Artuklu Üniversitesi Derik İlçesinde Meslek Yüksekokulu Kuracak

Zeytincilik başta olmak üzere çok farklı tarım uygulamalarının yapıldığı Mardin’in Derik ilçesinde Artuklu Üniversitesi tarafından meslek yüksekokulu kurulması konusundaki teklif Yüksek Öğretim Kurulu tarafından kabul edildi.

Verimli bir arazi potansiyeline sahip bölgede etkin tarım, gıda ve çevre uygulamalarının yürütülmesi için donanımlı uzman insanlara gereksinim duyulduğunu ifade eden Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ağırakça, üniversitenin temel işlevi olan bilimsel bilgi üretmenin yanı sıra şehrin nitelikli insan gücünü yetiştirerek ekonomik, kültürel ve toplumsal katkı sağlamaya devam ettiklerini ifade etti.

Derik’in yüzyıllardır lezzetli zeytin üretimi ile tanındığını hatırlatan Ağırakça, Zeytin Tarımı ve Teknolojisi Bölümünün yer aldığı Derik Yüksekokulunun bu doğrultuda vereceği eğitim ve öğretim sonucu yetiştirilecek genç nüfus ve bunların yapacağı bilimsel çalışmalar sonucu ortaya çıkacak projeler ile Mardin ili başta olmak üzere çevre il ve ülkemizde tarımda verim ve kalite artışının sağlanacağını belirtti.

Göreve geldiği günden beri Artuklu Üniversitesinin bölgeye, sosyo-ekonomik eksenli bir olumlu etkileşim içine girdiğine işaret eden Ağırakça, Kabala, Savur, Ömerli, Midyat, gibi Mardin’e bağlı yerlerde yüksekokul kurulduğunu ve bu yüksekokulların bünyesinde bölgenin ihtiyaçlarına uygun birçok bölüm ve eğitim programını hayata geçirdikleri bilgisini verdi. Görev süresince aralarında dört yıllık Beden Eğitimi Yüksekokulu (BESYO) olmak üzere 39 yeni program açtıklarını da belirten Ağırakça, tarım ürünlerinde birim alandan hem fazla hem de kaliteli ürün elde edebilmek için yetiştiriciliğin yanı sıra bitki koruma sorunları ile mücadele edilmesi gerektiğini de kaydetti.

Ağırakça, “Mardin 4 milyon dönüme yakın tarımsal arazi varlığıyla büyük bir potansiyele sahiptir. GAP ile gelecek sulama kanallarının ulaşmasıyla birlikte Derik Türkiye’nin en önemli zeytin üretim üssüne dönüşecektir. Okulumuzun çalışma alanlarını toprak, su, bitkisel ve hayvansal kaynakların korunması ve ıslahı ile bunların ekonomik şekilde kullanımından ve tarımsal üretimin değişik ekolojilerde gerçekleştirilmesine kadar uzanan geniş bir yelpaze olacaktır. Yüksekokulumuzda araştırma, uygulama, analiz, deney vb. hizmetlerin yapıldığı çeşitli laboratuvarlar bulunacaktır” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile