Ardahan'da Yasini Doldurmus Sariçamlar Ekonomiye Kazandiriliyor

Ardahan Orman Isletme Müdürü Ömür Temur: 'Kesme, tasima ve orman satis deposunda istifleme islerine karsilik orman köylüsüne bu yil yaklasik 12 milyon lira ödeme yapilacaktir. Bu asamada orman köylüsü, önemli bir kazanç saglamis olacak. 2021 yilinda yaklasik 30 bin metreküp endüstriyel emval üretimi yapilacak' 'Depolara istiflenen tomruklarin açik ihale usulü ile iç pazara satisi yapiliyor. Söz konusu ürünler daha çok mobilya, kereste sanayi ve insaat sektöründe kullaniliyor. Bu alanlarin ham maddesini olusturmaktadir'

GÜNAY NUH - Dogu Anadolu Bölgesi'ni çevreleyip dogaya nefes olan sariçam ormanlarindaki yasini doldurmus agaçlar, Ardahan Orman Isletme Müdürlügünün çalismasiyla ayiklanip satisa sunuluyor.

Ardahan ile Kars'in Sarikamis ilçesi sinirlarindan baslayarak kuzeyde Erzurum'un Senkaya ilçesi sirtlari ile güneydeki Aras Vadisi arasinda kalan Süphan Dagi çevresine kadar uzanan sariçam ormanlarinda yasini doldurmus agaçlarin ayiklama dönemi sürüyor.

Yaban hayatina ev sahipligi yapan ve bölgeye adeta nefes olan ormanlar, her yil belirli dönemlerde gençlestirilerek ekonomiye kazandiriliyor.

Orman sinirindaki köylülerce Ardahan Orman Isletme Müdürlügünün verdigi belli ücret karsiliginda kesme, tasima ve istifleme çalismasi yapilan sariçamlar, açik ihale usulü ile iç pazarda satisa sunuluyor.

Yöre halkinin çalismasiyla satis için hazir hale getirilen ve köylülere bu yil yaklasik 12 milyon lira kazanç saglayacak sariçamlar, mobilya, kereste sanayi ve insaat sektöründe "ham madde" olarak kullaniliyor.

- Kesilen yasli agaçlar yerine fidan dikiliyor

Ardahan Orman Isletme Müdürü Ömür Temur, AA muhabirine, ormanlarda yasini doldurmus agaçlar ayiklanirken, diger yandan kentte yillik ortalama 2,5 milyon fidanin da toprakla bulusturuldugunu söyledi.

Sariçamlarin bölgenin hem havasini temizledigini hem de ekonomik getiriye dönüstügünü ifade eden Temur, söyle konustu:

"Ayiklamada çikarilan tomruklar, ormanlarda yapilan bakimlarin sonucunda elde edilen endüstriyel ürünlerdir. Söz konusu tomruklarin bu asamaya gelmesi, orman köylüsü eliyle yapilmaktadir. Kesme, tasima ve orman satis deposunda istifleme islerine karsilik orman köylüsüne bu yil yaklasik 12 milyon lira ödeme yapilacaktir. Bu asamada orman köylüsü, önemli bir kazanç saglamis olacak. 2021 yilinda yaklasik 30 bin metreküp endüstriyel emval üretimi yapilacak."

Temur, kesim asamasina gelen agaçlarin yaklasik 120 yillik oldugunu belirterek, bu sürede kesilmeyen agaçlarda kalite kaybinin yasandigini dile getirdi.

Ayiklama çalismasinin titizlikle gerçeklestigini vurgulayan Temur, "Bu ürünlerde kalitesine göre siniflandirma yapiliyor. Depolara istiflenen tomruklar açik ihale usulü ile iç pazara satisi yapiliyor. Söz konusu ürünler daha çok mobilya, kereste sanayi ve insaat sektöründe kullaniliyor. Bu alanlarin ham maddesini olusturmaktadir." diye konustu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile