’’Arıcılıkta, Sonbaharda Yapılan Bakım ve Besleme Bir Sonraki Yılın Sigortasıdır’’

’’Arıcılıkta, Sonbaharda Yapılan Bakım ve Besleme Bir Sonraki Yılın Sigortasıdır’’

Ardahan İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı İlhan Evliyaoğlu, Arıcılıkta Kış kayıplarını azaltmanın tamamen sonbahar bakımı ile ilgili olduğunu bildirdi.

Başkanı Evliyaoğlu, Ardahan'daki arıcılara yönelik kışlatmayla ilgili uyarılarda bulundu. Evliyaoğlu, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, Ardahan'da arıların kışlatma döneminin başladığını, kışlatma dönemindeki yapılması gerekenlerle ilgili olarak üyelerini bilgilendirdiklerini ifade etti.

Ardahan'da kışlatma döneminin başladığına dikkati çeken Evliyaoğlu, kışlatmanın iki şekilde yapıldığını dile getirerek, ’’Bal hasadından hemen sonra zaman kaybedilmeden sonbahar bakımına başlanmalıdır Kolonilerin sonbahar bakımı, arıların kışı kayıpsız veya en az kayıpla atlatabilmeleri için çok önemlidir. Kovanların kışa hazırlanması iki şekilde yapılmalıdır. Dışarıda kışlatmalar ve içerde kışlatmalar. Bizde kış şartları ağır olduğu için arılı kovanlarımızı kapalı alanlarda kışlatıyoruz. Bu kapalı alanlar modern ve izolasyon olmayan ilkel toprak evlerde kışlatılmaktadır. Kovanlar içeri alınmadan önce kovan uçuş deliği önünde bulunan poropolisin kaldırılması ve kovan üstündeki bezin ince olması, naylon olmaması ve havayı geçirebileceği şekilde olmalı, kovan kapağının her iki tarafında havalandırma deliklerinin açık olmasına dikkat edilmeli. Kapalı mekâna gelince kovanları kışlatacağımız mekânın nemli ve rutubetli olmamasına dikkat etmemiz lazım. Kovanda hava sirkülâsyonu olduğu gibi kışlatma mekânında da hava giriş ve çıkışını sağlamamız lazım. Ayrıca kovanlar kapalı mekânda 3 kovandan fazla üst üste gelmeyecek şekilde konmalıdır. Kışlatılacak odada yer seviyesi ile kovan arasındaki mesafe yaklaşık olarak 60 cm olmalıdır. Odanın da hava sürkilasyonunun da olması gerekiyor. Kışlatacağımız kapalı alanın da kovanları koyduktan sonra karartma yapılmalıdır. Dışarıdaki kışlatmalar da ise propolis değil de uçuş deliklerini takos yada başka bir madde ile yarı yarıya uçuş deliklerini daraltarak ve kapak altındaki bezin de ince olmasına dikkat ederek hava sürkilasyonu sağlanır’’ şeklinde konuştu.

VARROA İLE MÜCADELE
Evliyaoğlu, Varroa ile ilgili yapılması gereken mücadelenin oldukça önemli olduğuna dikkat çekerek şunları kaydetti: ’’Bir kolonide hastalık şüphesi varsa örnek alınmak suretiyle kesin teşhis yaptırılmalı, buna göre ilaçlı mücadeleye gidilmelidir. Varroa mücadelesini bal hasadından sonra yapmak, balda kalıntı bırakmaması bakımından dikkat edilmesi gereken önemli bir husustur. Başka bir önemli konu ise bu zararlı ile etkin ve başarılı bir mücadele için, yöre ve bölge arıcılarının aynı anda ilaçlama yapmaları gerekiyor. Arıcıların bir kısmının ilaçlama yapması bu zararlı ile mücadelede maalesef yeterli olmuyor. Zira bu zararlı, ilaçlama yapmayan arıcıların kovanlarından ilaçlama yapan arıcıların kovanlarına hızla yayılıyor. Bu nedenle arıcılarımıza topyekun ve birlikte ilaçlama yapmalarını öneriyoruz’’ dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile