Arınç CHP listesini yorumladı

Arınç CHP listesini yorumladı

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, CHP'deki köklü değişim için , “Listedeki değişiklikleri eğer Berhan Şimşek, eğer Canan Arıtman, eğer Mustafa Özyürek ve onun gibiler eleştiriyorsa bu liste CHP'ye oy kaybettirmez” dedi.

Manisalı ve Manisa milletvekili olmasına rağmen, 2011 genel seçimlerinde sürpriz kararla Bursa’dan aday gösterilen Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, listelerdeki değişiklikleri NTV canlı yayında değerlendirdi.
CHP’de ki liste değişikliklerini değerlendiren Arınç “Listelerde farklı yerlerde görevlendirme yapılmasını çok iyi bir taktik olarak görüyorum. Ve bunun başarılı olacağını, sinerji yaratacağını düşünüyorum. AK Parti’ye en azından 3-5 puan daha ilave edecektir.” dedi.

BAŞKANLIK SİSTEMİ SEÇİMDEN SONRA
Başkanlık sistemi seçimden sonra konuşulması gerekir. Tabu değildir. Bir rejimi değiştirmeyi değil, sistemi konuşuyoruz. Nihayetinde bu ’Canım kahve istiyor’ demeye benzemez. Bir Anayasa değişikliğine gidilmesi gerekecektir, bunun altyapısının kurulması gerekecektir ve elbette başkanlık sistemi çok daha talep görür. Seçim sonuçlarını bir görelim.

DOĞRU DEĞİŞİM

Listedeki değişiklikleri eğer Berhan Şimşek, eğer Canan Arıtman, eğer Mustafa Özyürek ve onun gibiler eleştiriyorsa bu liste CHP’ye oy kaybettirmez. Bugün yerlerinde olmadıkları için Sayın Kılıçdaroğlu’nu ve CHP’nin bu listesini beğenmeyenlerin tabanda hiçbir karşılığı yoktur. Bunun arkalarında üç tane, beş tane oy bile bulamazsınız. Kişilikleri üzerine bir şey demiyorum ama siyasetin malzemesi insandır. CHP’deki değişimi çok önemli görüyorum. Yani bu kişilerle eğer CHP eleştiriliyorsa bugün, Kılıçdaroğlu hiç merak etmesin bir tek oyu bile eksilmeyecektir.

TUTUKLU ADAYLAR

CHP, MHP ve BDP listelerindeki Balyoz, Ergenekon ve KCK davalarıyla ilgili sanık 14 adayla ilgili ise Arınç şunları söyledi;
Birtakım davaların sanıklarının içeriden çıkarılmak amacıyla veya onların temsil ettikleri oy potansiyelinden pay almak amacıyla aday gösterildiğini biliyorum. Önemli olan onların bağımsız aday mı olacağı, yoksa bir partiden mi aday olacağıdır. Bağımsız adaylığın önünde hiçbir engel yok. Ama onların bir parti listesinden aday gösterilmesi o partilerin bence bir zafiyetidir. Tahliye olup olmamaları konusuna gelince, biliyorsunuz BDP içerisinde bir polise bile tokat atmak edepsizliğini gösteren birisi geçtiğimiz seçimde de cezaevinden milletvekili seçilerek çıkabilmişti. Yine kendisinin aday olduğunu biliyoruz.

DÜŞÜNMEMİŞTİM
Bursa’da ki milletvekili adaylığı için Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın kendisini ikna ettiğini ifade eden Arınç “Siyasi hayatımın çok büyük bölümünü Manisa’da geçirdim, dört dönem milletvekilliği yaptım, daha önce adaylıklarım da oldu. Bu dönem de Manisa’dan adaylık müracaatı yaptım. Ama uzun süredir farklı yerlerden aday olacağım yazıldı, çizildi, bunların içinde Şanlıurfa, Diyarbakır ve Van dahil olmak üzere pek çok yer vardı. Bunların hepsine gülüp geçtim. Amerika’ya gitmiştim. ABD’deyken Başbakanımız aradı. ’Böyle bir şey düşünüyoruz. Ne dersin?’ dediler. Doğrusu çok şaşırmıştım. ’Dönünce görüşelim’ dedim. Cumartesi günü kendisiyle iki saate yakın görüşme yaptık. Pazar günü tekrar bir görüşmemiz oldu. Başbakanımız, bakanlarla ilgili farklı yerlerden aday gösterimi konusunu çok geniş olarak düşündüğünü, bu konuda istişareler yaptığını, Bursa’dan aday olmam halinde Bursa için de Ak Parti’nin seçim sonuçları üzerinde de olumlu etkisi olacağını söyledi. Ben düşüncelerimi ifade ettim. Ama sonunda Sayın Başbakan beni ikna etti. Görüşerek, konuşarak, doğru olduğuna inandığım bir karar olarak değerlendirdim.

HAYIR DİYEMEZDİM
Manisa’da başladığımı Manisa’da bitireceğim’ diye biliyordum. Ama bu kez Sayın Başbakanım bana çok haklı gerekçelerle bir teklifte bulundu. Ak Parti’nin büyüklüğünü buradan anlamalıyız. Yani, birimizin ’evet’ dediğine, birimizin ’hayır’ deme imkanı yok. Bu bir görevdir. Bu görevden kaçamayız. Şaşırdım, ama gerekçeleriyle beraber bunu çok uygun buldum. “ dedi.


BEYAZ GAZETE

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile