Arkadaş Baskısı Sigaraya Başlatıyor

Arkadaş Baskısı Sigaraya Başlatıyor

Niğde Halk Sağlığı Müdürlüğü Tütün ve Madde Bağımlılığı mücadele birimi okullarda sigaranın zararları ve sonuçları hakkında eğitimler düzenliyor.


Tütün ve Madde Bağımlılığı mücadele birimi sorumlusu Özgür Velioğlu, gençlerin arkadaşlar arasında kendine yer bulma isteği de sigaraya başlamaya neden olabildiğini söyledi.

Niğde geneli yapılan eğitimler kapsamında Niğde Açık Cezaevi, Atatürk Lisesi, Bor Fen Lisesi, Çiftlik ilk ve orta dereceli okullarda öğrencilere eğitimler verildi.

Önümüzdeki günlerde ise Altunhisar ilçesi ve Niğde merkezde bulunan diğer okullara eğitim verilecek.

Sigaraya başlamada arkadaş grubunun etkili olduğunu söyleyen Velioğlu, “En yakın arkadaşın sigara kullanması ya da arkadaş grubunda sigara kullanılması gencin sigara ile tanışmasına neden olmaktadır. Gençler sigaraya en çok yakın arkadaşlarının sigara ikramı ve ısrarları ile başlamaktadır. En iyi arkadaşının sigara kullanması, gencin sigara içme riskini 3-4 kat arttırıyor. Ülkemizdeki yapılan araştırmalarda pek çok genç “arkadaş etkisi” nedeniyle sigara içmeye başladıklarını belirtmektedir. Gençlerin arkadaşlar arasında kendine yer bulma isteği de sigaraya başlamaya neden olabilmektedir. Arkadaş baskısı da sigaraya başlamayı kolaylaştırmaktadır” dedi.

Velioğlu, Sigaranın gençler üzerinde kısa vadede yaptığı etkiler, genellikle solunum yollarında yoğunlaştığını, ergenlik çağındaki sigara bağımlılarında da ortaya çıkan nefes darlığı önemli bir problem olduğunu belirtti.

Velioğlu konuşmasının devamında şunları söyledi, “sigara diğer uyuşturuculara bir basamak olmaktadır. Sigara kullanan gençlerin büyük bir kısmı içki de içmeye başlamaktadırlar. Sigara içmeyen gençlere göre sekiz kat daha fazla uyuşturucu kullanma riski taşımaktadırlar. Sigara içen gençlerde davranış bozukluğu da görülmektedir, bunlar; kavgacılık, belli bir çeteye girme yada dikkatsiz ve tedbirsiz cinsel ilişkiler olarak ortaya çıkmaktadır. Sigara içen kişilerin akciğerleri görevlerini tam olarak yapamazlar. Sigaraya ne kadar erken başlanırsa, akciğerler o kadar çabuk fonksiyon kaybına uğrayacaktır, akciğer kanseri riski de aynı oranda artacaktır. Kişi sigara içmeye ne kadar devam ederse, kansere yakalanma riski o kadar artar. Yetişkinlerde sigara kullanımı, kalp hastalıklarına ve felce yol açmaktadır ama bu durum gençlerde zaman zaman görülmektedir. Sigara, enerjisinin ve sağlığının zirvesinde olan bir genç insanın fiziksel kondisyonunu giderek düşürecektir. Spor yapan bir genç, nefes nefese kalıp, giderek hareketsizleşecektir” diye konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile