Aydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin dört bir tarafına dağılan gezginci arıcıların bal hasadına Ağustos ayı itibariyle başladığını belirterek, "Arıcılar mayıs ayından itibaren hasat dönemini bekliyorlardı. Şu anda Akdeniz, Ege, İç Anadolu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerimizde arıcılarımız var. Buralarda bulunan bazı arkadaşlarımız Ağustos ayının hemen başında hasada başladıkları için bu günlerde üçüncü hasada da geçmiş durumdalar" diye konuştu.
Narenciye üretilen bölgelerde bal hasadı yapıldığını dile getiren Aydın, şunları söyledi:
"Ondan sonra Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde Diyarbakır, Şanlıurfa ve Elazığ yörelerinde ikinci hasat yapıldı. Üçüncü hasat ise Erzurum, Van ve Hakkari yörelerinde yapılıyor. Arıcılarımız bundan sonra Muğla çambaşı balı için hasat yapacaklar. Gezginci arıcılarımız yılda 4 defa hasat yapabiliyor. Ülkemizin her tarafından yoğun şekilde bal hasadı başladı.
Hasat Ağustos ayının sonunda sona erecek."
-"Petekli balda düşüş var"
Bal hasadının başlamasının ardından petekli bal üretiminde düşüşün olduğunu gözlemlediklerini ancak genel anlamda hasadın iyi geçtiğini anlatan Aydın, şunları ifade etti:
"Bal hasadının başlamasıyla petekli balda düşüş olduğunu gözlemledik. Çünkü İç Anadolu'nun batı tarafında, Sivas'ın batısına doğru, Yozgat, Çorum, Kırıkkale ve Ankara tarafına doğru bal hasadı yüzde 30 civarında eksik ama Sivas'ın doğusu ve Erzurum bölgelerinde bal hasadı ortanın da üzerinde. Ağrı, Van ve Hakkari yörelerine doğru gidildikçe ise bal hasadı daha iyi çıkmakta. Bu rekolte dalgalanmasının sebebi ise ilkbaharda havaların soğuk, ardından ise kurak gitmesi. Yine Ordulu arıcılarımız her şeye rağmen 20 bin tonun üzerinde bal hasadı beklemekte. Türkiye genelinde bal rekoltesi, çam balı hasadının da yapılmasıyla 90-95 bin ton arasında bekleniyor."
-"Çin'i geçmek için çalışıyoruz"-
Dünya bal üretiminde Çin Halk Cumhuriyeti'nin ilk sırada yer aldığını, bu ülkeyi geçmek için çalıştıklarını belirten Aydın, şunları söyledi:
"Bal üretiminde Çin'den sonra ikinci sıradayız. Çin'i yakalamanın gayreti içindeyiz. Bu konuda bütün arıcılarımız özverili şekilde bal üretimlerini sürdürüyor. Şu anda dünya da petek başı bal üretimi ortalama 35-40 kilo civarında, ülkemizde ise bu rakam 17 kiloda kalmakta. Biz bu üretimi ortalama 25 kiloya çekersek gerçekten bir rekora imza atmış oluruz. İnanıyoruz ki bu hedefimize ulaşacağız. Bu konuda başta Ordulu arıcılarımız olmak üzere Türkiye'de ki bütün arıcılar çalışmalarını sürdürmektedir."
-"Her balı satın almayın"
Bal konusunda tüketicilere uyarılarda da bulunan Aydın, şöyle devam etti:
"Arının ürettiği balın asla sahtesi olmaz ancak kalite anlamında bir fark olur. Arının yapmadığı, merdiven altında üretilene sahte bal duyoruz. İnsanlarımız bu farkı asla anlayamazlar ancak laboratuvar ortamında belirlenir. Bu nedenle tüketicilerimiz her balı satın almasın, tanıdığı bir arıcıdan ya da Türkiye'nin her tarafından bal birlikleri var, buralardan bal alsınlar. Hiç bir yerde bulamıyorlarsa marketlerden markalı balları almayı tercih etsinler. Vatandaşlarımız sokakta satılan ballara asla itibar etmesinler."
Aydın, bal fiyatlarının ilerleyen günlerde belirleneceğini sözlerine ekledi.
Arıcılar Bal Hasadına Başladı
ORDU - HAYATİ AKÇAY - Ordu Arıcılar Birliği Başkanı Necati Aydın, "Ülkemizin her tarafından yoğun bir şekilde bal hasadı başladı. Türkiye genelinde 90-95 bin ton arasında bal rekoltesi bekliyoruz" dedi.