Artvin'de 150 Atmaca Doğaya Salındı

Arhavi ilçesinde düzenlenen törenle doğaya yaklaşık 150 atmaca salındı.

İlçeye bağlı Güngören köyündeki törende konuşan Artvin Valisi Kemal Cirit, Avrupa'da yaşayan kuş türlerin yüzde 70'inin Türkiye'de, bu türlerden 250'ye yakınının ise Artvin'de yaşadığını belirtti.

Bazı kuş türlerinin gerçekten tehdit altında olduğunu dile getiren Cirit, "Artvin özelinde yaklaşık 90 kuş türü ilimizde ikamet ediyor. Bunlar yerel kuşlar, bir yere gitmiyorlar, yaz kış bizimle birlikteler" dedi.

Atmacacılığın yörede bir kültür olduğuna işaret eden Vali Cirit, "Artvin'imizde 600 sertifikalı atmacacımız var. Yeni kurslar düzenleyerek önümüzdeki dönemde bu sayıyı artırmayı arzu ediyoruz. Bu kültürün en güzel şekilde yaşatılması gerekiyor" diye konuştu.

AK Parti Rize Milletvekili Nusret Bayraktar ise kendisinin atmaca kültürü olan bir aileden geldiğini anlatarak, "Atmacacılığın tüm serüvenlerini gören, bilen ve yaşayan, fırsat bulduğu takdirde atmacayı seven biri olarak bu kültürün devam etmesi ve ettirilmesini istiyorum" ifadesini kullandı.
- Türkiye'de ilk kez bir atmacaya çip takıldı
Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Yönetim Hizmetleri Daire Başkanı Cihangir Altun da 2002 yılında çıkarılan kanunla geleneksel olarak devam eden atmacacılığı kayıt altına alıp derneklerle birlikte götürmenin çarelerini aradıklarını kaydetti.

O günden beri çalışmalarını sürdürdüklerini, bu sayede bugün 150 atmacaya halka taktıklarına dikkati çeken Altun, bir atmacaya GPRS takarak doğaya salacaklarını bildirdi.
Artvin'in, Türkiye'deki üç önemli göç noktasından biri üzerinde bulunduğunu belirten Altun, şunları söyledi:
"Artvin özellikle yaban hayatı açısından Bakanlığımızın en önemli illerinin başında geliyor. Bakanlık olarak gerek atmacacılık gerekse diğer türlerle ilgili elimizden gelen gayreti göstermeye çalışıyoruz. Türkiye'de 10 ila 15 bin arasında kuş halkalanmaktadır. Bu bölgede yasal olarak bin 110 civarında kayıtlı atmacacı var. Kayıt dışı olanları da hesaba kattığımız zaman, bölgede yaklaşık 4 bin atmacayı halkalamamız işten bile değil. Bu işlem tabiatın bilinmesi ve çözülmesi açısından son derece önemlidir. İnsanoğlu tabiattaki canlıları henüz isimlendirmekten aciz. Bu projenin başlangıç olduğunu düşünüyorum. Bundan sonra hem bu kültürün yaşatılması hem de doğanın tahrip edilmemesi adına işbirliği halinde güzel işler yapacağımızı düşünüyorum."
Arhavi Avcılar ve Atmacacılar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Refik Lakerta da atmacacılığın uzun yıllardır devam edecek bir gelenek olduğunu söyledi.

Atmacacılık kültürünü dedelerinden devraldıklarını dile getiren Lakerta, "Dedelerimizden aldığımız bu geleneği aynı şekilde ama doğayı biraz daha koruyarak gelecek nesillere aktarmak istiyoruz. Bu arada atmacaların tabiatta özgürlüklerine de saygı göstererek bu kültürümüzü sürdürmek istiyoruz" dedi.

Konuşmaların ardından Arhavili atmacacı Muammer Alın'ın "Kara" adlı atmacasına, göç yollarının uydu üzerinden takibi için Kuzey Doğa Bilim Koordinatörlüğünce uydu vericisi çip takıldı. Ardından yaklaşık 150 atmaca doğaya salındı.
Bu arada Türkiye'de ilk kez bir atmacaya çip takıldığı belirtildi.
Törene Rize Valisi Ersin Yazıcı, Doğa Koruma ve Milli Parklar 12. Bölge Müdürü Mustafa Bulut, Arhavi Kaymakamı Muhammet Önder, Hopa Kaymakamı Mehmet Ali Özkan, Arhavi Belediye Başkanı Coşkun Hekimoğlu ile çok sayıda atmacacı ve vatandaşlar katıldı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile