Ardahan Üniversitesi Sosyal Tesisleri’ndeki akşam yemeğinde gerçekleştirilen toplantıda ARÜ Rektörü Prof . Dr . Ramazan Korkmaz basın mensuplarının sorularını cevapladı . Rektör Korkmaz , Ardahan Üniversitesi’nin kuruluşu , gerçekleştirilen çalışmalar ve ARÜ’nün gelecek ile ilgili vizyonu hakkında açıklamalarda bulundu .
Ardahan Üniversitesi’ne yerleşke olarak verilmek istenen “Sugöze” mevkisindeki yerin üniversitenin yerleşkesi olamayacağı için , o süreçte yerleşke yerinin değiştirilmesi için büyük çabalar harcadıklarını söyleyen Korkmaz , şimdiki Çamlıçatak mevkisindeki yerin yerleşke için en güzel yer olduğunu belirtti .
Korkmaz , temel atma törenine katılan Milli Eğitim Bakanı Prof . Dr . Ömer Dinçer’in de yerleşke yerini Türkiye’nin en güzel yerleşkesi olarak tanımladığını da hatırlattı .
REKTÖR KORKMAZ , ‘BİZ , HIZLA GELİŞEN BİR ÜNİVERSİTEYİZ . ’
Ardahan Üniversitesi’nin 4 yıllık genç bir üniversite olduğunu belirten Rektör Korkmaz sözlerine şöyle devam etti : “Şu an kurulmakta olan yerleşke yerimiz tamamlandıktan sonra Türkiye’nin en güzel üniversite yerleşkelerinden biri olacak . Bu yerleşke alanını seçerken verdiğimiz mücadelenin haklılıkları ortadadır . Önce verilmek istenen yerleşke alanı sular altında kaldı , buraya yerleşke yapmamakla 400 trilyonluk gibi büyük bir meblağın boşa harcanmasının önüne geçmiş olduk . Ayrıca bu yerleşke yerinin kente 4 km gibi kısa bir mesafede olması da önem arz ediyor . Biz , hızla gelişen bir üniversiteyiz . Şu an Türkiye’nin hızlı gelişme kaydeden üniversiteleri arasındayız . Öğrenci sayıları , bölüm sayıları , hoca sayıları itibariyle yüzde 98’e yakın bir doluluk oranımız var . Hemen hemen boş kontenjanımız yok gibi . ”
“TÜRKİYE’DE MEVLANA DEĞİŞİM PROGRAMINI İLK UYGULAYAN ÜNİVERSİTEYİZ . ”
Ardahan Üniversitesi’nin 4 fakülte , 5 meslek yüksekokul , 1 yüksekokul , 5 araştırma merkezine sahip olduğunu belirten Korkmaz , Sağlık Yüksekokulu’nun kurulmasına ilişkin kararın Yükseköğretim Kurulu’ndan çıktığının ve yüksekokul sayısının iki olacağının müjdesini de verdi . 17 bin nüfuslu bir kente 3 bin 600 öğrencinin katılmasının kentte yaratacağı etkiden bahseden Korkmaz : “Biz Kafkasya Üniversiteler Birliği’ni ( KÜNİB ) kurduk . Birlik , 9 ülkeden 42 üniversitenin üyeliğine sahip . Ayrıca ABD’den Incarnate Word Üniversitesi de Kafkasların çalışma alanları olduklarını belirterek Birliğe üye oldular . Mevlana Değişim Programı çerçevesinde gerçekleştirdiğimiz temaslarla öğrenci ve öğretim görevlisi değişimlerine yönelik anlaşmalar imzaladık . Böylece Kırgızistan - Türkiye Manas Üniversitesi’ne , Ahıska Devlet Üniversitesi’ne gönderdiğimiz ; Ahıska Devlet Üniversitesi ve Tsereteli Kutaisi Devlet Üniversitesi’nden bize gelen öğrencilerle Türkiye’de Mevlana Değişim Programı’nın ilk uygulayıcısı olduk . ” dedi .
Rektör Korkmaz sorulan sorular üzerine Ardahan’ın tarım ve hayvancılığına yönelik Posof , Damal ve Hanak’ta açmayı planladıkları meslek yüksekokullarına ilişkin açıklamalarda bulundu . Üniversitelerin bulundukları coğrafyalarda o bölgenin değerlerini , kaynaklarını okumaları ve hayata geçirmeleri gerektiğini vurgulayan Korkmaz sözlerine şöyle devam etti : “Biz henüz 3 - 4 yıllık bir üniversite olmamıza rağmen bizim çevre ve gıda mühendisliği bölümlerimiz var . Bu bölümlerdeki akademisyen arkadaşlar bölgede yoğun bir biçimde çalışarak , yaptıkları çalışmalar neticesinde bölgeyle ilgili araştırma projelerini hazırlayıp TUBİTAK’a sundular . Ayrıca mühendislik bölümlerine aldığımız asistan arkadaşları ileride bu bölgeye ilişkin daha iyi çalışmalar yapabilmeleri için kendi alanlarında doktoralarını yapabilmeleri için de yurtdışına gönderdik . ” Hanak , Posof ve Damal’da açılması planlanan meslek yüksekokullarına ilişkin de bir açıklama yapan Rektör Korkmaz , Yükseköğretim Kurulu’na bu konuda başvuru yaptıklarını ; ancak bu konuda olumsuz cevap aldıklarını belirtti .
Çıldır ve Göle için verdikleri mücadeleyi diğer ilçeler için de vereceklerini sözlerine ekleyen Rektör Korkmaz , YÖK’ün genel programında nüfusu az olan yerlerde yüksekokul açılmasına ilişkin başvuruları olumlu karşılamadıklarını vurguladı . Çalışmalar neticesinde ilçelerin birinde bile bir meslek yüksekokulu açılmasının kâr olacağının altını çizdi .
İstanbul yerel basın mensuplarına verilen yemekte ; Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof . Dr . Ramazan Korkmaz , Ardahan Belediye Başkanı Faruk Köksoy , ARÜ Rektör Yardımcısı Prof . Dr . Orhan Söylemez , Siyasal Birikim Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Küpeli ve İstanbul Yerel Basın Derneği üyesi basın mensubu 18 kişi katıldı .
İstanbul Yerel Basın Derneği Rektör Korkmaz ile yaptıkları görüşmeler neticesinde Ardahan’ın kısa sürede büyük bir gelişme göstereceğine ilişkin duydukları inancı dile getirdiler . Yemek sonrasında İstanbul Yerel Basın Derneği üyeleri , ARÜ Rektörü Ramazan Korkmaz’a plâket takdim etti .
Arü Rektörü Korkmaz, İstanbul Yerel Basınının Sorularını Cevapladı
Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, İstanbul Yerel Basın Derneği üyesi olan basın mensupları ile tanışma toplantısında bir araya geldi.