Artvin'de Geçtigimiz Yil 14 Bin Ton Türk Somonu Üretildi

Artvin'de Geçtigimiz Yil 14 Bin Ton Türk Somonu Üretildi

Artvin’de Çoruh nehri üzerindeki baraj göllerinde ve denizde faaliyet gösteren kafeslerde geçtigimiz yil 14 bin 400 ton Türk somonu üretimi gerçeklestirildigi belirtildi.

Artvin’deki somon baligi tesislerine her yil yenileri ekleniyor. Borçka Baraji’nda kurulan somon baligi kafeslerinin yani sira Deriner Baraji’nda da kurulacak olan 24 kafesle somon üretim kapasitesinin artmasi hedefleniyor.

Artvin’de Çoruh Nehri üzerinde faaliyette bulunan barajlardan biri olan Borçka Baraji ürettigi enerjinin yani sira, baraj gölünde sürdürülen kafes balikçiligi ile de ülke ekonomisine büyük katki sagliyor. Borçka Baraji’nin 2009 yilinda su ürünleri yetistiriciligine açilmasinin ardindan baraj gölünde yapilan yatirimlarla adeta balik üretim merkezine dönüstü. Baraj gölünde kurulan 11 farkli tesiste üretilen Türk somonu olarak adlandirilan alabaliklar, Japonya ve Rusya basta olmak üzere dünyanin dört bir yanina ihraç ediliyor.

Öte yandan 2012 yilinda su tutarak elektrik üretmeye baslayan Deriner Baraji’nda da somon üretimi için sirketlerin basvurusu kabul edildi. 2023 yilinda Artvin’de Çoruh nehri ve denizde olmak üzere yapilan üretimlerde 14 bin 400 ton Türk somonu üretildi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile