'Arım, Balım, Peteğim Projesi' Toplantısı

Vali Yavuz: '6 ildeki arıcı birliklerimiz, Ticaret ve Sanayi Odamız, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğimiz süratle ortak şirket kurmalı. Aksi takdirde 10 milyon avroluk hibenin geri ödenmesi gerekiyor.'

Türkiye'de en çok bal üretilen illerinin başında gelen Ordu'da, AB desteğiyle yapılan bal analizi ve paketleme tesisinin işletilmesi için 31 Ekim'e kadar şirket kurulması gerekiyor.

Vali Seddar Yavuz, Ordu Kültür Sanat Merkezi'nde gerçekleştirilen Arım, Balım, Peteğim Projesi Bölgesel Danışma Kurulu Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, 10 milyon avroluk önemli bir projeden bahsettiklerini söyledi.

Yavuz, 10 milyon avroluk tesisi yaptıklarını, her şeyinin hazır olduğunu belirterek, Avrupa Birliği ile yaptıkları anlaşma gereği bir şirket kurmaları gerektiğini ifade etti.

Herkesin elinden geleni yapmasını isteyen Vali Yavuz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu şirketin kiminle kurulması gerekiyor? Tabii ki sizlerle. Bu projenin asli yürütücüsü olarak Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB) vasıtasıyla kurulacak şirkete ortak olmak istedik ancak YİKOB hukuken şirket ortağı olamıyor. Dolayısıyla 6 ildeki arıcılar birliklerimiz, Ticaret ve Sanayi Odamız, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğimiz bir araya gelerek, süratle ortak şirket kurmalı. Aksi takdirde 10 milyon avroluk hibenin geri ödenmesi gerekiyor. Hiçbirimizin Türkiye Cumhuriyeti devletini başarısız göstermeye hakkı yok."

- "Zamanla yarışıyoruz"

Vali Yavuz, şirket konusunu, kendi hesaplamasına göre 2 milyon civarında bir sermayeyle çözmenin mümkün olduğuna dikkati çekerek, "Bölgede 6 birliğimiz var. Merkez birliğimiz var. 2 milyon ortaya konulmayacak bir sermaye değil. Üretici başına bin lira koysanız, 5-6 milyon gibi bir rakam tutuyor. Üretici bazında bin lira koyulsa zaten şirket kurulmuş olur. Süratle hareket etmemiz lazım. Zamanla yarışıyoruz." diye konuştu.

Şirketin birkaç gün içerisinde kurulması gerektiğine işaret eden Yavuz, bu şirket kurulduktan sonra Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının yılda 2 milyon civarında destek vereceğini, teknik personeli ise Arıcılık Enstitüsünün sağlayacağını söyledi.

Ordu Arıcılık Enstitüsü Müdürü Feyzullah Konak ise üretim ve pazarlama konusunda projenin tüzel kişiliğinin oluşturulması, bunun için de şirket kurulması gerektiğini dile getirdi.

Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Ekrem Yüce, projenin en önemli yanının, standartları belli yeni markaların oluşması, arı ürünlerine güvenin artması ve fiyat istikrarının sağlanması olacağını ifade etti.

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Ziya Şahin, şirketleşme konusunda üzerlerine düşeni yapacağını kaydetti.

Toplantıya, Vali Yardımcısı Adem Öztürk, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kemal Yılmaz, bölge illerin arı yetiştiricileri birliği başkanları ve arı yetiştiricileri de katıldı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile