Artuklu Üniversitesi'nde Görevli 14 Yabancı Öğretim Görevlisi Basına Tanıtıldı

Mardin Artuklu Üniversitesi bünyesinde görev yapan 14 yabancı uyruklu öğretim üyesi, üniversitenin konferans salonunda düzenlenen tanıtım oturumunda, basına ve sivil toplum kuruluşlarına tanıtıldı.

 

Farklı meslek odaları , sivil toplum kuruluşları , dernekler ve üniversitenin akademik ve idari kadrosunda görev yapan temsilcilerin de hazır bulunduğu tanıtım , yoğun ilgi gördü .


Üniversitenin , kurulduğu günden bu yana farklı alanlarda gerçekleştirdiği somut gelişmelerin anlatıldığı kısa tanıtım filmi gösterimi sonrası Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof . Dr . Serdar Bedii Omay , bir konuşma yaptı . Artuklu Üniversitesi’nin yerleşke alanında bulunan fakültelerin yapımının tamamlanmak üzere olduğu bilgisini aktaran Omay , yerelin evrenselleştirilmesi vizyonundan hareketle verdikleri gayretlerin meyvelerini almaya başladıklarını belirtti .




" HİÇ KİMSE YABANCI DEĞİLDİR "

Yabancı kelimesini kullanmak istemediğini ifade eden Rektör Omay , “Yabancı kelimesi , hiç kullanmak istemediğim bir sözcük . Onun yerine kullanabileceğim bir kelime de bulamıyorum . Çünkü bu kelimenin sınırlarını tespit etmek çok zor . Yabancılığın nerede başlayıp nerede bittiğini kestiremediğimiz gibi , yabancı diye tanımladığımız biri ruhuyla , fikirleriyle bizlere daha yakınken , yabancı diye nitelendirmediğimiz bir başkası her şeyiyle bizlere yabancı olabilir . ” dedi .


Orta Şark`ın iddialı üniversitesi olma yolunda emin adımlarla ilerlediklerini ifade eden Prof . Omay , “Burada gördüğünüz ve her biri kendi alanında çok başarılı araştırmalara imza atmış yabancı uyruklu hocalarımızın üniversitemizi tercih etmiş olması , bunun açık ispatıdır . ” diye konuştu .

Mardin’e gelmek için farklı ülkelerden kendilerine 100’ün üzerinde başvuru olduğunu anlatan Rektör Omay , “YÖK’ün bize tahsis ettiği kadrolar nezdinde üniversitemizin vizyonu ile bütünleşecek nitelikli akademisyen alımına gittik . Bugün dünyada isim yapmış , bilim dünyasının önde gelen akademisyenleri öğrencilerimize ders veriyor . Buraya gelen akademisyenlerden hiçbiri pişman olmadı . Hepsi gayet hayatlarından memnunlar . Daha önce bir yıllığına gelen hocalarımızın hepsi bu süreyi uzatmak için bize başvurdular . ” şeklinde konuştu .

Daha sonra slayt eşliğinde tek tek yabancı uyruklu öğretim üyelerinin akademik özgeçmişlerinin ve görev aldıkları bölümler anlatıldı . Daha sonra söz alan yabancı akademisyenler , tarihi bir medeniyete sahip bir şehirde kurulan Mardin Artuklu Üniversitesi’nde çalışıyor olmanın ayrıcalığını yaşadıklarını anlattılar .



" FARKLI BİRİKİMLERİMİZLE ÜNİVERSİTENİN , TOPLUMUN GELİŞİMİNE KATKI SAĞLAYACAĞIZ "

Tanıtım sunumu ardından , yabancı uyruklu hocalar adına söz alan ve aynı zamanda dünyadaki bütün Sabilerin dini lideri olan Prof . Dr . Brikha Nasoriah , “Hepimiz , taşıdığımız farklı birikimlerimizi , var olanla birleştirdiğimizde üniversitenin , dolayısıyla toplumun gelişimine en iyi katkıyı sunabiliriz . ” dedi .


Program sonunda , gazetecilerin sorularını cevaplayan Brikha , her zaman niçin beyaz giyindiğinin sorulması üzerine , dini inançları gereği her zaman beyaz giyindiğini ve öğrencilerinin de artık buna alıştığını söyledi . Mardin Artuklu Üniversitesi’nin , Türkiye’de ve dünyada tanınmış üniversiteler arasına girmesi için bulunduğu kültürel coğrafyanın zenginliğinden kaynaklanan büyük bir potansiyel taşıdığını ifade eden Prof . Brikha , “Avusturya’dan , ben burada anavatanıma , özlediğim topraklara geri döndüğümü hissediyorum . ” diye konuştu .



İLK İŞİ MARDİN YEMEKLERİNİ ÖĞRENDİ

Mardin’e , Mısır`ın en köklü üniversitelerinden Kahire Üniversitesi`nden , tarihi alanlarda çalışmak üzere gelen Mısırlı Hale Hassan el-Sayed de üniversitenin Ortadoğu’da yapmak istediklerini , hedeflerini gördükten sonra gelmeye karar verdiğini belirterek , “Buraya geldikten sonra artık Mardinli oldum . Kendimi buralı hissediyorum . Dil sorunu yaşamıyorum . Hatta Mardin’in yemeklerini yemeden de duramıyorum . Mardin’de yaptığım ilk iş Mardin yemeklerini öğrenmek oldu . Burada tarihi araştırmaya geldim ama Mardin’in mutfağını da akademik anlamda araştıracağım . Bu kadar zengin bir kültür dünyanın hiçbir yerinde yok . ” dedi .

Yabancı akademisyenler , sunumun ardından günün anısına Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof . Dr . Omay ile birlikte toplu resim çektirdiler .



AKADEMİSYEN SAYISI 263’E ULAŞTI

Üniversite , son bir yıl içinde Avustralya , Amerika , Fransa , İtalya , İrlanda ve Almanya’nın yanı sıra Mısır , İran , Filistin ve Irak’lı 14 yabancı uyruklu akademisyeni kadrosuna ekledi .

Üniversitede öğretim görevlisi sayısı , yeni göreve başlayan 14 yabancı akademisyenle birlikte 263’e ulaştı . Üniversite , bu sayı ile hem Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi`nde üniversiteler arasında , hem de Türkiye genelinde yeni kurulan üniversiteler arasında en çok yabancı akademisyen barındıran üniversite unvanını aldı .

Üniversite bünyesinde , 1 devlet konservatuvarı , 3 enstitü , 7 yüksekokul ve 6 fakülte bulunuyor .








Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile