Aromasi Ve Tadi Ile Osmanli Çilegi Tarlada Alici Buluyor

Aromasi Ve Tadi Ile Osmanli Çilegi Tarlada Alici Buluyor

Zonguldak’in Eregli ilçesinde kendine has aromasi ve tadi ile ilgi gören ’Osmanli çilegi’, tarladan hasat edilmeden satiliyor. Kilosu 400 liraya satilan çilegin yayginlastirilmasi çalismalari devam ediyor.

Karadeniz Eregli’de kestane topraginda yerli kara çilekle etkilesime girerek özgün bir çesit olarak üretilen Osmanli çileginin yayginlastirilmasi çalismalari sürüyor. Her yil Mayis ayinda hasat edilen çilek, rengi ve aromasiyla tarlada alici buluyor.

Osmanli Çilegini Yayginlastirma ve Üreticiyi Koruma Dernegi Baskani Saban Çetinkaya, kilosu 400 liradan satilan çilege yurt disindan da yogun talep oldugunu anlatti. Üçköy’de kurum ve kuruluslarin destekleriyle bes dönüm araziye kurulan Osmanli Çilegi Fide Üretim Merkezi’yle birlikte üründe artis yasandigini aktaran Çetinkaya, bu yil 4 ton çilek hasat etmeyi hedeflediklerini aktardi. Çetinkaya, “Mayis ayinin ilk haftasindayiz daha önceki dönemlerde bu kadar olgunlasmamisti. Yaptigimiz çalismalar artik kendini göstermeye basladi.

Bölgemizde üretim geçtigimiz yillara nazaran en az ikiye katlandi. Çevredeki üretim sayisi hizla artiyor. Burada yapilan çalismalar, halkin bilgilendirilmesi, Osmanli çileginin yeniden anlasilmis olmasi bunda büyük etken. Dolayisiyla Osmanli çilegi için insanlar yeniden üretime basladilar. Eregli Kaymakamligimiz, Osmanli çilegi ile ilgili çilek üreticileri kurslari açmaya basladi.

Bu da son derece önemli bir adim. Osmanli çileginin gelisimini saglayabilmek için bu yil kararlar aldik. Aldigimiz karar da ürünün belli bir miktarini az da olsa ilçe halkina tattirmak için manav, pazarlara küçük ambalajlarla indirmeyi düsünüyoruz. Eregli’de yasayan insanlar daha fazla Osmanli çilegine yabanci kalmasin, bu lezzete kavussun” ifadelerine yer verdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile