Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, 2010-2011 Adli Yılı'nın başlaması dolayısıyla düzenlenen törende anayasa değişikliği paketini eleştirirken "Yargı, herkese gereklidir. Ona verilecek zarar, kendisine veriliyor demektir. Kendi kendisini vurmak demektir. Bu nedenle de yargı bağımsızlığına toplumun her kesiminin sahip çıkması gerekir Yargı bağımsızlığını koruyup kollamak herkese düşen bir görevdir" sözleriyle "bizi koruyun" mesajı verdi. Yargıtay'da düzenlenen Yeni Adli Yıl töreninin ana gündemini, 12 Eylül'de referanduma sunulacak olan anayasa paketi oluşturdu. "Biz kimsenin arka bahçesi olmadık, olmayacağız" diyen Yargıtay Başkanı Gerçeker, şu mesajları verdi:
"YARGI HERKES İÇİN"
Biz bu değişikliklere (Anayasa değişikliği), gerek yargı bağımsızlığına gerekse kuvvetler ayrılığı ilkesine, dolayısıyla hukukun üstünlüğü, hukuk devleti ilkelerine aykırı olduğu düşüncesi ile gerek kişisel gerekse kurumsal olarak karşı çıktık.
Yargı, herkese gereklidir. Ona verilecek zarar, kendisine veriliyor demektir. Kendini vurmak demektir. Bu nedenle de yargı bağımsızlığına toplumun her kesiminin sahip çıkması gerekir Yargı bağımsızlığını koruyup kollamak herkese düşen bir görevdir.
Yargı, temel taşlarından biri olduğu devlet sisteminde asla hafife alınmamalı. Yasama ve yürütmenin etkisine girmeden karar vermesi gerektiği de temel kural olarak benimsenmelidir.
Adalet ve onu gerçekleştirecek olan yargı o kadar hassastır ki incitmeye, zedelemeye gelmez, kırılır, dağılır, bir daha düzeltmek de çok zor olabilir. Adalete güven sarsılırsa, adalet duygusu zedelenirse bireylerin devlete olan güveni de kalmaz, devlet çöker.
Yapılmak istenilen anayasa değişiklikleri ile Anayasa Mahkemesi ve Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun yapısı değiştirilerek, yargının tamamen yürütmenin etki alanında bulunduğu bir sistem getirilmek istenmektedir. Arızi bir takım olaylar gerekçe gösterilmek suretiyle, kuvvetler ayrılığı ve yargı bağımsızlığına ilişkin temel ilkeler göz ardı edilerek böyle bir takım düzenlemeler yapılması, hukukun üstünlüğü, hukuk devleti ilkelerini çok büyük ölçüde zedeleyecektir.
İstenen değişikliklerin Avrupa'daki çağdaş yargı bağımsızlığı anlayışına uygun olduğu da doğru değildir.
Yargı, kimsenin ne arka bahçesi, ne ön bahçesi, ne de yan bahçesidir. Olmamıştır, olmayacaktır da. Buna, her türlü olanaksızlığa karşın, onuru ile özveri ile meslek saygınlığını her şeyin üzerinde tutarak görev yapan, Türk yargıçları, Cumhuriyet Savcıları, hiçbir zaman izin vermeyecektir.
HSYK'ya yalnız yargı mensuplarından üye seçilmelidir.
ÖZBEK'İN İDDİASI
Adli Yıl'ın başlaması nedeniyle gece de bir resepsiyon verildi. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Başkanvekili Kadir Özbek resepsiyonda, Başbakan Erdoğan'ın "dedelerin talimatıyla atama yapıldığına" ilişkin sözlerinin anımsatılması üzerine, "Öncelikle dedelerin talimatıyla atamalar yapıldığı ve benzer şekilde bir takım uygulamaların yapıldığı söylemi çok çirkin" dedi. "Hükümet kanadından savcı ve hakim atamalarına ilişkin bir öneri geldi mi?" sorusuna Özbek, şu yanıtı verdi: "Hükümet kanadından saygı duyduğum birçok kişinin şu anda bende referans olduğu notlar var.. Telefon ettiklerinde notlarını aldım. Hatta sayın bir beyefendi şu anda genel başkan yardımcısıdır. Dört tane notu var bende. Bir komisyon başkanı, kıdemli bir milletvekili iki kez geldi. Birileri referans oldu diye gereği yapılması söz konusu olmaz. Ancak Seyfi beyin vasıtasıyla bir tek kişi var. Onun da ismi gazetelerde geçiyor."
'Arka bahçe olmayacağız'
Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, 2010-2011 Adli Yılı'nın başlaması dolayısıyla düzenlenen törende anayasa deği...