Asar Açıklaması

Asar Açıklaması

Meteoroloji 10. Bölge Müdürü Murat Asar, sıcaklıkların sıfırın altında düşmesi halinde tarım sektörünün etkileneceğini belirterek, “Ağaçların çiçek açmasından dolayı zirai don olayına karşı hassas duruma geçmiş durumdayız” dedi.


Meteoroloji 10. Bölge Müdürü Murat Asar, Karadeniz Bölgesi’nde sıcaklıklar, yağışlar ve beraberinde getireceği olumsuzluklar konusunda açıklamalarda bulundu. Türkiye’de son 1 haftadır sıcaklıkların mevsim normalleri üzerinde seyrettiğini ifade eden Asar, “Özellikle Karadeniz Bölgesi’nde yaklaşık olarak mevsim normallerinin 3 ila 5 derece üzerinde seyredilen sıcaklıkların önümüzdeki günlerde tekrar mevsim normallerinin civarına dönmesini bekliyoruz. Samsun üzerinde son 10 günlük minimum gece sıcaklıklarına baktığımızda 8 Şubat tarihine kadar sıcaklıkların sıfır ile 1 derece civarında seyrettiğini görmekteyiz. 8 Şubat tarihinden itibaren de son 4 gündür sıcaklıklar mevsim normallerinin üzerine çıkarak, yaklaşık 7 ve 10 derece civarında minimum sıcaklıklar yaşanmaktadır. Gündüz ise en yüksek sıcaklıklar yine 8 Şubat tarihine kadar 9 ile 10 derece civarında gerçekleşirken, 8 Şubat tarihinden itibaren sıcaklıklar hızlı bir yükselişle 20 derece civarına kadar çıkmış bulunmaktadır. Mevsim normallerinin üzerinde devam eden sıcaklıklar hafta sonundaki yağışlarla birlikte tekrar mevsim normallerinin üzerine devam edecek. 20 derece civarında seyreden en yüksek sıcaklıklar, yaklaşık olarak 12 ile 13 derece civarına kadar gerileyecek. Pazartesi günü tekrar havanın açması ile birlikte sıcaklıkların bir miktar daha yükselmesini bekliyoruz. Türkiye’nin bir haftalık görünümü içerisinde Orta Karadeniz’in özellikle hafta sonu bozuk olacağını, pazartesiden itibaren tekrar havanın az bulutlu ve açık bir şekilde seyredeceğini tahmin ediyoruz” diye konuştu.

Yaşanan yüksek sıcaklıkların tarımı etkilediğini söyleyen Asar, “Yüksek sıcaklıklar özellikle tarım açısından baktığımızda ağaçların zamanından önce çiçek açmış olması, özellikle de Samsun’un alçak kesimlerinde erik ağaçlarının şimdiden çiçeklenme dönemine girmiş olması meyvecilik için ileride yaşanması muhtemel herhangi bir don olayında sıkıntı oluşturabilir. Meyveciliğin zarar görme ihtimali özelliklede fındıkta, eğer sıcaklıklar sıfırın altında düşerse, şuan öyle bir beklentimiz yok ama çiçek açmasından dolayı zirai don olayına karşı hassas duruma geçmiş durumdayız. Sıcaklıkların özellikle ocak ve şubat aylarında yüksek seyretmiş olmasını biz tarım için çok olumlu bir gelişme olarak görmemekteyiz. Umarız ki önümüzdeki günlerde tekrar mevsim normallerine döner ve bu çiçeklenme ve meyveye durma aşamasına geçecek olan bitkilerin tekrar uykuya dönmelerini arzu ederiz” şeklinde konuştu.

YAĞIŞLARDA 40.4 CİVARINDA AZALMA YAŞANDI
Yağışlar bakımından 2014 yılının ilk aylarının çok verimli geçmediğini söyleyen Asar şöyle konuştu:
“Türkiye genelinde 1 Ekim 2013 tarihinden 31 Ocak 2014 tarihleri arasında gerçekleşmiş olan yağışlarda, tarım yılı itibariyle baktığımızda yaklaşık olarak geçen su yılına göre yüzde 40.4 civarında bir azalma göze çarpmaktadır. Karadeniz üzerine baktığımızda ise bölge ortalaması 328 milimetre, normali ise 385 milimetreydi. Geçen yıl aynı dönem ortalaması 393 milimetre gerçekleşmişti. Geçen yıl su yılına göre ise yüzde 16.6’lık yağışlarda azalma kaydedildi. Samsun, Amasya ve Çorum koridorunda yağışların bu dört aylık süre içerisinde yeterli olmadığını, Tokat, Kastamonu ve Sinop civarında da yine yağışların yetersiz olduğunu ama Çorum ve Amasya’da Samsun kadar yağış açığı olmadığını görmekteyiz. Bunun yanında Ordu ve Kastamonu'nun kuzeyinde de yağışlarda çok ciddi bir azalış dikkat çekmemektedir fakat genel itibariyle baktığımızda yüzde 15-16 civarında bu dört aylık süre içerisinde mevsim normallerine göre yağışlarda azalma kaydedilmiş durumdadır.”

SOBA ZEHİRLENMESİ UYARISI
Cuma günü akşam saatlerinden itibaren havanın bulutlanmasını, batıdan gelen yağışlı sisteminin cumartesi günü ilk saatlerden itibaren bölgeyi etkilemesini beklediklerini anlatan Bölge Müdürü Murat Asar, “Cumartesi ve pazar günü Orta Karadeniz’de aralıklı hafif sağanak yağışlar beklentimiz dahilindedir. Pazar günü akşam saatlerinden itibaren yağış etkisini kaybediyor. Pazartesi ve salı günü az bulutlu ve açık bir hava beklentimiz var. Özellikle yağışlardan sonra iç kesimlerde geceleri soğumayla birlikte yer yer sis-pus hadisesi nedeniyle görüş mesafesinde zaman zaman düşüşler meydana gelebilir. Orta Karadeniz’in iç kesimlerinde rüzgar zaman zaman 30 ile 50 km civarında çıkması muhtemel olmasından dolayı cuma günü özellikle gece saatlerinde yani Amasya, Tokat, Kastamonu ve Çorum civarlarında baca gazı zehirlenmeleri ve soba zehirlenmelerine karşı vatandaşlarımızın tedbirli olmalarında yarar vardır” diye konuştu

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile