Asansör Faciasında Şok İddialar

Asansör Faciasında Şok İddialar

TMMOB Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, Esenyurt’ta bir inşaat projesindeki asansör faciasıyla ilgili yaptığı incelemeler sonucu tespit ettiği ihmalleri açıkladı.

Geçtiğimiz günlerde Esenyurt’ta lüks bir konut inşaatında asansör faciası yaşanmış asansörün 24. kattan yere çakılması sonucu 3 işçi hayatını kaybetmişti.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, kazanın yaşandığı inşaat ve asansörde incelemelerde bulunarak, yaşanan ihmalleri tespit etti. Beyoğlu’nda kameraların karşısına geçen TMMOB Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şube Yönetim Kurulu Başkanı Battal Kılıç ve Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şube Yönetim Kurulu Başkan Vekili Zafer Güzey, 3 işçinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan asansör kazasında tespit ettikleri ihmalleri anlattı.

"BİNA MÜHÜRLÜYDÜ"

Kazanın yaşandığı A9 bloğun 2014 yılında mühürlendiğini ve burada çalışma yapmanın yasalara aykırı olduğunu öne süren TMMOB Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şube Yönetim Kurulu Başkanı Battal Kılıç, "Kazanın yaşandığı yerde, asansörün düştüğü bina mühürlü bir bina, çalışmaması gereken bir bina ama maalesef 3 tane işçimizi burada kaybettik" şeklinde konuştu.



"PARAŞÜT SİSTEMİ ÇALIŞMIYORDU"

Asansörlerde bulunan ve paraşüt sistem olarak adlandırılan fren sisteminin çalışmadığını söyleyen TMMOB Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şube Yönetim Kurulu Başkan Vekili Zafer Güzey ise "Asansör kabininin üzerinde bulunan fren mekanizması var. Bu kabin ne olursa olsun, motordan ayrılsaydı bile kendisini kilitleyecekti, düşmeyecekti. Bu da arızalıydı, çalışmıyordu. Kabinin üzerinde paraşüt sistemi mevcut ancak bakımsızlık yüzünden çalışmadığını tespit ettik" ifadelerini kullandı.

"ASANSÖRÜN GÜVENLİK KAPISI YOK"

Güzey, birden fazla ihmalin olduğuna dikkat çekerek, "Bu asansörde tüm güvenlik önlemleri bertaraf edilmiş durumda, güvenlik kapısı çıkarılmış, elektrik panosu uygunsuz bir şekilde monte edilmiş. Elektrik çarpmasından da bir iş cinayetine da maruz bırakabilirdi çalışanları. Asansörün bir kapısı çarpmanın etkisi ile dışarı fırlamış ama apartmana giriş çıkış yapılan kapısı hızlı iş yapılsın diye içerideki kapı çıkarılmış" diye konuştu.



"FAZLA YÜKTEN DOLAYI ASANSÖR DÜŞMEZ"

Güzey, asansör kazalarında fazla yük bahanesinin öne sürüldüğüne dikkat çekerek, "İşletme yetkilileri bunu biraz daha fazla kullanmaya başladılar. Asansörün aşırı yüklenmesinden bahsediyorlar ve aşırı bir çimento olduğundan. Bu asansörün kapasitesi iki tondur. İki ton kapasiteli her şeyde bağlantı ekipmanlarını çok daha yukarıda alırsınız yani 2.5 ton yüklendiğinde bu asansörün herhangi bir parçasının kopması beklenmez. Asansörün içinde 4-5 tane çimento, 3 tane gencecik çalışan arkadaşlarımız var. Kilo hesabına çevirmek istemiyorum ama 500 kilo bir yük olan bir yerde işletme yetkilileri aşırı yükten bahsediyorlar. Burada sorumluluğun çalışanda olduğu gibi bir durum karşımıza geliyor. Kesinlikle böyle bir durum yok, aşırı yüklense bile asansörün çalışmaması gerekir düşmesi değil" dedi.



"KAZADAN SONRA SİGORTA GİRİŞİ YAPILMIŞ"

Güzey, bir başka konuya daha dikkat çekerek, "Kaybettiğimiz 3 arkadaşımızdan bir tanesi 17 yaşında Osman Yardımcı arkadaşımız şantiyede çaycı görevi ile SGK’ya beyan edilmiş ama asansörün içindeydi, bu çalışmayı yapıyordu. Girişi aynı gün yapılmış. Değerlendirmelerimiz büyük bir ihtimalle kaza sonrası girişlerinin yapıldığı yönünde. İnternet kayıtlarından göreceğiz. Bu tarz şeyler iş cinayetlerinin yaşanmasından sonra sigorta kaydının girilmeye çalışmasıyla yaşanıyor" şeklinde konuştu.

TMOBB yetkilileri 2013 yılında şirkete kayyum atandığına ve gözaltına alınan 4 kişiyle beraber kayyum ve şirket yetkilisinin de kazanın başlıca sorumlusu olduğunu dile getirdi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile