Arkeoloji Öğrencilerinin Uygulama Alanı 'Beçin Kalesi'

Muğla'nın Milas ilçesi sınırlarında bulunan, Menteşe Beyliği'ne de başkentlik yapmış Beçin Kalesi'nde yürütülen kazı çalışmalarına Türkiye'nin farklı üniversitelerinden 70 civarında öğrenci katılıyor.

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne 2012 yılında giren Beçin Kalesi ve şehrinde Pamukkale Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kadir Pektaş başkanlığında yürütülen kazı çalışmaları, bu yıl nisan ayında başladı.

Beçin Kalesi kazı çalışmalarında bu yıl çevre düzenleme projesi, Seymenlik Kapısı'ndan itibaren Kızılhan'a doğru gelen sokak dokusunun iki yanındaki mekanların ve yapıların tümüyle ortaya çıkarılması çalışmaları yürütülüyor.

Yaz döneminde 11 üniversiteden yaklaşık 70 arkeoloji ve sanat tarihi bölümü öğrencisi de kazı çalışmalarına katılarak staj yapma imkanı buluyor.

Alanda yürütülen çalışmalarda görev alan Pamukkale, Selçuk, Ankara, Trakya, Süleyman Demirel, Kocaeli, Marmara, Kafkas, Karabük ve Ordu üniversitelerinden öğrenciler, aldıkları eğitime ilişkin pratik uygulama yapma imkanı buluyor.

Öğrenciler, ayrıca buluntuların değerlendirilmesi, tasnifi, restorasyon ve konservasyon aşamaları, kazı alanlarının ve tarihi yapıların mimari çizimlerinde de aktif rol alabiliyor.

Prof. Dr. Kadir Pektaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl ilk kez farklı üniversitelerden öğrencilerin bir araya getirilerek mesleki deneyimlerine katkı sağlandığını söyledi.

Pilot üniversite yerine daha geniş kitleye ulaşabilmek için bu yöntemi seçtiklerini anlatan Pektaş, şöyle konuştu:

"Yakın gelecekte meslek hayatına atılacak, meslektaşlarımız olacak gençlere bir şeyler katabilme, onları tanıyarak birlikte keyifli vakit geçirmek de işimizin önemli bir parçası. Bu anlamda sadece tek bir üniversite seçilerek yapılan çalışmaların aksine farklı üniversitelerden öğrencilerle çalışmayı tercih ediyoruz. Bu sayede alanımızda farklı kurumlarda yapılan çalışmalardan da haberdar olup birbirimize farklı bilgi aktarıyor, etkileşim içinde olabiliyoruz."

Pektaş, arkeoloji bilimini anlamaları ve eski eserlerin hangi süreçlerde çıkarıldığını anlamaları için çocuklara yönelik eğitim projeleri hazırlığı yaptıklarını dile getirerek, çocuklarda tarihi eserleri koruma bilinci oluşturma hassasiyetlerini artırma amacı güden projeden heyecan duyduklarını kaydetti.

- Beçin Kalesi ve şehri

Milas-Ören yolunda, ilçe merkezine yaklaşık 5 kilometre uzaklıktaki Beçin köyünde bulunan kalede ilk yerleşim, kalkolitik döneme kadar iniyor.

Son şeklini büyük oranda Menteşeoğulları Beyliği döneminde alan kalenin alt tarafındaki Beçin kenti, beyliğe başkentlik de yapmış. Kesme ve moloz taştan yapılan kalenin kule ve burçları, günümüzde halen sağlam durumda bulunuyor.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile