Arsa Ve Arazi, Konutu Tahtindan Etti

Arsa Ve Arazi, Konutu Tahtindan Etti

Asrin felaketi diye adlandirilan depremlerin insanlar üzerindeki etkisi, konut satislarinda da iyiden iyiye görünmeye basladi. Açiklanan verilere göre, Türkiye genelindeki Mart ayi satislari geçen yilin ayni dönemine oranla yüzde 21,4 geriledi.

Türkiye genelinde Mart ayinda 105 bin 476 konut satilirken, konut satislarinin ilk 3 aylik dönemine bakildiginda geçen yila göre yüzde 11,5 azalisla toplamda 283 bin 215 adetlik bir satis gerçeklesti. Elfi Gayrimenkul Kurucusu ve Broker’i Özkan Aydemir, depremler sebebiyle vatandaslarimizda olusan tercih degisikligine dikkat çekti. Aydemir, “Deprem felaketinden sonra pek çok kez tekrarladik. Ama tekrar etmede fayda var. Vatandaslarimiz artik alacagi konut için havuzu, otoparki, parki ve bahçesi olmasa da olur. Yeter ki depreme karsi dayanikli, güvenli olsun diyor. Bu düsünce toplumun her kesimindeki bireye iyice yerlesmis durumda. Bu durum insaat firmalarinin da gelecekti projeleri için oldukça önem arz eden bir hadise. Gayrimenkul sektöründe depremlerden sonra hiçbir seyin eskisi gibi olmayacagini söylemistik. Bir kez daha tekrar etmis olalim” dedi.

Mart ayinda toplamda 277 bin 496 gayrimenkul satisinin gerçeklestiginin altini çizen Özkan Aydemir, bu satislardaki arsa ve arazi oraninin arttigina vurgu yaparak söyle konustu:

“Bu satislarin 105 bin 476’si konutta, 93 bin 187’si arsada, 51 bin 646’si tarlada, 10 bin 542’si de is yeri satisinda ve geriye kalan ise diger tasinmazlarin satisiyla gerçeklesti. Bu dönemde yapilan arsa ve tarla satisi toplamda 144 bin 833 olarak gerçekleserek konutu geride birakti. Bu da demek oluyor ki, vatandaslarimiz artik gayrimenkul tercihinde arsa ve araziye öncelik veriyor. Pek çok sebeplerden dolayi arsa ve arazi satislari, konutu tahtindan etmis durumda. Aslinda bunun ilk belirtilerini geçtigimiz ayda almistik. Ama bu ay daha da net sekilde fark edildi. Konut alimlarinda düsüsün pek çok nedeni var demistik. Bunlardan iki örnek vermek isterim; konut kredilerine ulasimda yasanan zorluklar ve Enerji Kimlik Belgesi’nden dolayi 2 milyon üzerindeki dairelerde bankalarin eksper isleminde degerin yarisina kadar kredi vermesi. Hal böyle olunca da düsüslerin yasanmasi çok dogal. Bu degisimin konut lehine dönmesi biraz zaman alacagini düsünüyorum.”

Konut fiyatlarinin artis hiziyla ilgili de konusan Özkan Aydemir, “2023 yili Subat ayinda konut fiyatlarindaki artis veya düsüsleri istatistiksel olarak ortaya koyan konut fiyat endeksi bir önceki aya göre yüzde 8,4 oraninda artarken, bir önceki yilin ayni ayina göre nominal olarak yüzde 141,5, reel olarak ise yüzde 56,3 oraninda artmistir” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile