Arınç, Manisa'da Tıp Tarihi Müzesinin Açılışına Katıldı

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, "Bir memur, kendini 657'nin sınırları içine hapsediyorsa ve oradan aldığı dokunulmazlıkla performans göstermeden 'salla başını al maaşını' cihetiyle çalışıyorsa kamu ondan fayda göremiyor" dedi.


Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Manisa'da Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Hafsa Sultan Şifahanesi Tıp Tarihi Müzesi'nin açılışına katıldı.

Törene Arınç'ın yanı sıra Manisa Valisi Abdurrahman Savaş, CBÜ Rektörü Mehmet Pakdemirli, AK Parti Manisa Milletvekilleri Selçuk Özdağ, Hüseyin Tanrıverdi, Muzaffer Yurttaş, CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, AK Parti Manisa İl Başkanı Murat Baybatur ve vatandaşlar katıldı

Törende konuşma yapan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, programa gelirken kendisini takip eden konvoyun kaza yaptığını söyledi.

Arınç kazayla ilgili şu ifadelere yer verdi:
"Manisamıza gelmiş olmak büyük bir mutluluk. Ancak önce bir özürde bulunayım. Program 14.00'te ilan edilmişti. Ben de uçakla geleceğimi hesap ederek programın 14.30'a alınmasını rica ettim. Biz normalde vaktinde geldik ancak maalesef kalabalık bir grup vardı. Herkesin arabaları birbiriyle yarışmaya başlayınca ne yazık ki avukat tabiriyle maddi hasarlı bir kaza meydana geldi. 8 araçta bir hasar var. Bereket ki arkadaşlarımız çok şükür aramıza yetiştiler."
Arınç, Hafsa Sultan Şifahanesi'nin yaklaşık 22 yıl önce CBÜ'ye tahsis edildiğini hatırlatarak, "22 yıl önce tahsis edilmiş şifahane, bomboş bekledikten sonra Manisa'ya ve üniversitemize yakışan bir sağlık müzesi olarak açılıyor" ifadelerini kullandı.

Vakıflar Genel Müdürlüğü'nden sorumlu olduğunu belirten Arınç, "Geçmişte elimizdeki bazı vakıf gayrimenkullerini sivil toplum kuruluşları ile kamu kurumlarına tahsis etmişiz. Fakat üniversiteler başta olmak üzere bazı kamu kurumları tahsis ettiğimiz gayrimenkullari yerinde ve yeterince kullanmamış. Manisa Mevlevihanesi ile bu şifahane içi boş bir mekan olarak kaldı. Bizim dönemimizde restore ettiğimiz gayrimenkulleri, restore ederek kullanmak amacıyla tahsis ettik. Bazıları eğitim amaçlı bazıları müze olarak kullanıyorlar. Taleplere, geçmişte iyi kullanmadıkları için kılı kırk yararak karşılık verdim. Böyle güzel bir mekan, 22 yıl boyunca boş kalmış. Bu eksikliğin geç olsa da doldurulmuş olması takdire değerdir" dedi.

ARINÇ, MESAİ SAATLERİNE DEĞİNDİ
Yaklaşan yerel seçimler öncesi çeşitli siyasi partilerden adayları tören dolayısıyla bir arada görmekten mutluluk duyduğunu dile getiren Arınç, Manisa halkının seçimine saygı duyacaklarını ifade etti.

Arınç, kamuda personel rejimi yapılmasına yönelik çalışmaların sonuçlanmadığına değinerek şu ifadeleri kullandı:
"Kapsamlı bir kamu personel rejimi yapılmadı. Bunun temelinde performansa dayalı bir kamu yöneticiliği ya da kamuda görev almak vardır. Performans, yani başarı, gayret, çalışma, yani vizyon. Bir memur, kendini 657'nin sınırları içine hapsediyorsa ve oradan aldığı dokunulmazlıkla performans göstermeden 'salla başını al maaşını' cihetiyle çalışıyorsa kamu ondan fayda göremiyor. 'Sabah 9, akşam 5. Benim mesaim bitti'. Evet mesai saatleri önemlidir ama üzerinize aldığınız görevleri yerine getirmeniz için bu saatler yeterli olmayabilir. Zamanı iyi kullanacaksınız, iyi planlayacaksınız, iyi elemanlarla çalışacaksınız, hedeflere varmak için gayret edeceksiniz. Bu şu anda mümkün olmadı. Performans kriterleri getirildi.

