Konferansın açılış konuşmasını gerçekleştiren DAGEM Müdürü Yrd. Doç. Dr. Meral Kekeçoğlu, Düzce Üniversitesinin çevre ve sağlık alanında pilot üniversite seçildiğini ve özellikle de geleneksel ve tamamlayıcı tıp (GTT) alanında ihtisaslaşma çalışmalarına başlandığını belirtti.
Bu kapsamda DAGEM olarak arı ürünlerinin sağlık ve kozmetik alanında kullanım olanaklarının araştırılmasına yönelik araştırmalara hız verdiklerini dile getiren Kekeçoğlu, Merkez tarafından üretilen doğal arı ürünlerini ARGE çalışmaları ile kozmetik ve ilaç sektörüne entegre etmek için çalıştıklarını ifade etti.
Yrd. Doç. Dr. Meral Kekeçoğlu Düzce Üniversitesi Arıcılık Araştırma Geliştirme ve Uygulama Merkezinde üretilen bal, propolis, arı sütü, arı zehiri, polen balmumu gibi ürünleri, uluslararası standartlarda ürünlere dönüştürmek ve uluslararası pazarlarda aranan bir marka haline getirmek hedefiyle çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.
Bu dönüşümün hem Düzce Üniversitesi’nin ihtisaslaşmasına, hem de yöre halkının kalkınmasına önemli katkılar sağlayacağını dillendiren Kekeçoğlu konferansın herkes için fayda sağlaması temennisinde bulunarak, programda emeği geçen herkese teşekkür etti.
Konferansın davetli konuşmacısı olan Trakya Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gülşah Gedik, bal ve bal ürünlerinin insan sağlığı üzerinde oldukça olumlu etkileri olduğunu belirterek gelişmiş ülkelerde ilaç ve kozmetik sanayinde kullanılan bal ve diğer arı ürünlerinin önemli bir sektöre dönüştüğünü ifade etti.
Ülkemizde de kozmetik alanında kullanılabilecek sağlıklı, doğal ve kaliteli ürünler üretmemiz gerektiğini söyleyen Gedik, kozmetik alanında kullanılan ürünlerden örnekler vererek kozmetik sektörünün pazardaki büyüklüğüne dikkat çekti.
Arı ürünlerinin cilt bakım ürünleri içerisinde en çok tartışılan ve en hızlı gelişen kozmetik ürünleri olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Gülşah Gedik, yeni aktif bileşen üzerinde en çok çalışılan ve en çok yeni formülasyon geliştirilen ürünlerin de yine arı ürünlerinden oluştuğunu sözlerine ekledi.
Cilt üzerinde balın birçok olumlu etkiye sahip olduğuna işaret eden Gedik, “Bal, kan dolaşımını uyarır, deriyi besler ve nemlendirir. Derinin kendini yenilemesini sağlar ve deriyi gerginleştirir. Bu özellikler, uzun yıllardır bilinmekte ve pek çok bileşende kullanılmaktadır” diyerek arı ürünlerinden elde edilecek kozmetik ürünlerinin sağlık açısından son derece iyi sonuçlar getireceğinin altını çizdi. Program, Yrd. Doç. Dr. Gülşah Gedik’e teşekkür belgesi takdiminin ardından sona erdi.
Arı Ürünlerinin Kozmetikte Kullanımı Yaygınlaşacak
Düzce Üniversitesi Arıcılık Araştırma Geliştirme ve Uygulama Merkezi’nin (DAGEM) düzenlediği “Arı Ürünlerinin Kozmetoloji Bilim Alanında Kullanımı” konulu konferans, Fen Edebiyat Fakültesi Kutadgu Bilig Konferans Salonunda gerçekleştirildi.