Artvin Orman Bölge Müdürlügü tarafindan ariciligi gelistirmek ve organik bal üretimini desteklemek amaciyla kurulan 20 bal ormani, bölge halki için büyük bir gelir kaynagi haline geldi. Artvin’de aricilik, 2 bin 727 bitki çesidiyle özenle yapiliyor.
Murgul ilçesine bagli Kokolet Vadisi’nde bulunan bal ormanlarinda bal hasadi basladi.
Kafkas ari irki ile üretilen ballar, sagim yapilmak üzere kovanlardan çikarildi. Bölge halki ve aricilarin yani sira, bal hasadina Orman Bölge Müdürlügü Ekosistem Hizmetleri Daire Baskani Özgür Balci, Orman Bölge Müdürü Mimar Sinan Özkaya ve Aricilar Birlik Baskani Ibrahim Durmus katildi.
Bal ormanlarinin özellikle orman köylüsüne önemli ek gelir kaynagi sagladigini belirten Artvin Aricilar Birlik Baskani Ibrahim Durmus, ariciligin orman köylülerinin yasam standartlarini yükselttigini ifade etti.
Durmus, "Kokolet dediginizde akla bal gelmeli. Murgul Kokolet Vadisi ender bulunan bir vadimizdir. Tek girisi vardir. Burada tarim ve ilaçlama yok. Sadece dogaya birakilmis bir yerdir. Kaliteli ballarimiz bu bölgede üretiliyor. Istanbul’dan, Izmir’den insanlar gelip buradan ballarini alirlar. Artvin’in endemik bitki çesitliligi Kokolet Vadisi’nde mevcuttur. Kestane, yaban mersini, karayemis, ihlamur, karisik ballarimiz orman gülü gibi endemik türlerin vadide bulunmasi, buranin ön plana çikmasini sagliyor. Aricilarimiza bu vahsi dogada yasayip arilari besledikleri için tesekkür ediyoruz" dedi.
25 yillik gazetecilik meslegini birakip ariciliga basladi
Murgul Kokolet Vadisi’nde aricilik yapan Ilker Turhan ise sunlari söyledi: "Bu vadideki kestane bali üretiminde her yilin Agustos ayinin ilk haftasinda sagim basliyor. Sezon güzel geçti ve güzel seyler bekliyoruz. Alin terimizin karsiligini insallah alacagiz. Kokolet Vadisi, endemik olarak diger vadilerden daha çesitli. Kafkas arisinin menzili 8 kilometre; yani ari, 5 kilometrede etken oluyor. Buradaki özellik, tek vadi, köy, vadinin merkezi ve yaylaya yakin oldugu için ari her taraftan nektarini alabiliyor. Bu yüzden Kokolet balinin aromasi biraz daha farkli oluyor.
Kokolet Vadisi’nde kestane bali agirlikli üretiliyor. Kovanlari yayla altina dogru koydugunuzda yayla ve beyaz orman gülü, delibal dedigimiz üretimi aliyoruz. Köyde çiçek bali üretiyoruz, daha yukarida yaylaya yakin yerlerde de yaban mersini bali temin ediyoruz. 25 yil gazetecilik ve televizyon hayatim oldu, ayni zamanda esnafim. Bu isin hastalik oldugunu ve insani bagladigini duydugumda çok güldüm. 15 yildir bu isi yapiyorum. Bütün her seyi biraktim, hayatim arilar oldu. Bunlar bizim annemiz, babamiz, evlatlarimiz. Bütün zamanimizi onlarla geçiriyoruz. Bu isin Artvin için bir kurtulus oldugunu düsünüyorum. Devlet büyüklerimizden, Orman vadilerinin ve bal ormanlarinin desteklenmesini istiyorum. Orman Genel Müdürlügü’ne, Artvin Orman Bölge Müdürlügü’ne ve Isletme Müdürlüklerimize aricilar adina, kendi vadim adina tesekkür ediyorum. Gerçekten bize alan, ekipman ve yol anlaminda çok destek oluyorlar. Her zaman yanimizdalar" ifadelerine yer verdi.
Artvin'de Bal Ormanlarinda Hasat Basladi
Türkiye’nin 2 bin 727 bitki çesidiyle en zengin illeri arasinda bulunan Artvin’de, Orman Bölge Müdürlügünce kurulan 20 bal ormanindan biri olan Kokolet Vadisi’nde bal hasadi basladi. Aricilar, bu yilki bal verimliligi ve kalitesinden oldukça memnun olduklarini dile getirdiler.