Arnavutluk'ta fizik eğitimi alırken Yabancı Öğrenci Sınavı'na (YÖS) girip Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesini kazanan Hamzaj, İlahiyat Fakültesinde okurken geçimini sağlamak ve yurtdışına seyahat masraflarını karşılamak için şirketlerde yarı zamanlı tercümanlık yaptı.
İlahiyat Fakültesinin ardından Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Dış Ticaret Bölümünü de bitiren Arnavut genç, Türkiye'deki eğitimi sırasında bildiği yabancı dil sayısını ise 3'ten 8'e yükseltti.
Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Temel İslam Bilimleri-Tasavvuf alanında yüksek lisans yapan Hamzaj, yüksek lisansını tamamlamayı, ardından yine bu branşta doktora yapmayı planlıyor.
İlir Hamzaj, bundan sonraki hayatını "fırsatlar ülkesi" olarak gördüğü Türkiye'de sürdürmek istiyor.
Hamzaj, AA muhabirine yaptığı açıklamada, öğrendiği 8 yabancı dilin 5'ini ana dili gibi konuşabildiğini söyledi.
Ana dilinin Arnavutça olduğunu, İngilizce, İtalyanca ve Fransızcayı ülkesindeyken konuşabildiğini belirten Hamzaj, Türkiye'ye geldikten sonra bir yıllık Türkçe eğitimi aldığını ve kaldığı yurttaki arkadaşları sayesinde kelime haznesini genişlettiğini dile getirdi.
Hamzaj, şimdi Türkçe, İtalyanca, İspanyolca ve İngilizceyi ana dili gibi konuşabildiğini, Almanca, Fransızca, Portekizce ve Arapçayı da ileri seviyede bildiğini anlattı.
Türkiye'de insanların, kendisinin yabancı olduğuna inanmadığını dile getiren Hamzaj, şöyle devam etti:
"Bazıları soruyorlar, 'Kardeşim nerelisin, Trabzonlu musun, Rizeli misin?' diye. Karadenizli zannediyorlar, belki de şivemden dolayı. Neden böyle bir şive geliştiğini ben de bilmiyorum. Bazen hatta bunu kullanıyorum, insanlar nereli olduğumu sorduklarında, 'Arnavutluk' deyince bir sürü soru soruyorlar. Ben de bundan kaçmak için 'Trabzonluyum' diyorum. İnsanlar sormaya devam ederse, 'merkezinden, stadyumun oradan' diyorum."
- Kendini ispatlamak için İspanyolca öğrendi
İlahiyat Fakültesindeki ilk yılında, Arapça dersinden kaldığını aktaran Hamzaj, dil öğrenme konusundaki yeteneğini görmek için 6 ay İspanyolca çalıştığını ve bu dili ana dili gibi öğrenince tekrar Arapçaya yöneldiğini söyledi.
Bir dilde kendini rahat ifade edebilmek için en azından 6 ay çalışmak gerektiğini belirten Hamzaj, "6 aydan sonra daha derin çalışmış olursun, deyimleri anlamaya başlarsın, onları kullanırsın, akademik metinleri anlamaya başlarsın, tabii eğer ciddi çalışırsan" ifadesini kullandı.
Hamzaj, Türkiye'yi "fırsatlar ülkesi" olarak gördüğünü belirtti. Arnavutluk'ta kalsa Avrupa'yı ya da başka ülkeleri göremeyeceğini anlatan Hamzaj, "Türkiye sayesinde Avrupa'nın yüzde 80'ini gördüm. Mısır, Fas ve Kenya'ya bile gittim. Türkiye gerçekten güzel bir ülke, kendimi memlekette gibi hissediyorum. Onun için vatandaşlık imkanı olursa, neden olmasın, düşünüyorum ama nasip diyelim. Yabancı bir ülkede okumak, memleketten uzaklaşmak istedim ama Türkiye'de hiçbir zaman yabancılık çekmedim, Türk insanı gerçekten çok sıcak. Geldiğimde Türkçe bilmiyordum, bir yıl buna çalıştım, sonrasında da üniversiteye devam ettim" diye konuştu.
Arnavut Gencin Türkiye'de 'Dil'i Çözüldü
Arnavutluk'tan 2007 yılında eğitim için Bursa'ya gelen ve Türkiye'yi "fırsatlar ülkesi" olarak gören İlir Hamzaj (27), hem bildiği yabancı dil sayısını 3'ten 8'e çıkardı hem de iki üniversite bitirip yüksek lisans eğitimine başladı.