Arjantin Devlet Baskani Fernandez'in Yanlis Okudugu Siir Brezilyalilari Kizdirdi

Arjantin Devlet Baskani Fernandez'in Yanlis Okudugu Siir Brezilyalilari Kizdirdi

Arjantin Devlet Baskani Alberto Fernandez'in bir siiri karistirip, "Meksikalilar yerlilerden, Brezilyalilar ormandan geliyor ama biz Arjantinliler gemilerden geliyoruz, Avrupa'dan gelen gemilerden." seklinde okumasi Brezilyalilarin tepkisine neden oldu.

Fernandez, resmi ziyaret için Arjantin'de bulunan Ispanya Basbakani Pedro Sanchez ile Ispanyol is adamlarinin katildigi bir etkinlikte, Nobel ödüllü Meksikali sair Octavio Paz'in bir siirini yanlis okudu. Brezilyalilarin tepkisine neden olan hata nedeniyle Fernandez, sosyal medya hesabindan özür diledi.

Konusmasinda kendisini "Avrupa yanlisi" olarak niteleyen Fernandez, "Octavio Paz, söyle yazmisti: 'Meksikalilar yerlilerden, Brezilyalilar ormandan geldi ama biz Arjantinliler gemilerden geldik.' Avrupa'dan gelen gemilerdi ve bu sekilde toplumumuzu insa ettik." dedi.

Fernandez'in isaret ettigi kisim, 1990 Nobel Edebiyat ödülüne layik görülen Paz'in siirinde, "Meksikalilar Azteklerden, Perulular yerlilerden geliyor ve Arjantinliler de gemilerden." seklinde geçiyor.

Arjantin Devlet Baskani, Twitter hesabindan yaptigi açiklamada, 20. yüzyilda ülkesine yapilan göçü hatirlatarak, "Kimseyi incitmek istemedim, yine de her kim kirildiysa simdiden özür dilerim." ifadesini kullandi.

- "Batan gemi Arjantin'in gemisidir"

Fernandez'in hatasina sosyal medya kullanicilarindan, siyasilere kadar birçok Meksikali, Arjantinli ve Brezilyali tepki gösterdi.

Brezilya Devlet Baskani Jair Bolsonaro, Twitter hesabindan yerli halk ile çektirdigi fotografi paylasarak, "Orman!" yorumunu yapti.

Jair Bolsonaro'nun oglu milletvekili Eduardo Bolsonaro da "Arjantin Devlet Baskani, kendi halkinin gemilerle Avrupa'dan, Brezilyalilarin da ormandan geldigini söyledi. Brezilyayi olusturan yerlilere ve Afrikalilara karsi irkçi oldugunu söylemeyecek misiniz? Ancak ben sunu diyorum: batan gemi, Arjantin'in gemisidir." ifadelerine yer verdi.

Öte yandan, Fernandez'in sözlerinin, rock tarzi müzik yapan Littio Nebbia'nin "Gemilerden geldik" sarkisinin sözleriyle uyusmasi ve müzikle ilgilendigi bilinen Fernandez'in Nebbia ile uzun yillardir tanisikligi dikkati çekti.

Fernandez, 23 Nisan'da yaptigi bir konusmasinda da Nebbia'nin farkli bir sarkisindan alinti yapmisti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile