Asbestli Gemi Iddialarina Karsi Açiklama

Asbestli Gemi Iddialarina Karsi Açiklama

Gemi Geri Dönüsüm Sanayicileri Derneginden (GEMISANDER), son günlerin çok konusulan uçak gemisi Nae Sao Paulo açiklamasi geldi. GEMISANDER Baskani Kamil Önal, “Çevre hassasiyetimiz her zaman ön planda. Bazi kurum ve kuruluslar tarafindan 600 ton, 900 ton gibi dünya genelinde hiçbir gemide bulunmayan asbest miktari ile ilgili asilsiz, belgesiz ve gerçege aykiri bir biçimde açiklamalar yapilmasi trajik bir olaydir” dedi.

Izmir’in Aliaga ilçesinde faaliyet gösteren gemi söküm sirketlerinin üst kurulusu GEMISANDER, Brezilya’dan sökülmek üzere Aliaga Gemi Söküm Tesislerine getirilecek olan uçak gemisi Nea Sao Paulo’daki asbest iddialarina iliskin açiklama yapti. Baskan Kamil Önal, dernegin üyesi ve yönetim kurulunda yillarca görev alan denizcilik firmasinin, Brezilya’da Nea Sao Paulo gemisinin devir alinmasiyla birlikte sürecin Türkiye Cumhuriyeti Çevre Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi, Türkiye Cumhuriyeti Nükleer Düzenleme Kurumu ve Brezilya Çevre Enstitüsü ile Basel Konvansiyonuna uygun olarak ilerledigini duyurdu. Yakin bir zaman içinde ülkemize gelmek için hareket edecek olan Nae Sao Paulo adli uçak gemisini alan sirketin, Avrupa Birligi kriterlerini en üst düzeyde uyguladigini belirten Önal, “Sirketin asbest, atom ve radyasyon konularinda akredite kuruluslar araciligiyla gerekli envanter çalismalarini yapmis ve yaptiktan sonra Türkiye Cumhuriyeti Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi notifikasyon belgesini onaylamistir. Geminin ülkemize getirileceginin kesinlesmesinden sonra gerek sosyal medyada gerekse bazi medya kuruluslarinin herhangi bir gerekçe ve belgeye dayanmayan asilsiz haberlerle ülkemize her yil milyonlarca dolar katki saglayan ve istihdam saglayan sektörümüz bu asilsiz haberlerle yipratilmaya çalisilmaktadir. Asbestten umdugunu bulamayanlar simdi de gemide baska toksik maddelerin oldugunu söylüyor. Halkimizdan ricamiz, lütfen asilsiz haberlere inanip kuskuya ve yersiz korkuya kapilmasinlar” diye konustu.



"Bizler de burada yasiyoruz"

Önal, “Bizler de bu bölgede yasiyoruz. Bizler de ayni suyu içiyor, ayni havayi soluyoruz. Bizler de çocuklarimizi burada büyütüyoruz. Bütün bu süreç ulusal ve uluslararasi hukuk normlari, kontrol ve denetimi mekanizmalariyla çok saglikli sekilde ilerliyor. Dernek üyemiz SÖK Denizcilik sirketinin geminin ülkemize gelisinden, dönüsümüne kadar geçecek olan süreçte çevreye hiç bir zarar vermeden basarili bir sekilde bu projeyi tamamlayacagini çok net biliyoruz. GEMISANDER olarak firmamizin yaninda olmaya ve gereken her türlü destegi vermeye de devam edecegiz" sözlerine yer verdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile