Gözünüzde çıkan sivilceyi sakın “geçer nasıl olsa” deyip küçümsemeyin. Özelikle ergenlik dönemleri, stres ve yağlı beslenme alışkanlığı nedeniyle gözlerde meydana gelen arpacık, ağrı, kızarıklık ve şişlik yapabiliyor.
Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Akın Banaz, çoğunlukla kirpik dibi iltihabının sonucu olarak ortaya çıkan arpacığın kistleşerek şalazyona dönüşebileceğini ve gözün cerrahi müdahaleyle tedavi edilebileceğini söyledi.
Şalazyonun gözkapağında bulunan salgı bezlerinin göz kanalların tıkanması sonucu oluştuğunu ifade eden Op. Dr. Banaz, her bir gözkapağında yaklaşık 25 tane arpacık oluşturabilecek salgı bezi bulunduğuna ve bu bezlerin boşaltım kanallarının kirpik diplerine açıldığına dikkat çekti.
CERRAHİ MÜDAHALE ŞART!
Özellikle ergenlik döneminde, stresli günlerde, yağlı beslenme alışkanlığı olan kişilerde şalazyonun sıklıkla görüldüğünü kaydeden Op. Dr. Banaz, şu bilgileri verdi:
“Arpacık, boşaltım kanallarının tıkanması ile oluşur ve erken döneminde tedavinin temeli sıcak pansumandır. İlave kirpik dibi iltihabı mevcutsa ağızdan antibiyotikler de uygulanabilir. Ağrılı ve kızarık dönemi geçen arpacıklar ise kist haline gelerek şalazyon olarak adlandırılırlar. Kronik dönemde sıcak pansumanın faydası yoktur. Cerrahi tedavi uygulanır. Şalazyon çıktığında 1 ayı geçirmeden cerrahiye almak en iyi çözümdür. Cerrahideki amaç şalazyonun yani kistin duvarını çıkarmak ve etrafındaki sağlıklı dokuya zarar vermemektir. Çoğunlukla lokal anestezi altında, hastaneye yatmadan gözkapağının içinden yapılır ve cilt kesisi uygulanmasına gerek olmaz.”
Arpacık başınıza sorun çıkartabilir
Ergenlik döneminde, stresli günlerde ve yağlı beslenme alışkanlığı nedeniyle gözde oluşan arpacığın kistleşmesi sonucu oluşan şalazyon, ciddiye alınmadığında gözde ciddi hasarlara neden olabilir.