Ari Üreticileri 300 Ton Baldan 60 Milyon TL Gelir Elde Etti

Ari Üreticileri 300 Ton Baldan 60 Milyon TL Gelir Elde Etti

Zonguldak genelinde bu yil yaklasik bin 300 ari üreticisi tarafindan yüzde 80’i kestane olmak üzere toplamda 300 tonun üzerinde bal üretimi gerçeklesti. Aricilar sadece bal üretiminden bu yil yaklasik 60 milyon TL gelir elde etti.

Zonguldak Ili Ari Yetistiricileri Birligi (ZAYBIR) Baskani Abdurrahman Canli, balin faydalari, ariciliktaki gelir ve bölge ekonomisine katkilari konusunda açiklamalarda bulundu. Kestane balinin bilimsel olarak kanitlanan yararlari olduguna deginen Canli, bu sene 300 tonun üzerinde üretim oldugunu ifade etti.

Baskan Canli açiklamasinda, “Balin kahvaltida tüketiminin ötesinde, saglik açisindan da kanitlanmis belli yararlari var. Balin mide ülseri ve reflü olusumuna neden olan olumsuz asit salgilarina karsi etkili oldugu yönünde bir sonuç elde edildi. Halk arasinda yaygin olarak agri kesici olarak kullaniliyor. Insanlarin belli noktalardaki agrilarini gidermek için aksamdan kestane balini sardiklari, sabaha agrilarinin geçtigi söylenir. Antioksidan özelligini biliyoruz. Türkiye’de üretilen monofloral ballarin parmak izi ile ilgili çalisma yaptik. 2017, 2018 ve 2019 yillarinda belirledigimiz noktalardan aldigimiz örnekleri analiz için gönderdik. 3 yilin ortalamasi alindi ve belli sonuçlar çikti.

Zonguldak ekonomisine hem istihdam açisindan hem katma deger kaynagi üretimi açisindan faydasi var. Bu sene 300 tonun üzerinde bir üretim oldu, kilosunu 200 liradan sattiginizda hesabini yapmak kolay.

Ariciliktaki geliri sadece üretilen bal, polen, propolis, ari sütü olarak hesaplamak saglikli sonuç vermez. Balimiz satilabildigi için bali ön planda tutuyoruz ama balin disinda arilarin kendisinin alinip satilmasi ve yil içerisinde aricilik faaliyeti yapilirken, arilarin yemlenmesi, arilarin bakimi, arilarin ilaçlanmasi, eskiyen aletlerin yenilenmesi gibi çok çesitli giderler var ama il açisindan katma deger oluyor. 300 ton bal üretildigini düsüyoruz” dedi.



“Dünyadaki küresel sorunlar üretimi etkiliyor”

Bölgede üretilen bal çesitleri hakkinda da bilgiler veren ZAYBIR Baskani Canli, bal üretimindeki düsüsün küresel sorunlar oldugunu ifade ederek sunlari söyledi:

“Bizim bölgemizde agirlikli kestane bali var. Çiçek bali, kestanenin olmadigi yerlerde Çaycuma’nin bir kisminda, Eregli’nin Günesli taraflarinda, Devrek ve Gökçebey’in bazi yerlerinde çiçek bali üretiliyor. Yaklasik yüzde 80 kestane bali, yüzde 20 çiçek bali oldugunu düsünüyoruz.

Aricilik isletmesi, koloni sayisi artmasina karsi üretimde bir düsüs var. Bu düsüsün nedeni, bilgi paylasildikça ve aricilikta kullanilan yasatma teknigi ilerlemesine karsi düsmesinin birinci sebebi, küresel sorunlar. Dünyada yasanan küresel sorunlar bal üretimini etkiliyor. Özellikle koloni alim satimlarinda biraz daha fazla para kazanmak isteyenler, o piyasada is yapanlar özellikle sicak bölge arilarini getirerek ilimizde satiyorlar. Dolayisiyla eski hesabi tutmuyor. Hem koloni kayiplarinda artis var hem bal üretiminde düsüs var.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile