Arhavi Ve Hopa Sahilinde Çöp Sorunu İddiası

Arhavi ve Hopa belediyeleri, Arhavi ve Hopa ilçe sınırı sahil güzergahında çöp sorunu olduğuna ilişkin iddialar üzerine basın açıklaması yaptı.

Arhavi Belediyesinden yapılan yazılı açıklamada, her türlü çevre hassasiyetini gözeterek çöp toplama ve depolama görevini büyük bir titizlikle yerine getiren Arhavi Belediyesinin, Çoruh Havzası Kalkınma Birliği (ÇOKAP) ve Kaçkar Katı Atık ve İtfaiye Birliği (KAÇKARBİR) üyesi olduğu belirtildi.

İlçenin doğu yakasında Arhavi ve Hopa ilçelerinin 1980 yılından sonra çöp depolama alanı olarak kullandığı bölgede, 2015 yılında gerçekleşen aşırı yağışlar nedeniyle oluşan sel ve toprak kayması sonucu, vahşi depolama alanından çöplerin sahil güzergahına aktığı ve çevre için olumsuzluk oluşturduğu aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Söz konusu haberlerde belirtilen konu bu toprak kayması sonucu oluşan olumsuzlukla ilgili olup 3 yıl öncesine ait bir olaydır. Arhavi Belediyesinin halen bu bölgede herhangi bir çöp depolama alanı bulunmamaktadır. Arhavi Belediyesi çöp depolama bölgesi olarak ilçenin batı yakasında, Güngören taş ocağı mevkisinde bulunan çöp depolama alanını kullanmaktadır. Söz konusu bölgede çöpler düzenli olarak toplanmakta ve üzerleri örtülmektedir. Arhavi Belediyesi gerek ÇOKAP ve gerekse KAÇKARBİR platformu içerisinde Karadeniz Bölgesi'nin çöp sorununa çözüm bulmak amacıyla yapılan çalışmalarda aktif olarak yer almakta, vahşi depolama sisteminden modern depolama ve geri dönüşün projelerinin hayata geçirilmesi için çalışmalarını sürdürmektedir. Söz konusu projeler hayata geçirildiğinde, halen vahşi depolama alanı olarak kullanılan bölgeler rehabilite edilecek, çevre doğal yapısına kavuşturulacaktır."

Hopa Belediyesinin yazılı açıklamasında ise daha önceki yıllara dayalı Doğu Karadeniz'in çöp sorununun devam ettiği belirtildi.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Bu, sadece bugünün sorunu değil geçmişten bugüne çözülememiş bölgemizin önemli sorunudur. Yaptığımız çalışmalarda elimizdeki çöpleri mümkün olduğu kadar uygun şekilde muhafaza etmeye çalışıyoruz. Bahsi geçen konu ve sosyal medyaya düşen haber ise daha önce sel felaketinde yaşanan taşkın sebebi ile meydana çöp görüntüleridir. Şu andaki çöp sorunumuzu vahşi depolama sistemiyle ilaçlayarak toprak altına gömme çalışmamızla gideriyoruz. Bu sorunu çözebilmek için bölgenin belediye başkanları (7 belediye) olarak Kaçkar Belediyeler Birliğince katı atık toplama, geri dönüşümü değerlendirme ve depolama hizmetleri adı altında bir proje oluşturduk ve çalışmalarımız bu konuda devam etmektedir."

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile