ASELSAN'a Ait Özel Teleskop Sistemi, DAG  Yerleskesinde Kurulacak

ASELSAN'a Ait Özel Teleskop Sistemi, DAG Yerleskesinde Kurulacak

Atatürk Üniversitesi Astrofizik Arastirma ve Uygulama Merkezi (ATASAM) ile ASELSAN arasinda ArGe ve gözlem is birligi protokolü imzalandi.

ASELSAN’in “Yakin Uzay Durumsal Farkindalik” (YAKUD) çalismalarina yönelik ArGe Projesi kapsaminda; Atatürk Üniversitesi bünyesindeki ATASAM ile ASELSAN ekiplerince ortak tasarlanan ve gelistirilen alt-üst yapilarla, ASELSAN’a ait Özel Teleskop Sisteminin (ÖTS), DAG yerleskesine kurulumu, isletmesi ve gözlemleri gibi süreçleri kapsayan ArGe çalismalarina dair is birligi protokolü imzalandi. Bu kapsamda; DAG yerleskesinde tespit edilen alana ArGe Projesi kapsaminda gelistirilen ÖTS için uygun ve ihtiyaç duyulan altyapinin planlamasi ve hazir halde olmasi, ÖTS için gerekli üstyapinin planlamasi ve kurulumu, gerektiginde ihtiyaç duyulan teknik hizmetlerin saglanmasi ve diger isletmesel giderler ile YAKUD gözlemlerinin baslatilmasi, ATASAM tarafindan saglanacak.

Türkiye Üzerinden Geçen Uydularin Tespiti Saglanacak

ASELSAN’in “Yakin Uzay Durumsal Farkindalik” (Space Situational Awareness-YAKUD) Projesi, alçak dünya yörüngesindeki (LEO) uydularin ve uzay çöplerinin tespitini saglayacak bir ArGe projesi olarak dikkat çekiyor. YAKUD Projesi kapsaminda degerlendirilecek bu verilerle milli uzay görevlerinin planlanmasina girdi saglanmasi amaçlanmakta olup; proje kapsaminda çesitli veri kaynaklarindan, gözlemevlerinden, teleskoplardan ve diger çesitli sensörlerden alinacak veriler birlestirilecek ve anlik uzay görüntülemesi saglanacak. Ayni zamanda, YAKUD Projesi ile yakin yörüngelerdeki hareketlilik de görüntülenecek, Türkiye’nin uzay projelerindeki planlamasi ve uzaydaki varligi daha güvende olacak.

Yakin uzay durumsal farkindaligi alaninda ülkelerin kendilerine ait milli bir sisteminin olmasi ve bu sistemler araciligiyla uzay durum resmini olusturabilmesinin önemi gün geçtikçe artiyor. Türkiye’nin; onlarca ülkenin yörüngelere sürekli yeni uydular firlatmasi Türkiye üzerinden geçen uydularin tespitinin ve bu durumun farkindaliginin saglanmasinin önemi de gelecek çagin en önemli unsurlari arasinda yer aliyor. Ayrica, daha önce firlatilan uydularin görevini tamamladiktan sonra “uzay çöpü”ne dönmesi, çözülmesi gereken bir probleme de yol açiyor. Yakin uzay durumsal farkindaligi gerçeklestikten sonra bu uzay çöplerinin de tespiti gerçeklestirilebilecek. Tespit edilecek bu tür olaylar arasinda uzay nesnelerinin yörüngede çarpisma ihtimalleri, uzay havasi olaylari, uzay araçlarinin atmosfere girme ihtimali ve mevcut uzay görevlerinin bozulmasi durumundaki ihtimaller yer aliyor.

Rektör Çomakli: “Uzay Bilimlerine Yönelik Türkiye’nin En Büyük Yatirimina Sahibiz”

Atatürk Üniversitesinin arastirma üniversitesi olmasi kapsaminda; bu tür farkli kurum kaynakli ArGe projelerine verdigi önem ve önceliklerin meyvelerini vermeye basladigini aktaran Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomakli: “Üniversitemiz merkezlerinin bu tür ArGe girisimleri ile dis paydas ortakliklari fazlasiyla anlamli ve önemlidir. Ayni zamanda uzay bilimlerine yönelik Türkiye’nin en büyük yatirimi olan DAG’in yerleskesine bu tür farkli alanlardaki ArGe altyapilarinin da rahatlikla kurulabiliyor ve tercih ediliyor olmasi, DAG için dogru, stratejik ve yerinde güçlü bir altyapinin da planlandiginin ve kuruldugunun göstergesidir. Bu nedenle, ATASAM merkezimizde görev yapan tüm teknik ve akademik ekibimiz ile personelimize tekrar tesekkür ediyor, ASELSAN yönetimine ise is birligi için gösterdikleri gayretten dolayi sükranlarimi sunuyorum” seklinde konustu
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile