Sabah saatlerinde kesilen ağaçların bulunduğu alanda bir araya gelen ÇETKO üyeleri basın açıklaması yaptı.
Vatandaşların da destek verdiği eylemde açıklama yapan ÇETKO Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Arı, "Burada ağaç katliamı yapıldı. Ağaçların hepsi kesildi. Yerel yöneticiler 'ağaç katliamı' ile kendilerinin ilgileri olmadığını söylüyorlar. Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan Milli Emlak tarafından Yüreğir Belediyesi’ne devredilen alanda park ve bazı inşaat yapılarının yapılacağı, ağaç kesimini Milli Emlak’ın yaptırdığı, kendilerinin ilgisinin olmadığı söylüyor. Sayın Başkan bu açıklama ile ağaç katliamının sorumluluğundan kurtulamaz. Ağaçlar, kendisinin bu alanda gerçekleştirmek istediği yapılar nedeniyle kesilmiştir. Kendileri ağaçlık alanın bakımsız, güvenlik yönünden sorunlu olduğunu, gerçekleştireceği proje ile bakımlı ve güvenli bir alan oluşturacağını söylüyor. Ağaç kesiminin yapıldığı alanda gerçekleştirmek istedikleri yapılar ve çevre düzenlemesi sürekli bakım gerektirecektir. Oysa ağaçlar bakım olmadan da yaşamaya devam ederler. Mutlaka bakımlı olmasını istiyorsa projesine harcayacağı paranın küçük bir bölümünü ayırsa yeter de artar" dedi.
Ayrıca halkın dinlendiği, nefes aldığı alanlarda güvenliği sağlamanın idarenin görevi olduğunu belirten Arı, şöyle devam etti: "Bakımı yapılamıyor ve güvenliği sağlanamıyor diye ağaçlık alanların yok edilmesi nasıl bir mantık ürünüdür? Ağaç katliamı sürecinde Yüreğir Belediyesi şeffaf ve katılımcı yönetim anlayışı açısından da sınıfta kalmıştır. Her gün binlerce kişi spor yapmak, hava almak, gezmek, sağlık için buraya gelir. Eski baraj, hafta sonları piknik yapan vatandaşların akınına uğrar. Seyhan nehri kenarındaki bu yeşil alan hava kirliliğinin had safhada olduğu Adana’mız için önemli oksijen kaynağıdır, bu durum şehrimizde yaşayan milyonlarca insanı ilgilendirir. Böyle bir alanda kamuoyuna bilgi vermeksizin ağaç kesimi yapılmış, bilgi almak için yaptığımız girişimler sonuçsuz kalmıştır. Sayın Çelikcan’ı, ağaç kesimi yaptığı alanda yapmayı planladıkları, başka ağaç kesimi yapıp yapmayacağı, kesecekse nerede keseceği konusunda kamuoyuna ayrıntılı olarak bilgi vermeye, halkın sesini dinlemeye çağırıyoruz." "Yeşil alan fakiri Adana’da nefes alabileceğimiz yerler zaten sınırlıdır. Mahalle aralarında park düzenlenmesi hepimizin ortak isteğidir" diyen Arı açıklamasında şunları kaydetti: "Park ve başka yapılar yapacağım diyerek yeşil alanların yok edilmesi, ağaçların kesilmesi kabul edilemez. Süs bitkileri ile oluşturulan ağaçsız parklar yeşil alanın yerini tutamaz, sürekli bakım ister, çok su tüketir, masraflıdır. Bizim gölgesinde dinleneceğimiz, spor yapacağımız, pikniğe gideceğimiz, nefes alacağımız ağaçlık alanlara ihtiyacımız var. Ağaç kesimi yapılan alanda park ve inşaat projeleri iptal edilmeli, saha çam ve benzeri çok yıllık ağaçlarla yeniden ağaçlandırılmalıdır. Yeşilimizi, ağaçlarımızı geri istiyoruz. "
Arı: 'Eski Barajda Kesilen Ağaçlarımızı Geri İstiyoruz'
Adana'da eski barajda bulunan asırlık okaliptüs ağaçlarının kesilmesine Çevre ve Tüketici Koruma Derneği (ÇETKO) tepki gösterdi.