Böylelikle, Ukrayna ve Kırım Özerk Cumhuriyeti’nde gerçekleştirilen işbirliği protokolleri ile Mevlana Değişim Programı’nın uygulanabilirlik alanı daha çok genişletilmiş oldu. Öte yandan Ardahan Üniversitesi de attığı bu adımla birlikte, bir dünya üniversitesi olma yolunda önemli bir mesafe daha aldı. ARÜ Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Orhan Söylemez, 02-04 Nisan 2013 tarihlerinde, Melitopol Devlet Pedagoji Üniversitesi (Ukrayna), Kırım Mühendislik ve Pedagoji Üniversitesi (Kırım Özerk Cumhuriyeti) ile yaptıkları görüşmeler neticesinde, karşılıklı öğrenci ve öğretim üyesi değişimleri ve ortak eğitim işbirliklerini içeren Mevlana Değişim Programı protokollerini imzaladı.
“MEVLANA DEĞİŞİM PROGRAMI” İLE İLGİLİ HEDEFLER HIZLA GERÇEKLEŞTİRİLİYOR Mevlana Değişim Programı kapsamında Ukrayna’da yapılan işbirliği anlaşmalarıyla ilgili açıklama yapan ARÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Orhan Söylemez, KÜNİB Başkanlığı ve Sekretaryasını yürütmekte olan Ardahan Üniversitesi’nin bu tarz girişimlerinin ülkemiz ve bölgemiz için büyük önem taşıdığını belirterek, “Mevlana Değişim Programı kapsamında 02-04 Nisan 2013 tarihlerinde Ukrayna ve Kırım Özerk Cumhuriyeti’nde çeşitli temaslarda bulunduk. Yaptığımız görüşmeler neticesinde Ukrayna’da Melitopol Devlet Pedagoji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Valentin Molodıçenko ile 03 Nisan 2013, Çarşamba günü; Kırım’da bulunan Kırım Mühendislik ve Pedagoji Üniversitesi Rektörü Fevzi Yakubov ile de 04 Nisan 2013, Perşembe günü Mevlana Değişim Programı protokollerini imzaladık. Ukrayna ve Kırım’da kaldığımız süreç içerisinde gösterilen misafirperverlikten ötürü kendimizi evimizdeymiş gibi rahat hissettik. Bu iki üniversite rektörleri 20-21 Mayıs 2013 tarihlerinde Bakü’de gerçekleştirilecek olan Kafkasya Üniversiteler Birliği’nin III. Olağan Kongresi’ne katılarak, kendilerini KÜNİB üyesi yapacak protokollere de imza atacaklar. Böylece hem KÜNİB’in hem de Mevlana Değişim Programı’nın sınırları gittikçe genişliyor. Anlaşma yaptığımız üniversiteler en kısa zamanda bizden öğrenci bekliyorlar. Daha önceden Azerbaycan, Gürcistan, Kazakistan, Kırgızistan, İran gibi ülkelerde birçok üniversite ile Mevlana Değişim Programı kapsamında işbirliği protokolleri yapan Ardahan Üniversitesi hedeflediği gibi bir dünya üniversitesi olma yolunda emin adımlarla ilerlemektedir.” şeklinde önemli değerlendirmelerde bulundu.
MEVLANA DEĞİŞİM PROGRAMI’NA İLK OLARAK ARÜ İŞLERLİK KAZANDIRDI Bilindiği üzere Mevlana Değişim Programı 11 Kasım 2009 yılında kurulan Kafkasya Üniversiteler Birliği (KÜNİB) üyesi üniversitelerin birbirleri ile öğrenci, öğretim elemanı değişimleri yapmak ve eğitim işbirliklerini gerçekleştirmek adına tasarlanmış bir programdı. Mevlana Değişim Programı Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından kurumsallaştırılmış, Kafkasya Üniversiteler Birliği üyesi olmayan üniversitelerin de yararlanabileceği ortak bir değişim programı olarak dünya üniversitelerine açılmıştı.
Ayrıca Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, YÖK Başkanı olarak göreve başladıktan sonra, Gürcistan’ın şehri Batum’da 2012 Yılı Mayıs Ayı’nda gerçekleştirilen Kafkasya Üniversiteler Birliği II. Olağan Kongresi’ne katılmış ve burada yaptığı açıklamada Mevlana Değişim Programı’nın ilk uygulayıcısının Ardahan Üniversitesi ve KÜNİB üyesi üniversiteler olacağını söylemişti. Ardahan Üniversitesi de gerçekleştirdiği öğrenci değişimleri ile Mevlana Değişim Programı’nın ilk uygulayıcısı olarak programa işlerlik kazandırmıştı .
Arü, Uluslararası İşbirliği Ağını Genişletiyor
Ardahan Üniversitesi (ARÜ) Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, Mevlana Değişim Programı kapsamında Ukrayna’da işbirliği protokolleri imzaladı.