Artvin Hatila Bali Cografi Isaret Tescil Belgesi Aldi

Artvin'de, Türk Patent ve Marka Kurumunca tescillenerek cografi isaret tescil belgesi alan Hatila Bali'nin tanitim toplantisi yapildi.

Bir otelin toplanti salonunda gerçeklestirilen programda Hatila Vadisi Milli Parki sinirlari içinde Kafkas ari irkindan üretilen ve Taslica Köyü Tarimsal Kalkinma Kooperatifi'nin girisimleriyle cografi isaret tescil belgesi alan Hatila Bali'nin geçmisten bugüne serüveni ve cografi isaret belgesi almasinin önemi konusuldu.

Türkiye Ormancilik Faaliyetleri Genel Müdürü Erdem Kaplan, Taslica Köyü Tarimsal Kalkinma Kooperatifinin Hatila Bali için cografi isaret tescil belgesi almasinin bölge için çok önemli bir gelisme oldugunu söyledi.

Türkiye'nin biyolojik çesitlilik ve endemik türler arasinda dünyada en önde gelen ülkeler arasinda yer aldigini kaydeden Kaplan, "13 bine yakin bitki türü ve 3 bin 600'e yakin endemik türüyle ülkemizin her kösesi dogal bir zenginlige sahip. Artvin ilimizde bu noktada önemli bir potansiyel var. Hatila Bali da bu dogal zenginligin bir ürünü. Bu belgenin alinmasiyla bir markalasmaya gidilerek, yörenin ve Hatila Bali'nin tüm özellikleri tüm ülkeye devaminda da uluslararasi arenada tanitilacak." dedi.

Kaplan, cografi isaret tescil belgesinin hayirlara vesile olarak köylülere daha çok gelir saglamasi temennisinde bulundu.

Valisi Yilmaz Doruk da konusmasinda Artvin'in 2 bin 727 bitki çesidiyle Türkiye'nin en fazla bitki çesidine sahip ili oldugunu ifade ederek, zengin bitki çesitliliginin kentte üretilen balin kalitesini de artirdigini söyledi.

Kentin sahip oldugu bu özelligiyle aricilik noktasinda avantajli konumda oldugunu dile getiren Doruk, sunlari kaydetti:

"Çok kaliteli ballarimiz var. Artvin'i gelecege tasiyacak olan bu marka degerlerini, tespit edip, ortaya çikarip insalarin önüne sunacak nitelikteki ürüne dönüstürmemiz lazim. Bunlarin basinda da aricilik ve bal geliyor. Hatila Bali'nin cografi isaret tescil belgesini aldik. Bundan sonra diger kiymetli ürünlerimizin cografi isaretlerini alip uluslararasi düzeyde markaya dönüstürenin gayreti içinde olacagiz. Bunu yapmadigimiz takdirde ürünün kiymetini yakalama sansimiz yok.”

Kooperatif Baskani Hasan Yasar’da milli park olan Hatila Vadisi'nin sahip oldugu 1349 bitki türü ve 135 endemik bitkiyle aricilik ve bal üretimi için elverisli bir yer oldugun söyledi.

Bu noktadan hareketle uzum süredir bölgede ariciliga önem verdiklerini ve bu baglamda çalismalar yürüttüklerini kaydeden Yasar, "Bizde geçtigimiz yil cografi isaret için basvuru yaptik ve bas vurumuz kabul edilerek geçtigimiz günlerde tescillendi. Bölgemizde iklim sartlari ne olursa olsun kovan basi ortalama 17 kilogram bal aliyoruz. Türkiye Cumhuriyeti Devletimiz uluslararasi bal satislarindan bir gün ödül alacaksa buda Hatila Baliyla olacak. Hatila Bölgesinde üretilen ballar tamamen dogal olup, zirai ilaçlama ve kimyasal atiklar yoktur" diye konustu.

Programin sonunda Artvin Ticaret ve Sanayi Odasi Yönetim Kurulu Baskani Seçkin Kurt, Taslica Köyü Tarimsal Kalkinma Kooperatif Baskani Hasan Yasar’a belgeyi takdim etti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile