Aricilar Hasat Için Gün Sayiyor

Aricilar Hasat Için Gün Sayiyor

Zengin bitki örtüsüne sahip Bayburt’un yaylalarinda ve köylerinde aricilik yapan üreticiler, bal hasadi yapmak için gün sayiyor.

Mayis aylarinda yaylalar ile derelerin yakinlarina çadir ve barakalar kuran aricilar, kaliteli bal üretebilmek için ailelerinden uzakta, teknolojiden yoksun, dogayla iç içe yasam sürüyor. Bitki çesitliligi bakimindan oldukça zengin olan, akarsu kaynaklarinin bulundugu bölgeye kamyonlarla ari kovanlarini getiren aricilar, kaliteli bal üretmek için yogun mesaisine devam ediyor. Günün ilk isiklariyla uyanan ve kovanlardaki ari kolonileriyle gece gündüz demeden ilgilenen aricilar, gelisimini saglamak için arilarinin bakimini günlük yapiyor. Her türlü doga sartina gögüs geren ve bu siralar tatli bir telas yasayan aricilar, yaylalarda ve aricilik yapmaya uygun köylerinde ürettikleri ballari sonbaharda iç piyasada satarak aile ve ülke ekonomisine katki sagliyor.

40 yildir aricilik yaparak geçimini saglayan Cemal Gümüs, hasat için az bir zaman kaldigini ifade ederek gün saydiklarini söyledi.

Gümüs, bu sene yagislarin da etkili oldugunu bunun da bal verimine etki edecegini belirterek, “40 yildir burada aricilik yapmaktayim. Köyümüz, yerimiz ve dogamiz çok güzel. Bu sene arilarda ogul verme olayi çok oldu. O da polenin olmasindan dolayi. Polen bir nevi arinin ekmegi. Ari onu belli islem gördükten sonra petek gözlerine gömer ve sonra çikararak yavruya yedirir. Ari çok farkli bir sey. Ben su kovani bir nevi bir eczane, bir doktor, bir hemsire, bir fabrika gibi görüyorum. Yalnizca bal demek degil. Ari da çok çesit yiyecek maddeler vardir ve hepsi de ilaç. Bal yiyecek maddesi degil sifa kaynagidir. Balin yaninda da propolis var, polen var, ari sütü var, erkek ari jölesi var, mum var, ari zehri var ama biz bunlari degerlendiremiyoruz. Herhangi bir katkimiz yok burada dagdan ne gelirse. Yagislar da etkili oldu bu sene. Dedigim gibi, çiçek çok oldu, çiçek çok olunca polen oluyor, polen de çok olunca ari yuvaya polen getiriyor kovana, o da ana arinin yumurtlamasini tesvik ediyor. Ana ari da fazla yumurtladigi için bu sene ogul verme olayini bir türlü bitiremedik. Hasada da Agustosun 15’i- 20’sinden sonra baslariz. Hasat için gün sayiyoruz” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile