Arslan Açiklamasi 'Protein Oranlari Yüksek Bakliyat Çesitlerinin Üretimini Artirmaliyiz'

Arslan Açiklamasi 'Protein Oranlari Yüksek Bakliyat Çesitlerinin Üretimini Artirmaliyiz'

Akdeniz Hububat, Bakliyat, Yagli Tohumlar ve Mamulleri Ihracatçilari Birligi (AHBIB) Yönetim Kurulu Baskani Hüseyin Arslan, küresel organizasyonlarin etkisiyle dünyada bitkisel proteine dayali yeni bir tüketim trendinin yayildigini belirtip, protein elde etmek için kullanilan bakliyat miktarinin 2020 yilinda 1 milyon ton oldugunu açikladi. Baskan Hüseyin Arslan, “Ülkemizde bakliyat tariminda protein oranlari yüksek çesitlerin üretiminin artirilmasina yönelik yeni politikalara ihtiyaç var” dedi.

Amerika ve Avrupa pazarlarinda hayvansal protein ürünlerinin tüketimi hizla azalirken, bitkisel protein ürünlerinin tüketiminde yüksek artislar yasandigina dikkat çeken AHBIB Yönetim Kurulu Baskani Hüseyin Arslan, “Dünya genelinde insanlarin bitkisel proteine yönelmeye baslamasiyla bakliyat ve hububat ürünleri üzerindeki Ar-Ge çalismalari da artti. Zaman içerisinde ABD ve Kanada merkezli olusan bitkisel protein endüstrisi milyarlarca dolar degere ulasti. 2020 yilinda protein elde etmek için kullanilan bakliyat miktari 1 milyon tonu geçerken 2021 yilinda bu oranin 1,5 milyon tonun üzerine çikmasini öngörüyoruz. Bu rakam, Türkiye olarak bir yillik toplam bakliyat üretimimize esit. Dünya bakliyat sektöründe özellikle bezelye, fasulye, mercimek ve nohut gibi yüksek protein degerine sahip ürünler ön plana çikiyor. Türkiye olarak bu trendi kaçirmamaliyiz.” diye konustu.



"Tohum islahina önem verip üretim alanlarini korumaliyiz"

Küresel pazarlarda bakliyat ürünlerinin kullaniminda artislar oldugunu, bakliyat çesitlerinden yapilan yan ürünlerin de pek çok sektörde degerlendirildigini kaydeden Baskan Arslan, sunlari söyledi: “Sektörümüzdeki bu gelismelere paralel olarak ülkemizde bakliyat tariminda protein oranlari yüksek çesitlerin üretiminin artirilmasina yönelik yeni politikalara ihtiyaç var. Katma degeri yüksek bakliyat çesitlerinde tohum islahi çalismalarinin artirmasina ve üretim alanlarinin korunmasina yönelik uzun vadeli planlamalar gelistirmeliyiz. Ülkemizde hububat ve bakliyat tarimi yapilan arazilerin büyüklügünü üretici bazinda daha konvansiyonel üretim yapilabilir alanlara çevirmeliyiz.”

"AHBIB mayis ayi ihracatinda yüzde 45 artis yakaladi"

Hububat, bakliyat, yagli tohumlar sektörünün mayis ayi ihracatini da degerlendiren Baskan Arslan, “Sektörümüz mayis ayinda yüzde 24 oraninda artisla 617,4 milyon dolar ihracat gerçeklestirdi. Bu ayda da ülkemizin 2,08 milyar dolarlik tarim ürünleri ihracatinda hububat, bakliyat, yagli tohumlar sektörümüz liderligini korudu. Mayis ayinda bölge ihracatimizda ise yüzde 45 artis yakalayip 115,7 milyon dolarlik dis satima imza attik” dedi.

Söz konusu dönemde sektör ihracatindan yüzde 18,7 oraninda pay aldiklarini kaydeden Baskan Arslan, bölge ihracatinda pastacilik ürünlerinin 30,5 milyon dolar deger ile birinci, bakliyat ürünlerinin 26,2 milyon dolar deger ile ikinci, bitkisel yaglarin 16 milyon dolar deger ile üçüncü sirada yer aldigini ifade etti.

AHBIB’in mayis ayi ihracatini ülkelere göre ele alan Baskan Arslan, en fazla dis satimi 12,3 milyon dolar deger ile Suriye’ye yaptiklarini, bunu 12,2 milyon dolar deger ile Irak ve 11,2 milyon dolar deger ile Venezuela’nin takip ettigini bildirdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile