Artvin'de Yamaçtan Kopan Topraklar Evlerin Içerisine Doldu, 10 Bina Zarar Gördü

Artvin'de Yamaçtan Kopan Topraklar Evlerin Içerisine Doldu, 10 Bina Zarar Gördü

Artvin’in Borçka ilçesinde meydana gelen heyelan nedeniyle binalarin içi yagmur suyu ve balçik ile doldu, ilçede 10 bina zarar gördü.

Artvin’de siddetli yagislardan olumsuz etkilenen Borçka ilçesinde heyelan hayati olumsuz etkiledi. Ilçeye bagli Gündogdu Mahallesi’nde 4 bina toprak kaymasi nedeniyle zarar gördü. Heyelan hasar verdigi 7 katli bir bina risk olustururken, vatandaslar camlarindan uzattiklari hortumla evlerinin duvarlarini yikayarak temizlemeye çalisti. Ayni mahalledeki 7 haneli 2 bina da toprak kaymasi sonrasinda bosaltilirken, binanin arka kismindan giren yagmur suyu ve balçik evlerin içerisine doldu. Içerisine bulunan kisilerin tahliye edilmesinin ardindan bina cephesinde yagmur suyu ve balçigi bosaltmak amaçli Borçka Belediyesi Itfaiye ekipleri tarafindan delikler açildi. Evlerin içerisine giren su ve balçik bu delikler sayesinde tahliye edilirken bina çevresinde güvenlik önlemi alinarak vatandaslarin evlerine girmelerine izin verilmedi. Ayni bölgede bulunan 1 binanin ahir kismi koparak kayarken, bosaltilan 7 haneli 2 binanin arkasinda bulunan alanda duran ve kaymaya devam eden kaya parçalari vatandaslar arasinda da tedirginlige yol açti.

Hasar tespit çalismalari için dügmeye basildigini ifade eden Borçka Belediye Baskani Ercan Orhan, “Asiri yagistan dolayi burasi egimli bir bölge bu egimli bölgeden dolayi toprak kaymalari, kayan yerler belirli yerleri doldurarak su birikintilerini göletler olusturdu. DSI gelip burada desarj çalismasi ya da buraya uygun ne gerekiyorsa onu yapmasi gerekiyor. Biz de buradayiz. Sabaha kadar sahadaydik ve vatandasin yardimina kostuk. Çok sükür herhangi bir can kaybimiz yok ama maddi hasar yüksek düzeyde. Hasar tespit çalismalari kismen basladi.

Ben sabahtan beri sahadayim gerekli fotograflari aliyorum. Gerekli raporlarimizi tutuyoruz. Dün de aksam üzeri ilgili fen isleri ve imar islerindeki mühendis arkadaslarimizi sahaya sürdük. Onlarda gerekli tedbirleri ve raporlari aldilar ama bugün gün isigiyla beraber sahada çalismalarimiz devam ediyor” dedi.



“Tahliye edilip kamulastirilmasi da gerekebilir”

4 binada hasar meydana gelen Gündogdu Mahallesi’nde hasar gören binalarin kamulastirabilecegini de sözlerine ekleyen Baskan Orhan, “Gündogdu Mahallesi ayni zamanda kaygan zeminin en çok oldugu bölgedir. O bölgede su anda iki ev sikintili durumda tabi bunu yine bilimsel verilere dayandirmamiz gerekiyor. Bu bilimsel verilere göre oralarin bosaltilip ya da tahliye edilip kamulastirilmasi da gerekebilir. Oraya köklü bir çözüm lazim” ifadelerini kullandi.

“Gece evlerde bulunanlara tas atarak uyandirdik”

Gündogdu mahallesinde yer alan riskli yapilarin hemen yan kisminda ikamet eden Dogus Ataman, yagmurun ardindan heyelan seslerini duyarak evden çiktiklarini ve riskli yapilardaki vatandaslari camlarina tas atarak uyandirdiklarini kaydederek, “Iki gün önce gece baslayan yagmur, gün boyunca devam etti. Aksam saatlerinde toprak kaymasi gerçeklesti. Sesleri duyduk çiktik disari, toprak kaymasi meydana geldi. Üst tarafta ahir vardi, yikilarak evin arkasinda kaldi. Halen daha tehlike devam ediyor. Heyelan sonrasi gece evlerde bulunanlara tas attik uyandirdik. Suan evler bos, kimse kalmadi” seklinde konustu.



“Tedbirden evde yasayan kiracilari çikarttik”

Gündogdu mahallesinde bosaltilan binalarda yasayan Ugur Navdar ise, “Bina bizimdi, yukardan bir heyelan geldi. Yol kapandi yolun suyu bu sefer asagi dogru akmaya basladi.

Tedbirden evde yasayan kiracilari çikarttik. Geceden beri buralarda ugrasiyoruz. Evin içerisine su girdi. Suanda durum bu” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile