Ardahan'da Ata Tohumu Bugday Ve Arpa Tohumlari Toprakla Bulusturuluyor

Ardahan'da Ata Tohumu Bugday Ve Arpa Tohumlari Toprakla Bulusturuluyor

Ardahan’da ata tohumu bugday ve arpa tohumlarinin ekimine baslandi.

Ardahanli çiftçiler, karli daglar arasindaki tarlalarina arpa, ata tohumu bugday, korunga ve fig ekimi yapiyor. Türkiye’nin yüksek yerlesim yerlerinden birisi olan ve kis mevsiminin uzun yasandigi Ardahan’da, çiftçiler tohumlarini karli daglar arasindaki topraklariyla bulusturuyor.

Tarim ve hayvancilikla geçimini saglayan Ardahanli çiftçiler, sabahin ilk isiklariyla birlikte traktörleriyle bin sekiz yüz rakimli ekin alanlarina geliyor. Ekim alanlarina gelen çiftçiler arpa, ata tohumu kavilca bugdayi, korunga ve fig tohumlarini ‘Bismillah’ diyerek ekiyor.

Ardahan’in Çildir ilçesine bagli Asiksenlik Mahallesi’nde yasayan ve tarimla ugrasan Güven Gündogdu, yaklasik 15 gündür ekin sezonunu açtiklarini söyleyerek, "Bu yil nisan yagmurlari olmayinca bu durum çiftçileri olumsuz etkileyecek. Maliyetlerin yüksek olusu ve bizim alacagimiz verimin nisan yagmurlarina basli olusu bizi kara kara düsündürüyor. Çildir bölgesindeki akarsularin Çildir Gölü’ne baglanmasi ve Arpaçay’daki baraji beslemesi bu yöreyi olumsuz etkiliyor" dedi.



"Modern tarima geçmenin zamani geldi"

Güven Gündogdu, bu bölgenin artik modern tarima geçmesi gerektigini söyleyerek, "Dogal göletlerimiz mevcut ve bu dogal göletlerden faydalanmamiz saglanmali. Çildir ilçesi hayvancilik ve tarimin yogun yapildigi bir bölge. Ama bizim bütün çalismalarimiz atadan kalma yöntemlerle yapiliyor. Yani 100 yil önce nasil tarim yapiliyorsa bizler de ayni sekilde yapiyoruz. Yagmur yagislari olmadigi zaman bütün emeklerimiz bosa çikiyor. Biz su anda ata tohumumuz kavilca bugdayi basta olmak üzere, bugday, arpa, yulaf gibi hayvani besleyebilecegimiz bütün yem bitkilerini ekiyoruz" dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile