Arjantinli seçmenler, ülkedeki derin ekonomik kriz sonrasında 2003 yılında yönetime gelen Nestor Kirchner ve ardından devlet başkanlığı görevini devralan eşi Cristina Fernandez de Kirchner ile 12 yıl süren "Kirchnerler dönemi"nden sonra ülkeyi 2019'a kadar yönetecek devlet başkanını seçmek için ilk adımı attı.
Latin Amerika'da etkisini artıran popülist yönetimlerin bir örneği olan Kirchner yönetimine karşı Mauricio Macri'nin Cumhuriyetçi Öneri Partisi ile ülkenin en eski "Peronizm" karşıtı merkez siyasi partisi Radikal Vatandaş Birliği, seçimler öncesinde işbirliği yapıyor.
- Neoliberal aday Macri
Buenos Aires Kent Valiliği görevini sürdüren ve işadamı kimliğiyle öne çıkan Mauricio Macri'nin devlet başkanlığı yarışında ülkedeki işverenlerin ve ana akım medyanın desteğini aldığı belirtiliyor. Macri'nin partisinde neoliberal teknokratlar, sivil toplum liderleri ve iş dünyasından siyasete giren isimlerin yoğun olması dikkati çekiyor.
Savunduğu neoliberal politikalarla Macri'nin Peronizm karşıtı kesimin oylarını çekmeye çalıştığı belirtiliyor.
Kirchner yönetimine karşı bir başka güçlü muhalif lider olan Kongre üyesi Sergio Massa da yıllardır Peronizm'in temsilcisi olarak ülkeyi yöneten "Kirchnerler"den memnuniyetsizliğini ortaya koyarak aday adayı oldu. 2009 yılına kadar Kirchner hükümetlerinde görev alan Massa, bugün düzenlenen seçimlerde sağcı Yenilikçi Cephe'den aday adayı oldu.
- Scioli öne çıkan adaylardan
Devlet Başkanı Cristina Fernandez de Kirchner'in desteğini olan Buenos Aires Eyalet Valisi Daniel Scioli, devlet başkanlığı için en önemli adaylardan biri olarak gösteriliyor.
Macri'nin döviz kuru ve yatırımlar konusundaki radikal değişim yaklaşımına karşın Scioli çok daha temkinli bir değişim süreci öneriyor.
Arjantin'in şu andaki Devlet Başkanı Cristina Fernandez de Kirchner, 2011'de yapılan son seçimde yüzde 54 oy ile ikinci kez seçilmişti. Bir devlet başkanının iki kez üst üste seçildikten sonra yeniden aday olamayacağına yönelik anayasa maddesi nedeniyle Kircher yeniden aday olmadı. Ancak Scioli'ye olan desteğiyle Kirchner'in ülke yönetimindeki etkisini sürdürmeyi hedeflediği belirtiliyor.
Macri ve Scioli'nin ön seçimlerden başarıyla çıkarak yarışacağı ihtimali üzerinde durulurken, 25 Ekim'deki seçimlerde 12 yıllık "Kirchnerizm" döneminin sona erme ihtimalinin seçimlerin önemini artırdığı vurgulanıyor.
- Kirchnerler neoliberal politikaları sonlandırmıştı
Ülkedeki derin ekonomik kriz sonrasında 2003 yılında yönetime gelen Nestor Kirchner ile özellikle 1989-2001 yılları arasında uygulanan neoliberal politikalara son verilmişti. Dış borcun azaltılması ve iç pazarın güçlendirilmesi politikalarını öne alan Kirchner sivil ve sosyal hakları güçlendirmişti.
Daha sonra devlet başkanlığı görevini devralan Nestor Kirchner'in eşi Cristina Fernandez de Kirchner, 2007 ve 2011 yıllarında üst üste iki kez %50'nin üzerinde oy aldı. Bu dönemde eski Devlet Başkanı Carlos Menem tarafından özelleştirilen bazı kurumlar yeniden millileştirildi. Daha önce özel şirketlerce işletilen posta teşkilatı, havayolları, demiryolları ve petrol şirketleri de yeniden devlete geçti.
Neoliberal politikaları bir kenara bırakan Kirchner, bu durumdan hoşnut olmayan ülkelerce "radikal" olarak anıldı. Bu nedenle Kirchner, Venezuela lideri Hugo Chavez, Ekvador lideri Rafael Correa, Brezilyalı liderler Lula da Silva ve Dilma Roussef, Bolivya lideri Evo Morales gibi isimlerle birlikte bölgesel yakınlaşmayı artırdı.
- Senatörler ve milletvekilleri de seçilecek
Arjantin'de her parti ya da cephenin kendi adayını ön seçimler sonucu belirlemesi gerekiyor. Bu nedenle bugünkü seçimler sonucunda hangi partilerin seçimlere hangi adaylarla gireceği belirlenecek.
Bugünkü seçimler sonunda Mauricio Macri, Sergio Massa ve Daniel Scioli'nin yanında Yenilikçiler'in adayı Margarita Stolbizer, İşçilerin Sol Cephesi adaylarından Jorge Altamira'nın 25 Ekim'deki seçimlerde devlet başkanlığı için yarışacak isimler arasında yer alabileceği belirtiliyor.
25 Ekim'deki federal seçimler ve 23 eyaletin 11'inde düzenlenecek yerel seçimlerle Arjantin, devlet başkanlığının yanı sıra 8 eyaletten 24 senatör ve 23 eyaletten 130 milletvekilinin seçimi de için sandık başına gidecek.
Arjantin'deki ön seçime dair kesin sonuçların yerel saatle sabaha karşı kesinleşmesi bekleniyor.
Arjantin'de Ön Seçimler Yapılıyor
Güney Amerika'nın ikinci büyük ekonomisine sahip Arjantin'de 25 Ekim'deki devlet başkanlığı seçimine hangi adayların gireceğini belirlemek için bugün ön seçim yapılıyor.