Artvin Valisi Kemal Cirit, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gereksiz antibiyotik kullanımının tüm dünyada ciddi bir sorun olduğunu ve acil tedbir alınması gerektiğini vurguladı.
Cirit, Artvin halkının bilinçli ilaç tüketiminde göstermiş olduğu duyarlılığın herkese örnek olması temennisinde bulundu.
Antibiyotik kullanımı konusunda herkesi daha duyarlı olmaya davet eden Cirit, "Sağlık Bakanlığımızın başlatmış olduğu ilaç kullanımı konusundaki çalışmalarda, son dört yılda birinciliği kazanan İl Sağlık Müdürlüğümüz yetkililerini ve tüm sağlık çalışanlarını kutluyorum. Artvin olarak bizlere bundan sonra daha büyük sorumluluklar düşüyor. Antibiyotik kullanım oranını daha az seviyelere çekmek için çeşitli etkinliklerle vatandaşlarımızın karşısında olacağız" diye konuştu.
İl Sağlık Müdürü Dr. Abdullah Güleç ise "2011 yılında yüzde 21,14, 2012'de yüzde 19,74, 2013'te yüzde 20,45 ve 2014'te yüzde 20,6 antibiyotik kullanım oranıyla Türkiye'de son dört yıl üst üste birinciliği elde etmeninin gururunu yaşamaktayız" dedi.
Türkiye'nin antibiyotik kullanımında Avrupa ülkeleri arasında ilk sırada yer aldığını belirten Güleç, "Türkiye genelinde antibiyotik kullanımı oldukça yüksek seviyelere ulaştı. Antibiyotik kullanım sıklığında eğitim seviyesi, sosyal ve kültürel etkenler ile ekonomik faktörler çok etkili olduğunu söyleyebilirim. Hastaların, antibiyotik almadan iyileşemeyeceğine ilişkin tutum ve davranışlarının kırılması gerekiyor. Bunun için toplumun her kesimine eğitim verilmesi gerekiyor" şeklinde konuştu.
İl genelinde başlattıkları yoğun ve sistemli çalışmalar neticesinde son dört yılda en az antibiyotik kullanılan kentin Artvin olduğunu ifade eden Güleç, bu kapsamda yaptıkları çalışmaları anlattı:
"İl ve ilçe hastanelerimizde öncelikli olarak mevcut personellerimize eğitimler verdik. Yine tüm il ve ilçe hastanelerimizde halkımızı bilinçlendirerek broşür, afiş ve stant çalışmaları yaptık ayrıca İl Milli Eğitim Müdürlüğünde görevli öğretmenlerimize eğitim verildi. İl ve ilçe eczacılarımızın katılımıyla 5 bilgilendirme ve antibiyotik farkındalık sunumu gerçekleştirildi. İl ve ilçelerimizde görev yapan Aile Sağlık Merkezi ve Toplum Sağlık Merkezi doktorlarımıza Akılcı İlaç Kullanımı ve Antibiyotik farkındalık sunumları yapıldı."
- Üniversite öğrencileri bilgilendirildi
Eğitimler kapsamında Çoruh Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi ile müşterek olarak 563 öğrenciye sosyodemografik özellikler formu ve akılcı ilaç kullanım anketi uygulandığını anlatan Güleç, "Bu çalışma sonucu maalesef öğrencilerimizde çok büyük kullanım hataları olduğu tespit edildi. Bunun üzerine fakülte ile iş birliği yaparak her ay öğrencilerimize bilgilendirme sunumlarına devam kararı alındı ve uygulamaya başlandı. Ayrıca bu çalışma Çoruh Üniversitesi Etik Kurulu'nda da kabul gördü" dedi.
Güleç, gereksiz, aşırı ve doktor bilgisi dışında antibiyotik kullanımının hastaya bir fayda sağlayamayacağı gibi vücut florasının bozulmasına yol açacağı uyarısında bulundu.
Abdullah Güleç, bir süre önce Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun katıldığı törende İl Sağlık Müdürlüğünün antibiyotik kullanımını azaltmaya yönelik çalışmaları ve son dört yıl üst üste birinciliği elde ettiği için "teşekkür belgesi" ile ödüllendirildiğini kaydetti.
Şavşat ilçesinde 46 yıldır eczacılıkla uğraşan Elfaz Topçu ise ilçede özellikle son yıllarda antibiyotik kullanımında büyük düşüş yaşandığını kaydetti.
Doktorların özellikle antibiyotik kullanımı konusunda çok hassas davrandığını belirten Topçu, "Bizler de onların bu duyarlılığına harfiyen yerine getiriyoruz. İnsanların antibiyotik kullanımı konusunda her geçen gün daha bilinçli ve duyarlı hale geldiğini söyleyebilirim. Gereksiz ilaç kullanılmaması konusunda ilgili kurumların başlattığı çalışmayı yaklaşık yarım yüzyılını eczacılığa adamış biri olarak yürekten destekliyorum. Toplumumuzun sağlılığı her şeyden önce gelir” dedi.
- Ayten nine doğal gıdalarla besleniyor
Doğal güzelliğiyle ünlü bin 580 rakımlı Yavuzköy köyünde yaşayan 60 yaşındaki Ayten İşçi de köylerinde hayvancılık ve tarım işleri yaparak geçimlerini sağladıklarını belirterek, "Hayvanlarımızdan ürettiğimiz kendi yağımızı, peynirimizi, sütümüzü, yumurtamızı ve balımızı yiyerek doğal ve organik besleniyoruz. Allah'a şükürler olsun ki bu yaşıma kadar çok ağır bir hastalık ve sağlık sorunu yaşamadım. Nadir de olsa ailece bir sağlık sorunu yaşadığımız zaman kesinlikle doktora gidip onların bizlere yazdığı ilaçları satın alıp kullanıyoruz. Özellikle hayatım boyunca antibiyotik kullanmadım ve evimize bu ilaç asla giremez" dedi.
Yavuzköy Köyü Muhtarı Engin Temizci (55) ise sağlıkçıların verdiği gereksiz ilaç kullanımının engellenmesi eğitimlerine katıldığını ve çok faydasını gördüğünü söyledi.
Eğitimlerde aldığı bilgileri köylülerine aktardığını belirten Temizci, şunları kaydetti:
"Vatandaşlarımıza doktorun yazdığı ilaç dışında kendi kafalarına göre ilaç satın almamaları konusunda uyarılarda bulunuyorum. Gereksiz ilaç kullanımının insanlara nasıl zarar verebileceğini anlatıyorum. Son yıllarda köyümüzde özellikle antibiyotik kullanımında gözle görülür bir azalma var. Zaten insanlarımız gerek yazılı ve görsel basından gerekse sosyal medyadan antibiyotik kullanımı konusunda bilinçlendiler. Köyümüze antibiyotik ilacı kesinlikle giremez. Köylülerimizi bu konuda bilgilendiriyoruz. Köylülerimizin ürettiği süt, peynir, yağ, et, bal, bunlar zaten gerçek antibiyotik. Eczanelerde satılan antibiyotiğe zaten ihtiyaç duymuyoruz."
Artvin, Akılcı Antibiyotik Kullanımında 4 Yıldır Zirvede
Türkiye'de 4 yıldır en düşük antibiyotik kullanım oranıyla dikkati çeken Artvin'de gereksiz antibiyotik kullanımının daha da azaltılması için çalışmalar yürütülüyor.