'Ardahan Balı' Markalaşıyor

Ardahan Valiliği, Ardahan Üniversitesi (ARÜ) ve Ardahan Arıcılar Birliği iş birliğiyle başlatılan çalışmayla Kafkas arı ırkı tarafından üretilen kente ait organik balın patenti alınacak.

ARÜ Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ardahan, Kafkas arı ırkının gen merkezi olarak kabul edildiği belirterek, doğal ve organik bal üretimi sağlamak ve onu dünyayla paylaşmak için üniversitede Arıcılık Programı açtıklarını vurguladı.
Ardahan balının patenti konusunda çalışmalara başladıklarını anlatan Korkmaz, şöyle konuştu:
"Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) aşamasından geçip, balın patentini oluşturma yolunda ilerliyoruz. Sayın Valimiz Ahmet Deniz'in bu konuda büyük katkıları var. İlimizde Arıcılık Araştırma Enstitüsü bulunuyor. Ardahan Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı İlhan Evliyaoğlu da çalışmalara yoğun katkı sağlıyor. Bütün kent, topyekun olarak bu işin üstüne gidiyoruz. Ardahan'ın geleceği bunu bağlı. Kafkas arı ırkını korumak, üretimle bu ırkı farklı illere yaymak istiyoruz. Kafkas ırkı uzun diliyle pek çok endemik bitkinin önemli nektarını çekip, bunu bala dönüştürebiliyor. Yaklaşık 2 yıl sonra bu balın patentini alacağız."
-"Ardahan'da üretilen bal kalitelidir"
ARÜ Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Arıcılık Programı Öğretim Görevlisi Kemal Yazıcı da programımızda öğrencilerimize uygulamalı arıcılık eğitimi verdiklerini bildirdi.
"Ana arı üretimi", "organik bal üretimi", "arı ürünleri" konusunda eğitimler verdiklerini ifade eden Yazıcı, şunları söyledi:
"Programımızı bitiren öğrencilerimiz rahatlıkla kendi işletmelerini kurup, arıcılık yapabiliyor. Ardahan, Artvin ile birlikte Kafkas arısının Türkiye'deki gen merkezidir. Kentimiz, dünyada ekonomik değeri olan 4 önemli arı ırkından birine gen merkezliği yapmaktadır. Ardahan'da üretilen bal kalitelidir. İlimizin doğasının çiçek türünün zengin olması, kimyasal kirliliğin olmaması ve balın Kafkas arısı tarafından yapılması balın kalitesini artırıyor. Kafkas arısı, 7.2 milimetreyle dünyanın en uzun diline sahip arıdır. Bu da daha fazla bitkiden nektar toplamasını sağlıyor. Bu arı, çiçekteki şeker oranı yüzde 10-11 olunca nektarı toplayabiliyor. Bu oran diğer arılarda yüzde 18'dir. Kafkas arısı, diğer arılara göre daha fazla çiçekten nektar toplar."
Yazıcı, üniversitenin 35 kovanının bulunduğuna değinerek, "Öğrencilerimize uygulamalı arıcılık eğitimi veriyoruz. Şu anda arılarımızın güz bakımını yaptık ve kışlatmaya hazırlıyoruz" dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile