Ankara Büyüksehir Belediyesi, tarim ve hayvancilikta verim ile kaliteyi artirmak amaciyla baslattigi egitim programlarini sürdürüyor.
Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi ve Merkez Aricilar Birligi ile yapilan protokol çerçevesinde geçtigimiz yil ilk kez kurulan ‘Aricilik Akademisi’, ikinci mezunlarini da verdi.
Ari üretimi, ari hastaliklari, kovan bakimi, ari irklari, ana ari, polen, ari sütü, ari zehri, bal üretimi, kislatma, ari besleme konularinda ücretsiz teorik bilgi alan kursiyerler egitimlerini tamamladi.
A’dan Z’ye aricilik egitimi
Kirsal Hizmetler Daire Baskanligi tarafindan bu yil 23 Mayis’ta baslayan ve 6 ilçede gerçeklestirilen aricilik egitiminin sonuncusu ise 30 Mayis’ta Kuscagiz Aile Yasam Merkezi’nde verildi.
Ariciliga ilgi duyan ve mevcut üreticilerin katilimiyla sona eren aricilik egitiminde, Ankara’da aricilarin üretim ve satis ile ilgili yasadiklari sorunlari ortadan kaldiracak çözüm önerileri basta olmak üzere, Baskentlilere saglikli ve kaliteli bal ulastirmak amaciyla temel ve modern ariciligin püf noktalari, çesitli görseller ve aricilik malzemeleri ile anlatildi.
Baskent’te üretim kalitesini artirmayi hedeflediklerini belirten Ankara Üniversitesi Farmakoloji ve Toksikoloji Ana Bilim Dali Ögretim Görevlisi Dr. Sedat Sevin, su açiklamalarda bulundu:
“Özellikle egitim noktasinda aricilari yetistirmek, sahada yasadiklari sorunlari çözebilmek ve bizden beklentilerini karsilayabilmek için egitimler veriyoruz. Ortak imzalanan protokol kapsaminda geçen yil baslayan egitimlerde amacimiz, sözlesmeli aricilik felsefesini yani üretim kalitesini artirma, hastaliklar ve iklim degisikligine karsi aricimizi egitme yolunu bulma ve arimizi kurtarma düsüncesiydi. Geçen sene çok güzel dönüsler aldik. Bu sene de egitimlerimiz devam ediyor. Insallah aricilarimiza faydali olur ve Ankara kazanir, Türkiye kazanir.”
Ankara’da teknik ariciligin gelismesini ve aricilarin katma degerini yükseltmek istediklerini ifade eden Türkiye Ari Yetistiriciligi Merkez Birligi Genel Sekreter Vekili Suat Musabeseoglu da, “Bu egitim programi sürdürülebilir bir sekilde yapilan nadir bir çalisma. Egitimler her zaman ariciligin ilerlemesinde etkin bir rol oynamaktadir. 2000 yilinda birliklerin kurulmasiyla beraber egitim odakli çalismalar da yapildi. Amacimiz ariciligin katma degerini yükseltmek, teknik ariciligi daha üst seviyelere ulastirmak” dedi.
Üreticilerden egitime yogun ilgi
Aricilik Akademisi’nde; bal arilarinda davranis, bal arilari kolonilerinde stres faktörleri ve alinacak önlemler, teknik aricilik için gerekli kosullar, koloni yönetimi, ana ari yetistirme, bal arisi hastalik ve zararlilari konularinda verilen egitimler, katilimcilardan yogun ilgi gördü.
Verilen egitim sayesinde, ari yetistiriciligi ve bal üretimi konusunda dogru bildikleri yanlislari ögrendiklerini anlatan mezunlardan Fatma Buran, “Esim uzun süredir aricilik ile ugrasiyor, ben de ona yardimci oluyorum ama dogru bildigimiz birçok yanlisi düzeltmek ve bilgi almak için geldim. Ari derya deniz, arinin derdi bitmez, gelismesi bitmez ve çok farkli bir canli. Belediyemize de bu hizmeti için tesekkür ederiz ve devamini bekliyoruz” dedi.
Sitki Babaaslan ise “Burada amacimiz, temel ariciligi ögrenip bu isi dogru bir sekilde yapabilmek. Ben de bu egitime ilk kez katildim. Hocalarimizin sayesinde birçok sey ögrendik" diye konustu.
Bu egitimin verilecegini sosyal medya araciligiyla ögrendigini belirten Selma Çetin, "Çok merak ediyordum bu yüzden katildim. Çok güzel bilgiler verildi.
Büyüksehir Belediyesine çok tesekkür ederiz" seklinde konustu.
Ibrahim Efendi Aras da ilk defa aricilik ile ilgilendigini ifade ederek sunlari söyledi:
"Amatör olarak geldim. Büyüksehir Belediyemizin kirsala yönelik son dönemde yaptigi çalismalari takdirle karsiliyorum. Bu noktada bir çiftçi ve üretici olarak gerek Belediye Baskanimizin gerekse Kirsal Hizmetler Daire Baskanimizin yaptiklarindan dolayi tesekkür ediyorum. Dogru bildigimiz yanlislari ögrendik, bu egitim çok verimli oldu."
Aricilik Akademisi 2'Nci Mezunlarini Verdi
Ankara Büyüksehir Belediyesi, Baskent’te ariciligin gelistirilmesi, yayginlastirilmasi ve dogru üretim yapilmasini saglamak amaciyla baslattigi ücretsiz aricilik egitim programini tamamladi. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi ve Merkez Aricilar Birligi ile yapilan protokol çerçevesinde kurulan ’Aricilik Akademisi’nin ikinci mezunlarina da temel ve modern ariciligin püf noktalarini kapsayan teorik egitim verildi.