Tokat Valiliği koordinasyonunda ADOÇİM Çimento ve Beton Sanayi A.Ş. ve Türkiye Çimento Müstahsilleri tarafından 26 Haziran Atatürk Kültür Sarayı'nda “Beton Yol” konulu bir seminer düzenledi.
Seminerde Türkiye’den ve yurt dışından bazı örnekler verilerek beton yolların yol imalatın da bir seçenek olarak değerlendirilmesi gerektiği gündeme getirildi.
Orta Doğu Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Yapı Malzemeleri Laboratuvarı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Özgür Yaman, günümüzde beton yolların artan petrol fiyatları nedeniyle ilk yapım maliyeti artan asfalt yollarla rekabet edebilir duruma geldiğini söyledi.
Beton yolların asfalt yollara göre daha ekonomik bir seçenek olduğunu ifade eden Yaman, beton yolların öz kaynaklarla üretilmesi, asfalt yollara kıyasla daha yüksek trafik yükünü taşıyabilmesi, asfalt yollara göre daha açık renkli olması sayesinde gece görüş mesafesini artırması gibi birçok avantajı olduğunun altını çizdi. Avrupa'da beton yol uygulamaları geçtiğimiz yüzyıl başlarından itibaren yapıldığına dikkat çeken Yaman, “Belçika'da 1920'lerden, Almanya'da 1930'lardan sonra yaygınlaşmaya başlamıştır. Belçika'da bugün köy yollarının bile yüzde 60'ı betondandır. Fransa'da ise eski yolların yenilenmesinde ve yeni yollarda beton kaplamaya geçiş vardır. Avusturya köklü bir beton yol yapımı geleneğine sahiptir. Almanya'da yol ihalelerinde genellikle beton kaplama, asfalt kaplamaya bir alternatif olarak ihale dosyalarında yer almaktadır” dedi.
Türkiye’de asfalta olan alışkanlık ve beton yol yapımı gibi yeni bir teknolojiye karşı çekingenlik duyulduğunu ifade eden Yaman, “Beton yol uygulaması ülkemiz geleceği ve ekonomik gelişimi açısından önemli bir fırsattır. Son yıllarda birçok Türk müteahhidimiz yurt içinde ve dışında hava meydanları inşaatlarında beton yol ve pist yapımında deneyim kazanmışlardır. Artık bu deneyimin karayollarımıza taşınması çok kolay bir süreç. Özetle etkili bürokratlarımızın konuya olumlu ve kararlı yaklaşımları ile hem Ülkemiz ekonomisine katkı sağlayacak hem de kaliteli, konforlu uzun ömürlü beton yol uygulamalarımız mümkün olacaktır. Son yıllarda Karayolları Genel Müdürlüğü'ne bağlı yollarda Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği'nin (TÇMB) finansmanı ile toplam 5.5 km beton karayolu yapılabilmiş, buna daha çeşitli kuruluşlarca yapılan bazı yollar ilave edilmiştir. Öte yandan, özellikle Karadeniz Bölgesi'nde İl Özel İdareleri himayesindeki yollarda beton yollar bir seçenek olarak değerlendirilmektedir” diye konuştu.
Konferansta ayrıca Karadeniz Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Ulaştırma Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. M. Vefa Akpınar ile ADOÇİM Teknik Direktörü ve TÇMB Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Bulut ayrıca birer sunum yaptı. Konferans sonunda Vali Mustafa Taşkesen, seminerde sunum yapanlara birer plaket takdim etti.
Asfalta Alternatif ‘Beton Yol’
Prof. Dr. İsmail Özgür Yaman, beton yolların asfalt yollara göre daha ekonomik bir seçenek olduğunu söyledi.