Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Bahri Yılmaz, Türkiye'de arıcılık sektörünün her geçen gün emin adımlarla yoluna devam ettiğini belirterek, "Türkiye'de bir ilki gerçekleştirerek 4 milyon 900 bin aktif kovan ile 5 milyon 400 bin de arı kovanını kayıt altına alarak "Arıcılık kayıt sistemi"ni kurduk" dedi.
Çanakkale Arı Yetiştiricileri Birliği, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve Tarım İl Müdürlüğü, Uludağ Arıcılık Derneği ve Uludağ Üniversitesi AGAM Merkezince ortaklaşa gerçekleştirilen uluslararası katılımlı "4. Marmara Arıcılık Kongresi"ne Türkiye'nin değişik bölgelerinde çok sayıda arıcının yanı sına İsrail, İran, Ürdün, Bulgaristan ve Yunanistan'dan da arıcılık üzerine bilimsel araştırma yapan bilim insanları katıldı. ÇOMO Ziraat Fakültesi toplantı salonunda gerçekleştirilen kongrenin açılış konuşmasını yapan ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Harun Baytekin, kongrenin 2 yılda bir farklı bir ilde yapıldığını belirterek; "Bu yılki toplantının da Çanakkale'ne üniversitemizde yapılması bizleri mutlu ediyor. Bu kongreye Türkiye dışında İsrail, İran, Ürdün, Bulgaristan ve Yunanistan'dan da arıcılık üzerine bilimsel araştırma yapan bilim insanları katılıyor. Kongremizde arı kayıpları, arı hastalıkları, arı ürünleri, arı yetiştiriciliği, arı biyolojisi, tozlaşma ve poster bildiriler başlıkları altında 62 bildiri yayınlanacak. Bu kongre ile arı yetiştiricilerimizin sorunlarına çözüm bulmaya çalışacağız" dedi.
Uludağ Arıcılık Derneği Başkanı Refik Beri de yaptığı konuşmada 2 binli yıllardan itibaren arıcılık konusunda örgütlenme konusunda önemli aşamalar kat edildiğini belirterek; "Özellikle Üretici Birlikleri Kanunu ve tamamlayıcı mevzuatla hemen hemen her ilimizde birlik kuruluşları oluşturuldu. Bu sevindirici ve tek çatı altında toplanmayı sağlayan faaliyetler sonunda da bu tür kongre, sempozyum, ulusal ve uluslararası düzeyde toplantıların yapılması üreticilerimize yeni ufuklar açıyor" dedi
Çanakkale Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Cahit İleri de yaptığı konuşmada Türkiye'nin coğrafi yapısı bakımından arıcılık konusunda en uygun ülke olduğunu belirterek, "Tarım ülkesi olan Türkiye'de arıcılığın önemi çok fazla. Bizce arı, tarımda görülmeyen kahramandır. Arıcılık sektörünü büyük fayda sağlanacak bu tür toplantılarla sorunlarımızın çözümüne katkılar sağlanacağına inanıyorum" dedi.
Ordu Arıcılık Enstitüsü Müdürü Feyzullah Konak'ın slayt eşliğinde enstitünün tanıtımını yaptığı kongrede konuşan Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Bahri Yılmaz ise arıcılık sektörünün önemine değindi. Bahri Yılmaz, Türkiye'de arıcılık sektörünün her geçen gün emin adımlarla yoluna devam ettiğini belirterek, "Biz arıcılık sektöründe Türkiye genelinde 46 bin kişiyiz. Geçimimizi de bu işten sağlıyoruz. 83 bin ton balı 4 milyon 900 bin arı kovanı ile üretiyoruz. Türkiye'de bir ilki gerçekleştirdik. Bu konuda dünyada da ilklerden birisiyiz. Bu 4 milyon 900 bin aktif kovanı 5 milyon 400 bin de arı kovanını kayıt altına aldık. Buna da 6-7 aylık süre içinde yaptık. Bunu biz bir ekip olarak yaptık. Bu sistemi şuan kurduk. Şuan Türkiye'de izlenebilir arıcılık yapıyoruz. Yani sofradaki balımızı kovana kadar takip edebilecek bir sistemi kurduk. Buna biz arıcılık kayıt sistemi diyoruz" dedi.
ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Ali Akdemir de yaptığı konuşmada üniversite olarak ulusal ve uluslararası boyutta kongre düzenleme konusunda önemli bir yere geldiklerini belirterek, "Bu kapsamda son olarak bu organizasyonun üniversitemizde gerçekleştirilmesi bize mutluluk veriyor" şeklinde konuştu. Vali Yardımcısı Cemal Yıldızer de Arıcılık Kongresi'nin katılımcılara fayda sağlanacağına inandığını söyledi. Yapılan açılış konuşmalarının ardından "Türkiye'de Arıcılık" konulu panele geçildi. Muhsin Doğaroğlu'nun yönettiği panelde Bahri Yılmaz, Kadriye Sorkun, Ferat Genç, Levent Aydın ve İbrahim Çakmak Türkiye'de arıcılık sektörünün soruları hakkında açıklamalarda bulundu. Arıcılık sektörüne ait firmaların stand kurarak yeni ürünlerini tanıttığı kongre 4 Aralık tarihine kadar devam edecek.
Arıcıların Sorunları Çanakkale'de Masaya Yatırıldı
Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Bahri Yılmaz, Türkiye'de arıcılık sektörünün her geçen gün emin adımlarla yoluna devam ettiğini belirterek, "Türkiye'de bir ilki gerçekleştirerek 4 milyon 900 bin aktif kovan ile 5 milyon 400 bin de arı kovanını kayıt altına alarak "Arıcılık kayıt sistemi"ni kurduk" dedi