Türk Arşivciler Derneği Başkanı Yüksel Baycar, her kurumun kendine göre evraklarını arşivlediğini belirterek, 'Binamız var ama kanun eksiğimiz henüz giderilmiş değil. Bu konuda çok sayıda taslak hazırlandı ama bir türlü Bakanlar Kuruluna getirilip kanun haline dönüştürülemedi. 2017'de arşiv kanunu tasarısının Meclise getirilip yasalaşmasını istiyoruz.' dedi.
Türk Arşivciler Derneğince, Hazine-i Evrakın kuruluşunun 170. yıl dönümü ve 11. Arşivler Günü etkinlikleri kapsamında, Kağıthane'deki Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü Osmanlı Arşivi Daire Başkanlığında 'Kolektif Hafızada Kırılganlık: Bilgi Güvenliği' paneli düzenlendi.
Osmanlı Arşivi Daire Başkanı Önder Bayır, panelde yaptığı konuşmada, son yıllarda arşivcilik bilincinin arttığını, özellikle belediyeler başta olmak üzere kurum ve kuruluşların arşivlerini dijital ortama aktardığını dile getirdi.
Artık dijital ortama aktarılma değil bilgi güvenliğinin konuşulduğunu belirten Bayır, Türkiye'deki arşivcilerin sayısının da çok olduğunu, İstanbul ve Marmara Üniversitelerindeki bilgi ve belge yönetimleri bölümünde bu alanda iyi adımlar atıldığını, arşivleri ve kütüphaneleri yönetebilecek eleman yetiştirildiğini kaydetti.
Önder Bayır, dijital ortamda güvenlik ve program kaynaklı sorunlarının olduğunu, yine hacklenmek ve elektronik dalganın da dijital arşivi nerelere götüreceğinin bilinmediğini vurguladı.
- Uluslararası arşiv kongresi
Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü Arşiv Dairesi Başkanı Zeynel Abidin Türkoğlu da ilki 2012'de yapılan Osmanlı Coğrafyası Uluslararası Arşiv Kongresi'nin ikincisinin 'Tarihin yeniden yazımında arşivlerimiz' alt başlığında 17-21 Nisan 2017'de İstanbul'da düzenleneceğini söyledi.
Kongrede, çözülemeyen, devamlı konuşulan asırlık sorunların ele alınacağını ifade eden Türkoğlu, kongrede tehcir konusunun Balkan, Ermeni ve Kafkas tehciri olarak tartışılacağını, Lozan, Musul, Kerkük konuları ile Ortadoğu ve Afrika bağlamındaki problemlerin konuşulacağını anlattı.
- Arşiv kanunu
Türk Arşivciler Derneği Başkanı Yüksel Baycar ise arşiv kanunu çalışmalarının, derneğin kurulduğu 1998'den beri yürütüldüğünü söyledi.
Merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal döneminde 1988'de, arşivlerin açılmasına yönelik karardan sonra sözleşmeli personel alındığını ifade eden Baycar, Devlet Arşivlerinin sözleşmeli personel probleminin uzun yıllar devam ettiğini, 2 yıl önce de bu personelin araştırmacı olarak belirlendiğini anlattı.
Baycar, Türkiye'deki arşivlerle ilgili yönetmeliklerin ise daha çok imha edilecek evraklarla ilgili olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
'Her kurum kendine göre evraklarını arşivliyor. Türkiye'de bir milli arşiv kanunu yok. 2016'da arşiv kanunun çıkarılması, eylem planına alındı ancak 15 Temmuz darbe girişimi oldu. Tekrar gündeme alınacağına inanıyorum. Kanun çıkarılırken de bazı esaslara dikkat edilmesi gerekiyor. Cumhuriyetten önceki döneme ait farklı kurumların ellerinde arşiv belgeleri var. Her kurum kendi evrakını kendi saklamaya, kendi sistemlerini oluşturmaya çalışıyor. Bunların daha ileriye taşınabilmesi için tek elden yönetilmesi gerekiyor. Tek merkezde toplanmasa bile ayrı yerlerdeki arşivlerin denetiminin bir üst kurul tarafından yapılması gerekir. Bunun için arşiv kanunun gerekiyor. Binamız var ama kanun eksiğimiz henüz giderilmiş değil. Bu konuda çok sayıda taslak hazırlandı ama bir türlü Bakanlar Kuruluna getirilip kanun haline dönüştürülemedi. 2017'de arşiv kanunun tasarısının Meclise getirilip yasalaşmasını istiyoruz.'
Arşivciler Kanun Bekliyor
Türk Arşivciler Derneği Başkanı Baycar: 'Her kurum kendine göre evraklarını arşivliyor. Binamız var ama kanun eksiğimiz henüz giderilmiş değil. Bu konuda çok sayıda taslak hazırlandı ama bir türlü Bakanlar Kuruluna getirilip kanun haline dönüştürülemedi. 2017'de arşiv kanunu tasarısının Meclise getirilip yasalaşmasını istiyoruz'