Artirilmis Gerçeklik Sporu 'Hado' Yaslilarda Fiziksel Ve Zihinsel Aktiviteyi Artiriyor

Japon artirilmis gerçeklik oyunu 'Hado'nun Mugla Sitki Koçman Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi ögrencileri tarafindan hazirlanan Yaslilarda Fiziksel Aktiviteyi Arttirmada ve Alzheimer Riskini Önlemede Alternatif Yöntem” adli çalismasi TÜBITAK'tan destek almaya hak kazandi Projenin Danismani Spor Bilimleri Fakültesi Ögretim üyesi Doç.Dr. Gönül Babayigit Irez: 'Proje ile 65 yas üzeri bireylerde hem fiziksel hem de zihinsel aktivitenin arttirilmasi saglanarak, özellikle bu yas grubunda Alzheimer riskinin önlenmesinde alternatif bir yöntem önerisi sunabilmek hedeflenmistir' Proje Yürütücüsü Zeynep Kütük:'Hado, küçükken herkesi vazgeçilmezi yakar topa benzeyen bir brans. Günümüzde sanal dünya çok gelismekte oldugu için projemizde bunu içine alip yaslilari dahil ederek salgin sürecinde çalisma yürüttük'

"Gelecegin sporu" olarak nitelendirilen Japon artirilmis gerçeklik oyunu "Hado"nun Mugla Sitki Koçman Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi ögrencileri tarafindan hazirlanan Yaslilarda Fiziksel Aktiviteyi Arttirmada ve Alzheimer Riskini Önlemede Alternatif Yöntem” adli çalismasi TÜBITAK'tan destek almaya hak kazandi.

Uzak Dogu'da turnuvalari düzenlenen Hado, Mugla'daki yaslilar tarafindan deneyimlendi. Proje kapsaminda Mugla 60 Yas Üstü Tazelenme Üniversitesi ögrencileri, Spor Bilimleri Fakültesinde proje yürütücüleri tarafindan hazirlanan alanda Hado oynadi. Yasli ögrencilere Mugla Sitki Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Çiçek ile ve Spor Bilimleri Fakültesi Dekani Prof. Dr. Özcan Saygin eslik etti.

Oyunda, iki taraf da birbirlerine enerji toplari atarak oyuncularin sanal bir arenada toplardan kaçmalari saglaniyor. Artirilmis gerçeklik oyunu Hado, artirilmis gerçeklik gözlüklerinin yani sira özel olarak gelistirilen giyilebilir teknoloji ürünlerinden kol bantlari ve hareket sensörleriyle oynaniyor.

Diger sanal oyunlardan farkli olarak halihazirda 6 farkli ülkede beden egitimi derslerinde bir sanal spor bransi olarak yer alan Hado'nun 80 saniye içerisinde 60 adim atmanin yani sira vücuttaki bir çok kasi hareket ettirmesiyle de dikkati çekiyor.

Projenin Danismani Spor Bilimleri Fakültesi Ögretim üyesi Doç.Dr. Gönül Babayigit Irez, AA muhabirine, günümüzde sanal oyunlarin yayilarak büyüdügünü, 7’den 70’e herkesin oynayabilecegi Hado ile oyunun içerisine fiziksel aktivite de eklenerek insanlara hareket etme olanaginin saglandigini söyledi.

Hazirlanan Projenin TÜBITAK-2209A Üniversite Ögrencileri Arastirma Projeleri destekleme programi tarafindan kabul edildigini belirten Irez, "Proje ile 65 yas üzeri bireylerde hem fiziksel hem de zihinsel aktivitenin arttirilmasi saglanarak, özellikle bu yas grubunda Alzheimer riskinin önlenmesinde alternatif bir yöntem önerisi sunabilmek hedeflenmistir." dedi.

Irez, Hado'nun özellikle saglik ve spor alaninda çalisanlar için de iyi bir alternatif olabilecegini, çalismanin sonuçlarinin yayin haline getirilerek paylasilacagini kaydetti.

Hado'nun projeye katilan yaslilara ne kadar faydali oldugunu gördüklerini anlatan Irez, "Katilimcilar ayni zamanda hem fiziksel hem zihinsel performanslarini artirdiklari için mutlular. Denedikten sonra özellikle farkini görmeye basladilar. Yaslilar öncelikle bunu çocuklarin oynayabilecegi sanal bir eglence olarak düsünürlerken suan artik torunlarini anlayabiliyorlar onlarla ayni dili konusabiliyorlar. Bu anlamda da faydali oldugunu düsünüyorum." diye konustu.

- 80 saniyede çok hareket

Proje Yürütücüsü Zeynep Kütük ise Hado'nun çocuklugunun vazgeçilmez oyunu yakar topa benzeyen, 80 saniye süren ve çok fazla hareket olanagi saglayan bir brans oldugunu söyledi.

Oyunun 80 saniye sürmesine ragmen oyun sirasinda fazla adim atilmasin ve birden fazla kasi kullanilmasin sagladigini anlatan Kütük, söyle konustu:

"TÜBITAK'tan destek aldiklari proje ile yaslilarda fiziksel aktiviteyi artirma ve Alzheimer riskini önlemede alternatif bir yöntem olarak kullanilabilir mi amaciyla yola çiktik ve projemizi tamamlamaya çalisiyoruz. Hado, küçükken herkesi vazgeçilmezi yakar topa benzeyen bir brans. Günümüzde sanal dünya çok gelismekte oldugu için projemizde bunu içine alip yaslilari dahil ederek salgin sürecinde çalisma yürüttük."

Mugla 60 Yas Üstü Tazelenme Üniversitesi ögrencisi Alaattin Varol ise Hado'nun hareketleri amaca ulastiran çok eglenceli bir oyun oldugunu söyledi.

Ilk basta tereddüt ettiklerini ancak oyunu oynadikça keyif aldiklarini belirten Varol, "Bu oyunda bir amaciniz var. Hem yürüyorsunuz, hem hareket ediyorsunuz, hem de spor yapmis oluyorsunuz. Amaçta rakibinizi yenmek. Burada yasadigimiz heyecan apayri bir sey. Bizim gibi belli bir yasa gelmis, hareketlerimizde zayiflamalarin oldugu, beynimizin biraz durmaya basladigi bir dönemde düsünerek ve hareket ederek böyle bir oyunun içinde olmak bizi çok mutlu ediyor. Hedefim bunu torunlarla oynamak." degerlendirmesinde bulundu.

MSKÜ Rektörü Çiçek ise ögrencelerinin bu projesi ile Hado sporunun Türkiye’de taninmasi ve yayginlasmasina üniversitelerinin öncülük etmesinden dolayi mutluluk duyduklarini dile getirdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile