Arnavutluk Ile Bulgaristan Sirketleri Arasinda Enerji Anlasmasi

Arnavutluk Ile Bulgaristan Sirketleri Arasinda Enerji Anlasmasi

Arnavutluk’un Albgaz ile Bulgaristan’in en büyük özel gaz sirketi Overgas arasinda Arnavutluk’un baskenti Tiran’da ülke ve Balkan bölgesinde gaz kaynaklarinin çogaltilmasi için anlasma imzalandi.

Arnavutluk’un baskenti Tiran, Arnavutluk’un Albgaz sirketi ile Bulgaristan’in en büyük özel gaz sirketi Overgas arasindaki anlasmaya ev sahipligi yapti. Arnavutluk ve Balkan bölgesinde gaz kaynaklarinin çogaltilmasi amaciyla yapilan anlasmanin imza törenine ABD’nin eski Disisleri Bakani Mike Pompeo, Arnavutluk Basbakani Edi Rama ve Arnavutluk Enerji Bakani Belinda Balluku’nun yani sira Albgaz Yöneticisi Arber Avrami ile Linden Energy, Overgas Yöneticisi Svetoslav Ivanov katildi.

Arnavutluk Enerji Bakani Balluku, törende gerçeklestirdigi konusmasinda anlasmayi, Arnavutluk’un gazlastirilma konusunda stratejik projeler açisindan önemli bir adim olarak gördügünü dile getirerek, Arnavutluk’un Vlora limanindaki LNG projesinin ülke için önemli bir proje halindeyken artik bölgesel öneme sahip olduguna dikkat çekti. Arnavutluk Enerji Bakani Balluku “Ülkemiz için baslattigimiz projeler son zamanlarda ABD’li partner sirketlerimiz olan Exxon Mobile ve Excelerate Power gibi sirketler ile yaptigimiz görüsmeler hem de komsu ülkelerin (Kuzey Makedonya ve Kosova’nin) bu projelere ilgisi bakimindan sadece ülkemiz için degil bölgesel öneme sahip olacak. Projelerimize Linden Group gibi ABD’de gaz ve petrol konusunda önemli olan sirketlerin projelerimize anlasmalar ile katilmasiyla bugün kendimizi bu konuda daha onurlu ve daha güvenli hissediyoruz. Birkaç hafta önce Houston’da yaptigimiz görüsme ile bir ön çalisma baslattik ve bugün Albgaz bu görüsmeleri bir adim daha öteye götürmek için bu anlasmayi imzaliyor. Eski ABD Disisleri Bakani Mike Pompeo’nun da burada olmasi bu is birliginin güvenilir ve gerçek bir is birligine dönüstürüleceginin en somut göstergesidir. Bu projeyi baslattigimiz zaman gerçegini söylemek gerekirse biraz kötümserdik çünkü Arnavutluk gibi küçük bir pazar Exxon Mobile, Excelerate Power, Linden Energy veya Overgas gibi sirketleri çekebilecegini düsünmüyorduk. Ancak durum degisti, çünkü bugünkü siyasi gelismeler Arnavutluk’u önemli bir yere getirmis bulunuyor” ifadelerini kullandi.

Eski ABD Disisleri Bakani Pompeo, Arnavutluk’ta bulunan Tiran Üniversitesi fahri doktora unvanina layik görüldü.



Anlasma ile bölge ülkelere de gaz saglanacak

Albgaz ile Overgas tarafindan imzalanan anlasma ile Arnavutluk’un ve bölge ülkelerinin gaz kaynaklarinin çogaltilmasina yönelik ortak çalismalar yürütülmesini öngörüyor. Arnavutluk’un dogalgaz sebekelerinin kurulmasi amaçlanan anlasma ile Kuzey Makedonya ile Kosova gibi ülkelerde gaz tedarikinin güvenli hale gelmesi getirilmesi yönünde çalismalar yapilacak ve bu ülkelerin Rus gazina olan bagliliklarinin azaltilmasi için gerekli ortak çalismalar yürütülecek.

Anlasmanin hayata geçmesiyle Arnavutluk’un güneyinde bulunan Vlora kentindeki LNG Vlora gaz limani ve depolama alanin insasi, hem ABD’nin hem de Kuzey Makedonya ve Kosova’nin dikkatini çeken bir proje haline gelecek.

Albgaz tarafindan yapilan yazili bir açiklamada ise, “Anlasma ile LNG Vlora artik daha güvenli bir proje olacak. Gösterilen üst düzey ilgi Arnavutluk devleti tarafindan son dönemde enerji konusunda yapilan yatirimlari ve alinan önemli kararlarin bir göstergesi” ifadelerini kullanildi.

Rama- Pompeo görüsmesi

Imza töreninin ardindan Pompeo ile görüsen Arnavutluk Basbakani Edi Rama, sosyal medyada yayinladigi bir mesajinda, görüsmede ABD-Arnavutluk iliskileri, savasin etkileri ve ekonomik sorunlarin yani sira ABD’nin Arnavutluk’taki yatirimlarinin da ele kalindigini söyledi.



Görüsmenin ardindan Basbakan Rama ve Pompeo iki ülkenin iliskilerinin 100. Yili vesilesi ile Arnavutluk Meclisi tarafindan hazirlanan “Together-Krah per Krah” (Birlikte-El ele) adli konferansa katildi.

Arnavutluk Meclis Baskani Lindita Nikolla burada yaptigi açilis konusmasinda ABD’nin kendilerine demokrasi, hürriyet, ekonomik gelisme ve gelecege yatirim yapan ülkeler için ayna olduguna dikkat çekti. Pompeo ise konferansta gerçeklestirdigi konusmada Arnavutluk-ABD iliskilerinin iyi olduguna dikkat çekerek bu sekilde devam ettigi sürece iki ülke iliskilerinin 100 yil daha sorunsuz devam edebilecegini söyledi.



1922 yilindan itibaren ABD-Arnavutluk iliskilerinin mükemmel olduguna, çesitli milletlerle ve farkli zamanlarda insa edilen bu mükemmel iliskilerin özellikle son 30 yilda çok daha farkli olduguna da dikkat çeken Pompeo, Rusya ile Ukrayna savasina da degindi. Eski Bakan Pompeo savastan sonra Ukrayna’nin yeniden insasi için ABD olarak yardim edeceklerini de söyledi.



“Bu imza sadece Arnavutluk için degil Balkanlar için önemli bir adim”

Konferansin ardindan anlasmayi imzalayan enerji sirketlerinin yöneticileri kamera karsisina geçti. Linden Energy Baskani Stephen Payne, Albgaz ile Overgas arasinda anlasma imzalandigini ifade ederek, “Liden Enerji olarak Overgas’in Balkanlardaki ortagiyiz. Bu imzanin önemli oldugunu düsünüyoruz. Çünkü bu imza sadece Arnavutluk için degil Balkanlar için önemli bir adim. Arnavutluk’un, Balkanlar için bir transit olmasina neden olacak. Putin’in saldirgan tavirlarindan görüyoruz ki, bölgede alternatif enerji kaynaklarina ihtiyacimiz var ve bunu ABD ile gerçeklestiriyoruz. Görüyorsunuz burada hem Liden Enerji hem de Overgas da yönetim kurulu üyemiz var hem de bizim sirketimizin danismani Pompeo da aramizda. Bu, bizim için önemli. Burada oldugunuz için tesekkür ederim” ifadelerini kullandi.

Overgas-Linden Enerji Yönetim Kurulu Üyesi Matthew Bryza ise, ABD-Arnavutluk iliskilerinin 100. yili nedeniyle burada olmak çok güzel bir duygu. Son 23 yilda Avrupa ülkelerinin gaz kaynaklarinin çesitlenmesi için çaba içerisinde olduk ve ben buradaki gerçegi yasadim. Arnavutluk bu dogrultuda attigi adimi da önemli ve bunu yasiyoruz. Arnavutluk, Balkan ülkeleri için de önemli bir rol oynuyor. Overgas ile ortakligimiz sayesinde biz Balkan ülkelerin tamaminda halklarin yararina çalisma yapabilecegimize inaniyoruz” açiklamasini yapti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile