'Artçi Inmelerden Korunmak Için Tuz Ve Doymus Yaglardan Uzak Durulmali'

'Artçi Inmelerden Korunmak Için Tuz Ve Doymus Yaglardan Uzak Durulmali'

Artçi inmelerden korunmanin yollarina dikkat çeken Nöroloji Uzmani Dr. Emre Çevik, “Artçi inmelerden korunmanin anahtarinin, birincil inme risk faktörlerini yönetmek ve saglikli bir yasam tarzi sürdürmektir. Dengeli bir diyet benimseyin. Bol miktarda meyve, sebze, tam tahillar ve saglikli yaglar tüketin. Tuz ve doymus yag aliminizi sinirlayin” dedi.

Medical Park Ordu Hastanesi Nöroloji Uzmani Dr. Emre Çevik, artçi inmeler ile ilgili açiklamalarda bulundu. Artçi inmelerin ne oldugundan bahseden Uzm. Dr. Çevik, “Artçi inmeler, birincil inme (felç) sonrasinda meydana gelen, genellikle daha hafif semptomlarla karakterize olan ve tekrarlayan inme ataklaridir. Birincil inme, beynin bir bölgesine kan akisinin ani bir sekilde kesilmesi veya beynin bir bölgesindeki kanama nedeniyle olusabilir. Artçi inmeler, bu ana inme olayinin ardindan günler, haftalar veya aylar sonra ortaya çikabilir” diye konustu.



“Konusma zorlugu ve geçici görme kaybi görülebilir”

Artçi inmelerin belirtilerinin, birincil inmenin belirtileriyle benzer olabildigini söyleyen Uzm. Dr. Emre Çevik, “Artçi inme belirtileri birincil inme belirtileri ile benzer olabilmekle birlikte daha hafif de olabilirler. Örnegin, hafif bir zayiflik, dengesizlik, konusma zorlugu veya geçici görme problemleri gibi belirtiler olabilir. Bazi durumlarda artçi inmeler hiç belirti göstermeyebilir ve sadece beyin görüntüleme teknikleriyle tespit edilebilir. Artçi inmelerin tedavisi, temelde birincil inmenin tedavisine benzer olabilir. Tedavi genellikle kan pihtilarini önlemeye veya kan dolasimini iyilestirmeye yöneliktir. Bu tedaviler arasinda kan inceltici ilaçlar, tansiyon kontrolü, kolesterol düsürücü ilaçlar ve yasam tarzi degisiklikleri (sigara birakma, saglikli beslenme, düzenli egzersiz) bulunabilir” ifadelerine yer verdi.

“Saglikli bir yasam tarzi benimsenmeli”

Artçi inmelerden korunmanin anahtarinin, birincil inme risk faktörlerini yönetmek ve saglikli bir yasam tarzi sürdürmek oldugunu söyleyen Uzm. Dr. Emre Çevik, su önerilerde bulundu:

"Düzenli doktor kontrolleri: Kan basinci, kolesterol seviyeleri, kan sekeri düzeyleri gibi inme risk faktörlerini düzenli olarak kontrol ettirin. Bu kontroller, potansiyel saglik sorunlarini erken tespit etmeye yardimci olabilir.

Saglikli beslenme: Dengeli bir diyet benimseyin. Bol miktarda meyve, sebze, tam tahillar ve saglikli yaglar tüketin. Tuz ve doymus yag aliminizi sinirlayin.

Fiziksel aktivite: Düzenli egzersiz yapin. Haftada en az 150 dakika orta siddette aerobik egzersiz veya haftada en az 75 dakika yüksek siddetli aerobik egzersiz yapmak, kalp sagliginizi korumaya ve inme riskini azaltmaya yardimci olabilir.

Sigara içmeyin: Sigara içmek, inme riskini artirir. Eger sigara içiyorsaniz, birakmak için destek alin.

Alkol tüketimini sinirlayin: Alkol tüketimini asiriya kaçmadan sinirlayin. Düzenli ve asiri alkol tüketimi inme riskini artirabilir.

Saglikli kiloyu koruyun: Saglikli bir vücut agirligini koruyun. Obezite, inme riskini artirabilir.

Stres yönetimi: Stresinizi etkili bir sekilde yönetin. Stres, kan basincini yükseltebilir ve inme riskini artirabilir. Meditasyon, yoga, derin nefes egzersizleri gibi stres azaltma tekniklerini deneyin.

Doktorunuzun önerilerini takip edin: Eger birincil inme geçirdiyseniz veya inme riski yüksek biriyseniz, doktorunuzun önerdigi ilaçlari ve yasam tarzi degisikliklerini düzenli olarak uygulayin."

Uzm. Dr. Çevik, “Bu önlemler, artçi inmelerden korunmaniza yardimci olabilir. Ancak her kisinin durumu farkli oldugu için doktorunuza danisarak sizin için en uygun koruyucu önlemleri belirlemeniz önemlidir” ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile