Artvin’de Kar Şenlikleri

Artvin’de Kar Şenlikleri

Artvin’in Şavşat ilçesinde yapılan ve son yıllarda geleneksel hale getirilen kar şenlikleri renkli görüntülere sahne oldu.

Şenlik çerçevesinde Şavşatlı vatandaşlar tahta kızakta kaydı, halay çekip türkü söyledi.

Kar şenliklerine Şavşat Kaymakamı Cemil Sarıoğlu, Belediye Başkanı Mehmet Naci Köroğlu, Şavşat Kültür Turizm Dernek Başkanı Zafer Güngüt ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Şavşat halkının kış eğlencelerinden olan bu yıl 3’sü düzenlenen şenliklerde kızak, araba lastiği, bot, tek ayaklı kızak (SIKA) çift ayaklı kızak yarışmaları eğlenceli geçti. Dört kategoride yapılan yarışmalara vatandaşlar büyük ilgi gösterdi.

Yavuzköy seyir yeri mevkiinde gerçekleşen kar şenlikleri ve yarışmalara her yaştan insan katıldı.

Yarışmacıların kızaklarına ayrı ayrı isimler vermesi de dikkat çekti
Şenliklere katılan bazı vatandaşların çok özel keçeden yapılmış yelek ve pantolonları, kıldan dokunmuş çorap ve kara lastikleri dikkat çekti.

Kaymakam Cemil Sarıoğlu, kaybolmaya yüz tutmuş geleneklerin yaşatılmasının güzel bir durum olduğunu belirterek “Bu gelenek yüzyıllardır ilçemizde hemen hemen her köyde gerçekleşmekteydi. Son yıllarda ilçe nüfusunun giderek yaşlanmasıyla kaybolmaya yüz tutan bu geleneğin tekrar yaşatılması güzel bir şey. İlçe halkının kışın zorluklarını eğlenceye birlik ve beraberliğe çevirmesi çok güzel bir durum. Önümüzdeki yıllarda daha organize işler yapıp ünlü yarışçıları da ilçemizde ağırlayacağız” dedi.

Şenliklerin organizesini yapan Şavşat Kültür Turizm Dernek Başkanı Zafer Güngüt’te yarışmaların Türkiye’de benzeri olmadığını söyleyerek “Bu kar şenlikleri ve yarışmalar Türkiye’de emsali görülmeyen yarışmalardır. Bu sporun desteklenmesi lazım. Bu yarışmalar dededen toruna devam eden yaklaşık 600 yıllık bir gelenektir. Bu yarışmaların diğer organizasyonlar ve spor branşları gibi desteklenmesi gerekir” şeklinde konuştu.

Yarışmalarda kızakların çoğunu yapan Orhan Gülcan ise “Bu kızakları eskiden çocuklarımızın, gençlerimizin babaları yapıyorlardı. Şimdi artık bunları yapan baba ve dedeler kalmadı. Bir kısmı da büyükşehirlere göç ettiği için şimdi bunu ancak ustaları yapıyor. Bunu bu ilçede yapan tek usta benim. Kızakların şekli büyüklüğü ve ayak sayısına göre fiyatları değişiyor, ortalama 800-100 TL arasında satıyoruz” ifadelerini kullandı.

Yarışmalarda yarışmacı Selahattin Temiz’in 400 yıllık özel kıyafeti de dikkat çekti. Etkinlikler çerçevesinde gecede kar üstünde havai fişek gösterileri ve müzik eğlence programı gerçekleşecek.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile