Başbakan Vekili, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdür Vekili Salih Melek ile bazı İsveçli gazetecileri, Başbakanlık Merkez Bina'da kabul etti.
Bir gazetecinin, Türkiye'nin, İran ile nükleer konularda diyalog kurmayı nasıl başaracağına ilişkin sorusu üzerine Arınç, ''Türkiye, bölgesinde prestijli bir ülke. Suriye-İsrail, Lübnan-İsrail arasında 'arabuluculuk' denildiğinde iki ülke de 'Türkiye' diyor. Suriye-ABD ilişkileri bozulsa, arabulucu Türkiye oluyor. Azerbaycan-Ermenistan, Rusya-Gürcistan arasında sorun olsa... Türkiye güvenilen, sözüne itibar edilen bir ülke.
İran, barışçıl amaçlı nükleer program yürütebilir. Bunu birçok ülke yapıyor. Nükleer silah konusunda ise İran dahil tüm ülkelere karşıyız. Bunu, bölgedeki bazı ülkelerde nükleer silah bulunduğunu bilerek söylüyoruz. ABD ve bazı ülkeler, nükleer silah gerekçesiyle İran'ı dışlamaya, ambargo uygulamaya çalışıyor. Biz, 'diyalog' diyoruz. 'Bunu yapamazsanız, biz yapalım' diyoruz. Biz, İran'la masaya oturur, onu ikna ederiz. Diyalog kapıları kapanırsa bu işler yürümez'' dedi.
"CEZALARINI VERECEĞİZ"
Kabulde yaptığı konuşmada, Türkiye ile İsveç hükümetleri ve parlamentoları arasındaki ilişkilerin yanı sıra ticari münasebetlerin de çok iyi düzeyde olduğunu belirten Arınç, İsveç'in, Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğine ve son dönemde gerçekleştirilen demokratik gelişmelere destek verdiğini, bu durumdan mutluluk duyduklarını ifade etti.
Konuk gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Arınç, Expressen gazetesi Muhabiri Kassem Hamade'nin, Tokat'taki terörist saldırıyı anımsatarak, Türkiye'nin, İsveç'te bulunduğu belirtilen PKK terör örgütü üyelerinin iadesini isteyip istemediğini sorması üzerine, şöyle konuştu:
''Çok üzücü bir olay. Bu saldırıyı, hangi örgütün düzenlediği konusunda bilgiye henüz ulaşamadık. Failleri de henüz yakalanmadı. Olay araştırılıyor. PKK olabileceği gibi o bölgede geçmişten beri faaliyet gösteren bir örgüt de olabilir. Kim yaparsa yapsın bu bir suikasttır. Faillerini yakalayıp, cezalarını vereceğiz."
Arınç, İsviçre'deki minare referandumu ve AB-Türkiye ilişkilerine dair de açıklamalarda bulundu.
RTÜK KANUNUNDA ÇALIŞMA
Öte yandan, Arınç, Radyo-TV Yayıncıları Meslek Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Gürsoy ve yönetim kurulu üyelerini de kabul etti.
Gürsoy, RTÜK ile Basın İlan Kurumu kanunlarında değişiklik yapılması gerektiğini belirterek, Arınç'tan konunun TBMM gündemine alınması konusunda destek istedi.
Bunun üzerine Arınç, RTÜK Kanunu konusunda bir çalışma içinde olduklarını, konunun yakın zamanda Bakanlar Kurulu'na geleceğini söyledi.
Arınç, taslağın sadece AK Parti'nin desteğiyle kanunlaştırılmasının güçlüğüne işaret ederek, ''bu konuda menfaati olanların'' TBMM'de grubu olan partilerle diyalog kurması gerektiğini kaydetti.
Arınç: Biz İran'ı ikna ederiz
Başbakan Yardımcısı Arınç, nükleer enerji konusunda İran'la diyalog kapısının kapanmaması gerektiğini söyledi ve 'Biz İran'ı ikna ederiz' dedi.