ASEAN Güneydogu Asya Ülkeleri Birligi Zirvesi Basliyor

ASEAN Güneydogu Asya Ülkeleri Birligi Zirvesi Basliyor

Endonezya’nin baskenti Jakarta’da 43.’üncüsü düzenlenecek ASEAN Güneydogu Asya Ülkeleri Birligi Zirvesi yarin basliyor.

Endonezya’nin baskenti Jakarta’da 5-7 Eylül tarihleri arasinda 43.’üncüsü düzenlenecek ASEAN Güneydogu Asya Ülkeleri Birligi Zirvesi yarin basliyor. Birçok Avrupa ve Asya ülkesinden üst düzeyde katilimin beklendigi zirveye ASEAN Birligi’ne üye ülkeler olan Tayland, Singapur, Endonezya, Malezya, Filipinler, Kamboçya, Laos, Bruney, Myanmar ve Vietnam, ABD, Japonya, Ingiltere ve Avusturalya katilacak. Söz konusu zirvenin ana gündem maddeleri Mynmar’da devam eden iç savas, Güney Çin Denizi’ndeki askeri huzursuzluklar ve ABD ile Çin arasinda son yillarda yasanan siyasi ve ticari rekabet çatismalari olacak.

Endonezya’dan baris mesaji

Endonezya Disisleri Bakani Retno Marsudi bugün yaptigi ön açilis konusmasinda Mynmar’da yasanan iç savasa deginerek, ”Hepimiz Mynmar’daki zorlu kosullarin farkindayiz ve bölgedeki sorunu birlik olarak çözmeliyiz. ASEAN ancak Myanmar’da barisçil ve kalici bir çözüm saglayabilirse yoluna tam güçle ilerleyebilir” dedi.



ABD ve Çin liderleri ASEAN Zirvesi’ne katilmayacak

ABD Baskani Joe Biden ve Çin Lideri Xi Jinping ise zirveye katilmayacak. Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre yaptigi açiklamada, ABD Baskani Joe Biden’in yogun programi nedeniyle ASEAN Zirvesi’ne katilamayacagini, zirvede ABD adina Baskan Yardimcisi Kamala Harris’in yer alacagini söyledi.



Öte yandan Xi adina katilacak Çin Basbakani Li Qiang’in ABD Baskan Yardimcisi Kamala Harris ile bir araya gelmesi bekleniyor. Li, ayrica Rusya Disisleri Bakani Sergey Lavrov ile özel bir toplanti gerçeklestirecek.

Tayland’in yeni Basbakani Srettha, ASEAN Zirvesi’ne katilamayacak

Tayland’da mayis ayinda gerçeklesen genel seçimlerin ardindan baslayan ve uzun süre devam eden siyasi krizin sonunda geçtigimiz agustos ayinda ülkenin yeni basbakani seçilen Srettha Thavisin ise ASEAN Zirvesi’ne katilmayacak. Srettha Thavisin’in görevine resmi olarak baslamasi için yarin Kral Maha Vajiralongkorn’un huzurunda yemin edecegi ve ardindan Tayland Parlamentosu’nun açilisinda görev yapacak olmasi nedeniyle Endonezya’daki zirveye katilmayacagi belirtildi.

Kamboçya’nin yeni basbakaninin ilk uluslararasi ziyareti

Kamboçya’nin yeni Basbakani Hun Manet, görevindeki ilk uluslararasi ziyaretinde ASEAN Zirvesi’ne katilacak. Geçtigimiz ay ülkenin 38 yillik basbakani olan babasi Hun Sen tarafindan basbakan olarak atanan Hun Manet, Jakarta’da dünya liderleriyle bir araya gelecek. Kamboçya Disisleri Bakanligi’ndan yapilan açiklamaya göre Manet’e Kamboçya’nin basbakan yardimcilari, bakanlari, önde gelen hükümet yetkilileri ve is dünyasindan önemli isimler eslik edecek.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile