-ARINÇ , RET BEKLİYOR
TBMM ( A . A ) - 08 . 06 . 2010 - Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç , Anayasa Mahkemesinin , anayasa değişikliğine ilişkin kanunu , şekil bakımından inceleyebileceğini , kesinlikle esasa girmeyeceğini ifade ederek , ' Esas konusunda bir karar vermemelidir . Şekil noksanlığı varsa o açıdan iptal edebilir , yoksa elbette bunu reddedecek , 12 Eylülde referandumun yapılması kesinleşmiş olacaktır ' dedi .
Arınç , BYEGM ' nin 90 . kuruluş yıldönümü dolayısıyla ' 1920 ' den Günümüze Basın Yayın ' Sergisinin TBMM ' deki açılışının ardından gazetecilerin Anayasa Mahkemesinin kararına ilişkin sorularını yanıtladı .
Anayasanın 148 . ve takip eden maddeleri ile Anayasa Mahkemesinin kuruluş kanununda , anayasa değişikliklerine ilişkin düzenlemelerin bulunduğunu anımsatan Arınç , bütün bunların açık maddeler olduğunu belirtti .
Anayasa Mahkemesinin , bir kanunu , kanun hükmünde kararnameyi , içtüzüğü , şekil ve esastan inceleyip karar verebildiğini ancak anayasa değişikliklerini sadece şekil bakımından inceleyebildiğini belirten Arınç , ' Yani ivedilik var mı aradan 2 gün geçmiş mi karar yeter sayısı var mı yok mu , bunlara bakacaktır . Bunlar anayasada tek tek sayılmıştır ' dedi .
- ' SENARYO ÜRÜNÜ PEK ÇOK ŞEY KONUŞULUYOR ' -
Arınç , anayasa değişikliğine ilişkin kanunun CHP , DSP ve bazı bağımsız milletvekillerinin imzasıyla Anayasa Mahkemesine götürüldüğünü anımsatarak , ' Bu konuda çok fazla spekülasyon var ; Anayasa Mahkemesi hepsini iptal mi edecek , referandumu durdurma kararı mı verecek , yoksa içinden iki-üç tanesini ayıklayıp , diğerleri mi referanduma gidecek . Bu konuda çok fazla şey konuşuluyor , aslı , esası olmayan , tamamen fanteziye dayalı , tamamen manipülasyon , senaryo ürünü olan pek çok şey konuşuluyor ' diye konuştu .
Sözlerini , ' Eğer hukuk varsa ve anayasa geçerliyse , anayasada yazılı konuların , Anayasa Mahkemesi tarafından da dikkate alınacağını elbette öngörüyor ve kabul ediyoruz ' diye sürdüren Arınç , şunları kaydetti :
' Anayasa değişikliği öngören , 12 Eylülde halk oylamasına götürülecek konuda , referandum olmadan , milletin evet oylarıyla kabul edilmeden , bu konuda Anayasa Mahkemesinin bir karar vermesinin mümkün olmadığını söylüyorum . Bir ikincisi de şekil bakımından inceleme yapabileceğini , şeklen bir noksanlık yoksa bu müracaatı reddedeceğini düşünüyorum . Anayasa Mahkemesi , kesinlikle esasa girmeyecektir , esas konusunda bir karar vermemelidir . Şekil noksanlığı varsa o açıdan iptal edebilir , şekil noksanlığı yoksa elbette bunu reddedecek , 12 Eylülde referandumun yapılması kesinleşmiş olacaktır .
Anayasa Mahkemesinin içtihatlarına göre , Anayasa Mahkemesi 2 . Başkanı veya bazı üyelerinin geçmişte bazı kararlara koydukları muhalefet veya çoğunluk görüşlerine göre , böyle bir karar verilmesini , biz de kısa sürede bekliyoruz ki , Türkiye tereddütte kalmasın , Türk milleti adına karar veren , bağımsız , yüksek yargı şunu rahatlıkla söylesin , ' madem ki millete gidiliyor , milletin kendisi bu konuda karar vermelidir , ben de onun adına yargılama yapıyorsam , millet bu konuda son sözünü söylemelidir . ' Sanıyorum kısa sürede böyle bir kararı görmek mümkün olacak . '
08 . 06 . 2010 12 : 49 : 36