Ardahan’da sarküteri isi yapan Kadir Özer dede meslegini seçerek aricilik yapmaya basladi.
Özer, 2006 yilinda çalismak üzere Istanbul’a gitti. Özer, 11 yil çalistigi Istanbul’da restoranlarda çalisip seflik yapti. Daha sonra memleketine dönerek dede meslegi olan aricilik yapmayi tercih etti. Ilk önce 10 kovanla basladigi aricilikta simdi ise yaklasik 300 kovana sahip olan Özer, sadece bal üretmekle yetinmeyerek, propolis, polen, ari sütü, apilarni, ari ekmegi ve son olarak da ari zehri üretiyor.
Ariciliktan daha fazla gelir elde etmenin yollarini ararken ari zehri üretimini ögrenen Özer, özellikle kozmetik ve saglik sektöründe birçok hastaligin tedavisinde kullanilmaya baslanan ari zehrinin gramini da yurt içine 100 dolardan satarken islerini büyüttü ve yurt disina açildi. Merakli arici, arilara zarar verilmeden zehrini kovanlardan toplamak için aricilik gen merkezinden elektrik cihazini alarak kovanlara yerlestirdi. Kovanlara yerlestirilen özel aparat sayesinde elektrik verilen arilarin cama zehri birakmasiyla elde edilen ari zehri, daha sonra camdan kazinarak saklaniyor. Bu aparat sayesinde arilar zarar görmeden zehirlerini cama birakmis oluyor. Kendi arilariyla da yetinmeyen Özer, aricilardan hem ari zehri toplamaya hem de ari zehri üretimini ögretmeye de basladi.
Ari zehrinin çok degerli bir ürün oldugunu ve çok az toplanabildigini dile getiren Özer, bu yüzden gramla satildigini belirterek, ’’Katma degerli bir ürün. Bölgemizde aricilik getirisi olan bir meslek degil aslinda. Ondan dolayi sadece aricilik yaptigimizda kazanç elde edemiyoruz. Bu nedenle katma degeri olan bir ürüne yöneldik. Onun için de ari zehri üretmeye karar verdik. Çünkü ari zehri hem kozmetik sektöründe hem de saglik sektöründe kullaniliyor. Bu nedenle de çok zor üretilen bir ürün oldugu için fiyati da çok yüksek. Arilardan bir çok ürün elde ediliyor ama en degerlisi ari zehridir’’ dedi.
Ari zehrinin fiyatiyla altindan daha degerli oldugunu söyleyen Özer, ’’zehrin kilogrami pazarda 100 bin dolari buluyor. Bunun sebebi, bu zehrin özellikle kimya sanayi, ilaç sanayi ve kozmetik alaninda kullaniliyor olmasidir. Insan sagligindan tutun kisisel bakima kadar bir çok alanda kullaniliyor ve her geçen gün de farkli alanlarda deneyler yapiliyor. Ari zehri üzerine makaleler yazilip uluslararasi çalismalar yapiliyor. Labaratuvarlarda deneyler yapiliyor’’ dedi.
Ardahan Aricilar Birligi Baskani Ilhan Evliyaoglu, ari zehrinin önemi ve degerine deginerek, aricilari bu sektöre yöneltmek istediklerini söyledi.
Evliyaoglu, ’’Mevsimsel olarak bal hasadi yildan yila farklilik gösteriyor. Her yil bal alinmiyor ve buradaki amacimiz arilardan bal elde etmenin yani sira polen, propolis, ari sütü, ari ekmegi ve ari zehri üretmek lazim. Mevsimsel olarak her sezon bal elde etmek mümkün degil. Ari zehri elde etmek gerçekten çok basit ve ari zehri hem saglik sektöründe hem de kozmetik sektöründe kullanilan bir ürün. Ve bu nedenle de çok kiymetli’’ dedi.
Ari Zehrinin Fiyati Dudak Uçuklatiyor
Ardahan’da hobi olarak basladigi ariciligi gelistiren Kadir Özer altindan daha degerleri olan ari zehrini üretti. Grami yurt disina 100 dolar, kilogrami ise 100 bin dolara satilan ari zehri özellikle Avrupa Birligi ülkelerinde büyük ilgi görürken, üreticiler mevzuat eksikliklerinden dolayi gönderim yapilamadigini belirtti.