Sağlık Bakanlığı performans kriterlerine göre maaşta artış gösteren bir kriter koydu."

"20 YILIN REKORUNU 2 YILDA KIRAN BİR REKTÖR"
"CBÜ kuruluşunda, 22 yıl önce ağabeyim Prof. Ümit Arınç rektör olarak görev yaptı” diyen Arınç, “İki sene sonra görevden alındı. Başlarken 5 fakülte ile başlamışlardı. Son 22 yılda 6'ıncı fakülte olmamış. Bunu 2 yıl önce öğrendim. Ağabeyimin ayrılmasından sonra 3 rektör değişti. Fakülte açılmadığını öğrendim. Rektörümüz Mehmet Pakdemirli atanalı 2 yıl oldu, 2 yılda 6 fakülte açtı. 20 yılın rekorunu 2 yılda kıran bir rektörle karşı karşıyayız. Bunu değerlendirme kriterlerine koymamız lazım. Geçmişte başka kriterlerin rol oynağını düşünüyoruz. 'Şusuna busuna' bakarak cumhurbaşkanların rektör ataması yaptığını, üniversite öğretim üyelerinin de seçime giderken başka gruplaşmalar içinde olduğunu biliyoruz. Ama önemli olan sonuçtur. 20 yılda 5 fakülte, 2 yılda 6 fakülte. Performansın, önümüzdeki seçimler için de kriter olmasını dilerim" dedi.

REKTÖR PAKDEMİRLİ MÜZE HAKKINDA BİLGİ VERDİ
Şifahanenin Osmanlı döneminde Kanuni Sultan Süleyman’ın annesi Hafsa Sultan tarafından yapımına başladığını belirten CBÜ Rektörü Mehmet Pakdemirli, “Hafsa Sultan’ın vefatı üzerine oğlu Kanuni Sultan Süleyman tarafından tamamlanmıştır. Bin 500’lü yıllardan itibaren yaklaşık 400-500 yılıdır burası şifahane olarak hizmet vermiştir. Burada Manisa’nın hastalıkları ile ilgilenilmiştir. Bina son zamanlarda atıldı. Ve üniversitemize tahsis edildi. İçerisinde bazı tıbbi eserler vardı. Kurucu rektörümüzden sonra burasıyla ilgilenen olamadı. Mesir karma törenlerinde açılıp kapanıyordu. Rektör olduktan sonra buranın amacına ulaşması adına çalışmalar yaptık. Burayı bir müze olarak açmayı planladık. Burada her bir odada Manisa ile ilgili Manisa’nın tıp tarihi ve mesirle ilgili eserler var. Odalarda mankenlerle canlandırmamız var. Tıpla ilgili aletler ve yazılı eserler var" dedi

Prof. Dr. Pakdemirli, konuşmaların ardından Arınç'a katkılarından dolayı teşekkür plaketi verdi. Ahmet Özhan konserinin ardından Arınç ve beraberindekiler, Zafer Kalkınma Ajansı'nın 214 bin lira maddi destek sağladığı CBÜ Hafsa Sultan Şifahanesi Tıp Tarihi Müzesi'nin açılışını gerçekleştirdi.

Arınç, 1525 yılında inşa edilen şifahanenin odalarını gezerek incelemelerde bulundu

Öte yandan tören öncesi CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, protokolde AK Parti için daha fazla koltuk ayrıldığını kendilerine ise ayrılmadığının iddia ederek tepki gösterdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile