SERHAT ÇETINKAYA - Konya'ya gelen turistlere rehberlik yaparken, ilgisini çeken tarihi fotograflari arsivleyen Yasar Barisik, olusturdugu 200 yillik arsivle kentin görsel hafizasi oldu.
Konya'da yasayan 63 yasindaki emekli Almanca ögretmeni Barisik'in tarihi fotograflara olan meraki, 1980'li yillara dayaniyor.
Genç bir ögretmenken, yaz dönemlerinde Alman turistlere kentin tarihi ve turistik yerlerini tanitan Barisik'in, karsilastigi eski Konya fotograflarina ilgisi, zamanla tutkuya dönüstü.
Merkez Selçuklu ilçesi Feritpasa Mahallesi'nde 12 yildir da muhtarlik yapan Barisik'in, bu süreçte insanlarla artan etkilesimi, ulastigi fotograf sayisini da her geçen gün arttirdi.
Arsivini dijital ortamda muhafaza eden Barisik, kentte çekilmis 1800'lerden yakin tarihe kadar 3 binden fazla fotografi biriktirdi.
Barisik, AA muhabirine, eski Konya fotograflarina ilgisinin yasam biçimi haline geldigini söyledi.
Arastirdikça çok güzel hazinelere ulastigini belirten Barisik, tarih profesörlerinin, yazarlarin, basili eser hazirlayanlarin, bilgi, belge ve fotograf için kendisine sik sik basvurdugunu dile getirdi.
- Tarihi 1810'a uzanan fotograflar var
Ingiliz casus Gertrude Bell'in 19. yüzyilda Konya ve civarinda çektigi fotograflarin, arsivindeki en önemli belgelerden oldugunu kaydeden Barisik, "Gertrude Bell 1890'larda Konya'ya gelmis. 24 yil Osmanli topraklarinda birçok bölgede, özellikle Konya'da ve Karapinar'da binlerce fotograf çekmis. Bu fotograflarin birçoguna ulastim." diye konustu.
Barisik, tarihi 1810'a kadar uzanan fotograflari bulunduguna dikkati çekerek söyle konustu:
"Fotograflarimin birçogunu kendim topladim. Mahalle sakinlerim, arkadaslarim veya beni hiç tanimayan insanlar da gönderdi. Birçogu da, 'Yasar hocam, bu fotograf bizim evimizde yillardir duruyordu. Biz degerini bilmiyoruz, sen bilirsin, senin olsun' diye hediye edildi. Elimde böyle kaynaklar var. Arsivimi büyütmeye de her gün devam ediyorum. Bunlari tozlu raflardan, sandiklardan çikartalim, Konya tabiriyle çikilari açalim. Oralarda ne degerler, ne cevherler var."
Sosyal medya hesabindan paylastigi fotograflarla ilgili yurt disindan da etkilesim aldigini aktaran Barisik, ABD, Almanya, Japonya, Rusya gibi birçok ülkeden iletisime geçenler oldugunu söyledi.
Barisik, söyle devam etti:
"Paylastigim fotograflari takip eden gurbetçilerimizden çok güzel tepkiler aliyorum. 'Memleketimizin tarihini ögreniyoruz, hasret gideriyoruz' diyorlar. Bu benim için çok güzel bir duygu. Bu fotograflari gelecege aktarmak, tarihimizi gençlerimize unutturmamak için bir de çalismamiz var. Konya fotograflarina, ilçelerimizden aldigimiz fotograflari da ekleyerek ansiklopedi seklinde bir eser hazirlayacagiz."
Arsivledigi 3 Bin Tarihi Fotografla Yasadigi Kentin Görsel Hafizasi Oldu
Konya'ya gelen turistlere rehberlik yaparken, ilgisini çeken tarihi fotograflari biriktirmeye baslayan Yasar Barisik, 40 senede olusturdugu 200 yillik arsivle, sehrin tarihine isik tutuyor. Yasar Barisik: 'Gertrude Bell 1890'larda Konya'ya gelmis. 24 yil Osmanli topraklarinda birçok bölgede, özellikle Konya'da ve Karapinar'da binlerce fotograf çekmis. Bu fotograflarin birçoguna ulastim'